Αθλητικά

Την καλύτερη σεζόν του περνάει ο Γκιστ

 

 

Εδώ και πολλά χρόνια επικρατεί μια άποψη: «Δείξε μου τον πλέι μέικερ και τον σέντερ σου, να σου πω τι ομάδα έχεις». Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού φαίνεται πώς ισχύει και μάλιστα με το παραπάνω.

Τουλάχιστον την φετινή σεζόν όπου τόσο ο Νικ Καλάθης, όσο και ο Τζέιμς Γκιστ διανύουν εξαιρετική περίοδο, όντας οι ακρογωνιαίοι λίθοι για το 10-4 των «πρασίνων» στην φετινή EuroLeague. Και αν για τον φυσικό ηγέτη της ομάδας ήταν κάτι το αναμενόμενο, οι εμφανίσεις του Αμερικανού φόργουορντ/σέντερ έχουν ικανοποιήσει και τον πλέον απαιτητικό φίλο του Παναθηναϊκού.

Κι όχι τόσο επειδή αμφισβητούσαν τις ικανότητές του, αλλά πολύ περισσότερο επειδή προερχόταν από έναν σοβαρό τραυματισμό, ο οποίος είχε θέσει σε κίνδυνο, ακόμα και την καριέρα του. Άλλωστε είναι διαφορετικό να μένει εκτός για πέντε μήνες ένας παίκτης 24-25 χρονών και τελείως διαφορετικό ένας παίκτης που βάδιζε στα 31 του, ο οποίος είχε «γράψει» πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ των παρκέ όντας ταλαιπωρημένος σωματικά και… λόγω θέσης.

Παρόλα αυτά, ο Τζέιμς Γκιστ πήγε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά πέρυσι, επέστρεψε πολύ νωρίτερα του αναμενόμενου και δείχνει να διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του! Βλέποντας κάποιον τον Αμερικανό θα μπορούσε να πει ότι έχει πιει το… ελιξήριο της νεότητας αφού τα κατορθώματά του είναι εφάμιλλα -και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα καλύτερα- σε σχέση με τις πρώτες του χρονιές στην EuroLeague.

Μάλιστα έχει… εδραιωθεί πλέον στη θέση του σέντερ και είναι εκείνος που κάνει την μεγάλη διαφορά στην «πράσινη» ρακέτα. Ειδικά στην επίθεση όπου έχει τον δεύτερο καλύτερο μέσο όρο πόντων στην καριέρα του (10,9π.) και τα καλύτερα ποσοστά στα σουτ εντός παιδιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σουτάρει με 63% στα δίποντα και 45% στα τρίποντα! Μόνο στην Παρτίζαν είχε 46% με τον ίδιο να εμπνέει -ξανά- εμπιστοσύνη κάθε φορά που επιχειρεί σουτ έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων.

Φυσικά δεν είναι τα τρίποντα αυτά που κάνουν την διαφορά για τον Γκιστ φέτος, όσο η εν γένει παρουσία του στο παρκέ. Κάθε φορά που βρίσκεται στην «πράσινη» πεντάδα, ο Παναθηναϊκός ανεβαίνει επίπεδο σε άμυνα και ενέργεια, αφού με Σίνγκλετον και Αντετοκούνμπο μετατρέπουν την ομάδα ως την… καλύτερη στην άμυνα με αλλαγές στα μαρκαρίσματα. Επιπλέον, ο Γκιστ αποτελεί και με τη… βούλα ηγετική μορφή μέσα στην ομάδα διανύοντας -αισίως- την 6η σεζόν του στους «πράσινους».

Μετά την σεζόν του (2010-11) στην Παρτίζαν, έχει τον καλύτερο μέσο όρο στα ριμπάουντ με 4,9 σε κάθε ματς, βοηθάει πολύ στην δημιουργία (1,4 ασίστ) και αποτελεί το «γερό» χαρτί του Τσάβι Πασκουάλ. Άλλωστε ο Καταλανός προπονητής είναι εκείνος που τον έχει «εδραιώσει» στη θέση του σέντερ και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει και παίρνει το μάξιμουμ από τον Αμερικανό Αν μη τι άλλο η περίπτωσή του θυμίζει πολύ αυτήν του… Μάικ Μπατίστ, ο οποίος έγινε γνωστός και ως «μπουλντόζας» από τη στιγμή που ο Ομπράντοβιτς τον καθιέρωσε στη θέση του σέντερ και μετά με αποτέλεσμα να γράψει την δική του ιστορία με τη φανέλα του Παναθηναϊκού…

Πλέον είναι η σειρά του Τζέιμς Γκιστ…

gistΠηγή: gazzetta.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button