Αγροτικά

Τα σύγχρονα μηχανήματα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του αριθμού των ατυχημάτων

ΗΗ έλλειψη γνώσης χειρισμού των μηχανημάτων, η υψηλή εργασιακή πίεση και η ανασφάλεια που προκαλεί η επένδυση σε καινούργια μηχανήματα, αφήνοντας στα χωράφια παλαιά μηχανήματα, είναι οι κύριες αιτίες του υψηλού ποσοστού ατυχημάτων και θανάτων στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με πρόσφατη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την ασφάλεια των αγροτών.

Η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Mairead McGuiness, η οποία έθεσε το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο σχολίασε καυστικά πως «η Ευρώπη ξέρει πόσα μοσχάρια γεννιούνται, πώς είναι η ευημερία τους, αλλά όχι πόσοι αγρότες πεθαίνουν κάθε χρόνο». Ζήτησε, λοιπόν, από την Επιτροπή να παράσχει μια σαφέστερη εικόνα για την κατάσταση, ενώ επεσήμανε πως, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι αγρότες μικρότερων εκμεταλλεύσεων.

Ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση, τόνισε πως η σημασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία αποτελεί θεμέλιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου που εφαρμόζεται σε όλους τους οικονομικούς κλάδους, μεταξύ των οποίων και ο αγροτικός. Επεσήμανε πως μεταξύ του 2008 και του 2015 ο αριθμός των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας ατυχημάτων στην εργασία μειώθηκε κατά το ¼ περίπου και το ποσοστό των εργαζομένων στην ΕΕ που δήλωσαν τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας που οφείλεται ή επιδεινώθηκε από την εργασία έχει μειωθεί σχεδόν κατά 10%. Ωστόσο, τόνισε πως πολλά μικρά αγροκτήματα δεν εμπίπτουν στο κεκτημένο αυτό και πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα των κρατών-μελών.

 

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το 2015 σημειώθηκαν περισσότερα από 500 θανατηφόρα δυστυχήματα στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία. Πρόκειται για σχεδόν έξι θανατηφόρες περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα που απασχολούνται σε αυτούς τους τομείς και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η προστασία της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των γεωργών και των άλλων που εργάζονται στον γεωργικό τομέα, εξακολουθεί να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για αυτή την Επιτροπή. Για τους λόγους αυτούς, ανέφερε πως ο ίδιος, ως επίτροπος Γεωργίας, θα είναι ανοιχτός σε οποιεσδήποτε ιδέες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΚΑΠ θα μπορούσε να αποτελέσει θετικό μοχλό αλλαγής στον τομέα αυτόν.

Τα σύγχρονα μηχανήματα αποτελούν μέρος της λύσης

Ο επίτροπος Γεωργίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εισοδηματικές πιέσεις, ο καιρός και όλοι οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη γεωργία συμβάλλουν στην άσκηση πρόσθετης πίεσης στους αγρότες. Για τον λόγο αυτόν, επεσήμανε πως χρειάζεται περισσότερη προσοχή στον τρόπο που καλλιεργούν και χειρίζονται τα μηχανήματά τους. Αυτό, όμως, που έγινε ξεκάθαρο από τη συζήτηση ήταν πως τα σύγχρονα μηχανήματα αποτελούν μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους για την επίτευξη πραγματικής μείωσης των θανατηφόρων δυστυχημάτων. Σημείωσε, τέλος, πως ο δεύτερος πυλώνας της ΚΑΠ προβλέπει επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μέτρα ασφάλειας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, μέσω των σύγχρονων μηχανημάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button