Τοπικά Νέα

Την ένταξη επιχειρήσεων τυποποίησης ελαιολάδου στο νέο πρόγραμμα «Επιχειρούμε Έξω» ζητά ο Ξυγκώρος

Την ένταξη των επιχειρήσεων τυποποίησης και εξαγωγής ελαιολάδου στο πρόγραμμα “Επιχειρούμε Εξω” ζητεί με επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.

Αναλυτικά η επιστολή του Β. Ξυγκώρου στον Αλ. Χαρίτση αναφέρει τα εξής: “Με την παρούσα επιστολή ζητούμε την άμεση τροποποίηση της πρόσκλησης του προγράμματος «Επιχειρούμε Εξω», που στοχεύει στην προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων, καθώς εξαιρούνται από αυτό οι επιχειρήσεις τυποποίησης και εξαγωγής ελαιολάδου. Ενας κλάδος, ύψιστης σημασίας για την εθνική μας οικονομία, που οφείλει να προβληθεί μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η θέση του προϊόντος στο εξωτερικό και να ισχυροποιηθούν οι προοπτικές του, μέσω της ενίσχυσης των εξαγωγών επώνυμων τυποποιημένων προϊόντων. Με τη βεβαιότητα ότι θα ενταχθούν, το συντομότερο δυνατόν, στο πρόγραμμα «Επιχειρούμε Εξω» και οι επιχειρήσεις τυποποίησης και εξαγωγής ελαιολάδου, προτού εξαντληθούν οι πόροι, λόγω του ότι ισχύει σειρά προτεραιότητας κατάθεσης των αιτήσεων χρηματοδότησης, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες”.

Η Δράση στοχεύει στην προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών µεταποιητικών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα, µέσω της συµµετοχής τους σε εµπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες.

Ο προϋπολογισµός της Δράσης θα ανέλθει στα 50 εκατ. € για το σύνολο των περιφερειών της χώρας ενώ συγχρηµατοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Δικαιούχοι της Δράσης

Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες πριν από την ηµεροµηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηµατοδότησης: Ÿ έχουν κλείσει τουλάχιστον µία (1) διαχειριστική χρήση δωδεκάµηνης διάρκειας Ÿ διαθέτουν επιλέξιµους Κωδικούς Αριθµούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι οποίοι αφορούν σε προϊόντα που επιθυµούν να προωθήσουν µέσω της συµµετοχής τους στις εµπορικές εκθέσεις Ÿ παράγουν/µεταποιούν ήδη τα προϊόντα αυτά Ÿ αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα και ποσοστό τουλάχιστον 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών προέρχεται από εξαγωγές προϊόντων που παράγουν/µεταποιούν.

Χρηµατοδοτούµενος Προϋπολογισµός Πλάνων Συµµετοχής σε Εκθέσεις

Κάθε επιχείρηση δύναται να υποβάλει αίτηση χρηµατοδότησης προϋπολογισµού έως 100.000 €. Η Δηµόσια Επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό 50%. Ο Προϋπολογισµός ανά εµπορική έκθεση ανέρχεται στα παρακάτω ποσά: Ÿ Μέχρι 20.000 € ανά έκθεση στις περιπτώσεις συµµετοχής µε περίπτερο µέχρι 20 τµ, µε ανώτατο ποσό δηµόσιας επιχορήγησης 10.000 € Ÿ Μέχρι 35.000 € ανά έκθεση στις περιπτώσεις συµµετοχής µε περίπτερο µέχρι 50 τµ, µε ανώτατο ποσό δηµόσιας επιχορήγησης 17.500 € Ÿ Μέχρι 50.000 € ανά έκθεση στις περιπτώσεις συµµετοχής µε περίπτερο άνω των 50 τµ, µε ανώτατο ποσό δηµόσιας επιχορήγησης 25.000 €

Επιλέξιµοι Τοµείς Δραστηριότητας Τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηµατοδοτηθούν θα αφορούν στους ακόλουθους στρατηγικούς τοµείς: Ÿ Αγροδιατροφή / Βιοµηχανία Τροφίµων Ÿ Πολιτιστικές και Δηµιουργικές Βιοµηχανίες (ΠΔΒ) Ÿ Υλικά / Κατασκευές Ÿ Ενέργεια Ÿ Περιβάλλον Ÿ Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ Ÿ Υγεία / Φάρµακα.

Επιδοτούµενες Δαπάνες

Συµµετοχή σε εµπορικές εκθέσεις εκτός Ελληνικής Επικράτειας, µε επιλέξιµες τις παρακάτω δαπάνες:

ŸΚόστος συµµετοχής και κόστος καταχώρισης/εγγραφής στον κατάλογο της Έκθεσης Ÿ Έξοδα µετακίνησης και διαµονής έως τεσσάρων (4) εκπροσώπων της επιχείρησης που θα συµµετάσχουν σε κάθε εµπορική έκθεση, όπως αεροπορικά εισιτήρια και επιµέρους µετακινήσεις προς και από τον χώρο της έκθεσης Ÿ Διαµονή στη χώρα όπου πραγµατοποιείται η έκθεση Ÿ Ενοίκιο περιπτέρου, κόστος κατασκευής/διαµόρφωσης και ενοικίαση εξοπλισµού (π.χ. οπτικοακουστικός εξοπλισµός) Ÿ Κόστος αποστολής και επιστροφής των εκθεµάτων, συµπεριλαµβανοµένου και του κόστους ασφάλισης αυτών Ÿ Αµοιβές εξειδικευµένων εξωτερικών συνεργατών απαραίτητων για τη διαχείριση/λειτουργία του περιπτέρου (π.χ. διερµηνέας, φύλακας περιπτέρου κ.λπ.) Ÿ Κόστος σχεδιασµού και µετάφρασης φυλλαδίου/-ων.

Οι δαπάνες είναι επιλέξιµες από την ηµεροµηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηµατοδότησης έως και 30 µήνες από την ηµεροµηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης των επενδυτικών σχεδίων στη Δράση.

Ως ηµεροµηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής ορίζεται η 08.01.18.

Η πρόσκληση θα παραµείνει ανοιχτή προς υποβολή αιτήσεων µέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιµου προϋπολογισµού και το αργότερο µέχρι τη συµπλήρωση δεκαοκτώ (18) µηνών από την αρχική δηµοσίευσή της. Καθόλη την προαναφερόµενη περίοδο – και υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης διαθέσιµου προϋπολογισµού – οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις χρηµατοδότησης.

Η αίτηση χρηµατοδότησης υποβάλλεται από τους υποψήφιους δυνητικούς Δικαιούχους υποχρεωτικά ηλεκτρονικά µέσω του Πληροφοριακού Συστήµατος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr/mis).

Οι αιτήσεις χρηµατοδότησης θα αξιολογηθούν µε σειρά προτεραιότητας, σύµφωνα µε την ηµεροµηνία ηλεκτρονικής υποβολής στο ΠΣΚΕ.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι οφείλουν µε την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χρηµατοδότησης να υποβάλουν ταυτοχρόνως στο ΠΣΚΕ και Ηλεκτρονικό Φάκελο Υποψηφιότητας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button