Πολιτική

Τζανακόπουλος από Καλαμάτα – «Σε πορεία εξόδου από την πολυετή κρίση» – Δριμεία επίθεση σε ΝΔ

581ad727eb8f78c45bf5f3780f112344_XL


Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στις ερωτήσεις έκανε αναφορά σε όλα τα θέματα, από την άδεια του Κουφοντίνα μέχρι την αποφυγή εξηγήσεων για την offshoreτης συζύγου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και από τους πλειστηριασμούς, την κοινωνική πρόνοια, την υγεία μέχρι την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρέος, το οποίο διαβεβαίωσε ότι το καλοκαίρι του 2018 θα καταστεί βιώσιμο.

ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Απαντώντας στην ερώτηση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας για την απελπιστική ακόμη και καταστροφική καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων στις πλημμυροπαθείς επιχειρήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Στο πλαίσιο μιας διοικητικής μηχανής, της ελληνικής διοικητικής μηχανής, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα, κάνουμε το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε να μειώνουμε, να αμβλύνουμε την ταλαιπωρία ανθρώπων που έχουν υποστεί ζημιές. Από τη μεριά μου το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε η συγκεκριμένη διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο θα πρέπει να ξέρετε ότι για πρώτη φορά ο ελληνικός διοικητικός μηχανισμός λειτουργεί με ταχύτητες που είναι πρωτοφανείς για τον ελληνικό δημόσιο τομέα, ακόμα και αν σε συγκεκριμένα πεδία της διοικητικής δραστηριότητας παρουσιάζονται πράγματι καθυστερήσεις».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ
Επιπλέον όμως ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε το εξής: «Σε συζήτηση που είχα με το δήμαρχο Καλαμάτας το πρωί, αυτό το οποίο με ενημέρωσε ήταν ότι η αντίδραση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά και τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει στην Καλαμάτα αλλά και στο Νομό αποτελούν μία πρωτοφανή, μία καινοτομία εν πάσει περιπτώσει, σε σχέση με τον τρόπο που αντιδρούσαν, λειτουργούσαν και πολιτεύονταν προηγούμενες κυβερνήσεις. Άρα προς αυτό το κομμάτι ο δήμαρχος μου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους όρους με τους οποίους έχει συνεργαστεί με την κυβέρνηση για την ισχυροποίηση των αντιπλημμυρικών έργων».

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αφορμή σχετική ερώτηση, σημειώνοντας το εξής: «Στη διαχείριση των απορριμμάτων η ελληνική κυβέρνηση βρήκε μια σύμβαση την οποία προσπάθησε να επαναδιαπραγματευτεί και νομίζω, από την ενημέρωση που είχα, ότι καταφέραμε να την τροποποιήσουμε προς το καλύτερο. Δηλαδή να αυξήσουμε τα σημεία διακομιδής των απορριμμάτων, να μειώσουμε το χρόνο της σύμβασης. Αλλά από εκεί και πέρα πρόκειται για μια σύμβαση η οποία δεσμεύει. Ξέρετε ότι υπάρχει η αρχή της συνέχειας του κράτους, επομένως οποιαδήποτε ριζική, πυρηνική αμφισβήτηση αυτής της σύμβασης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινικές ρήτρες έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, πράγμα το οποίο φυσικά και θέλαμε να αποφύγουμε. Από εκεί και πέρα αυτός ο οποίος τούτη τη στιγμή που μιλάμε είναι αρμόδιος για την υλοποίηση της σύμβασης είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι η Περιφέρεια, που οφείλουν μαζί να δουλέψουν ώστε να επιλύσουν όλα τα προβλήματα τα οποία γνωρίζουμε ότι ταλαιπωρούν τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργούν εμπόδια στην επίλυση του μεγάλου προβλήματος της αποκομιδής των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, το οποίο απασχολεί την περιοχή 30 χρόνια. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίλυση αρκεί η Τοπική Αυτοδοίκηση και η Περιφέρεια να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες διαλόγου και σύγκλισης που είναι αναγκαίες για την επίλυση του προβλήματος».

ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ ΚΑΙ OFFSHORE ΜΑΡΕΒΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Σε ό,τι αφορά το θέμα με την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «είναι πολύ προτιμότερο να συζητήσαμε αυτό, απ’ ό,τι φαίνεται, παρά να συζητάμε τις πραγματικά συνταρακτικές αποκαλύψεις που αφορούν την offshore  της συζύγου του κ. Μητσοτάκη, για την οποία η Ν.Δ. δεν έχει δεήσει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες εξηγήσεις προς τον ελληνικό λαό. Θεωρούμε ότι η Ν.Δ. και ο αρχηγός της ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά έχει πολιτικό και ηθικό καθήκον να εξηγήσει πρώτον από πού προέχονταν τα χρήματα τα οποία χρηματοδότησαν την ίδρυση της συγκεκριμένης offshore και δεύτερον ποιες ήταν οι δραστηριότητες της συγκεκριμένης επιχείρησης. Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό ζήτημα των ημερών και ό,τι και αν επιχειρηθεί από τη μεριά της Ν.Δ. αλλά και από μεγάλη μερίδα του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου, να παρουσιαστεί ως κορυφαίο γεγονός στην ατζέντα έναντι αυτής της συνταρακτικής αποκάλυψης, θεωρώ ότι θα αποτύχει».

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Για το ζήτημα του ελληνικού χρέους ο κ. Τζανακόπουλος διαβεβαίωσε: «Το ζήτημα του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε τροχιά επίλυσης, θα είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που θα απασχολήσουν τη διαπραγμάτευση στην τελική ευθεία, δηλαδή από τον Φλεβάρη του 2018 μέχρι το καλοκαίρι έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγούμε πια, να αποκτήσουμε την οριστική πρόσβαση στις αγορές χρήματος από τον Σεπτέμβρη του 2018». Επισήμανε επιπλέον ότι «η κύρια δέσμευση του Eurogroupτης 15ης Ιουνίου του 2017 για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν από το Αύγουστο του 2018 και μετά θα επαναφέρουν το ελληνικό χρέος σε κατάσταση βιωσιμότητας. Το πρώτο και κύριο είναι ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα επιτρέπεται κατ’ έτος και μεσοπρόθεσμα να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Πρόκειται για ένα ταβάνι στις ακαθάριστες χρηματικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου που μετατρέπει άμεσα το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο».

ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει δεξιά μετατόπιση στην πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Τζανακόπουλος είπε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση είναι γνωστό ότι εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, η επιβολή του οποίου είναι γνωστό πως προέκυψε το καλοκαίρι του 2015. Οφείλω να σας πω όμως ότι, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των πολιτικών αρχών στη βάση των οποίων γίνεται ο προγραμματικός σχεδιασμός, δεν θα έλεγα ότι υπάρχει μετατόπιση. Αντιθέτως εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε και να θεωρούμε ότι χρειάζεται περιορισμός της πολιτικής λιτότητας, χρειάζεται ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. Χρειάζεται βεβαίως να δημιουργήσουμε ένα φιλοεπενδυτικό κλίμα το οποίο όμως δεν μπορεί να σημαίνει τη συντριβή της εργασίας. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε όρους της δίκαιης ανάπτυξης».

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση με τη διαπραγμάτευσή της πέτυχε να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας για το 70% των δανειοληπτών και πως το δίχτυ αυτό αφορά πρωτίστως τη λαϊκή οικογένεια και τη λαϊκή κατοικία. Για τη διακοπή ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ, με αφορμή ερώτηση που του έγινε για το πρόσφατο περιστατικό της πυρκαγιάς και της καταστροφής σπιτιού στο οποίο διέμενε οικογένεια με τρία παιδιά τα οποία άναψαν κερί για να φωτιστεί το δωμάτιό τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ΔΕΗ είναι μια ανώνυμη εταιρία, ταυτόχρονα όμως σχολίασε ότι «μάλλον άστοχα» έκοψε το ρεύμα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είπε ότι η ΔΕΗ θα προσλάβει σύμβουλο προκειμένου να προστατεύονται από το μέτρο της διακοπής της ηλεκτροδότησης οικογένειες που δικαιούνται αυτή την προστασία. Με την ευκαιρία αναφέρθηκε στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης το οποίο χορηγείται από την κυβέρνηση σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, μίλησε για τους 2.500.000 ανασφάλιστους που δικαιούνται πλέον ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες, ενώ επίσης επισήμανε τις προσλήψεις που γίνονται στα νοσοκομεία κ.ά
Στ.Μ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button