Αγροτικά

Τι “λάδι” έχει η σαλάτα μου;

Διανύουμε τον 6ο μήνα της (υποτιθέμενης υποχρεωτικής) εφαρμογής των μικρών επώνυμων συσκευασιών ελαιολάδου στους χώρους μαζικής εστίασης. Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και πολλοί τουριστικοί προορισμοί «στενάζουν» έχοντας από τώρα πληρότητα σχεδόν 100%. Ρώτησα, λοιπόν, έναν καλά ενημερωμένο γνώστη των πραγμάτων και -δυστυχώς- μου επιβεβαίωσε την εικόνα που έρχεται και από τους τυποποιητές ελαιολάδου, αλλά και από τον χώρο της εστίασης και του τουρισμού.

Τα μηνύματα είναι σαφή:
– Το μέτρο εφαρμόζεται σε αποκαρδιωτικά χαμηλό βαθμό, είτε λόγω μίγματος αδιαφορίας / διαφωνίας των ίδιων των άμεσα ενδιαφερομένων (ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβείς, τυποποιητές, καθώς και εστιάτορες), είτε / λόγω ανεπαρκών ελέγχων των (συν)αρμόδιων υπηρεσιών.
– Αλλά και στις λίγες περιπτώσεις εφαρμογής η εικόνα του μέσου συσκευασίας είναι συχνά κατώτερη των απαιτήσεων του περιεχόμενου ελαιολάδου.

Μια λάθος διατύπωση του νόμου
Σύμφωνα με τη διατύπωση της ισχύουσας νέας νομοθεσίας, φαίνεται ότι
από 1-1-2018, κάθε είδους έλαιο που προορίζεται για τον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, θα διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω:

Α. σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή
Β. συσκευασιών μιας χρήσης

Η συγκεκριμένη διατύπωση, η οποία πρακτικά είναι παρόμοια και για τις δυο περιπτώσεις (Α σφραγισμένες, Β μια χρήσεως),  με τη χρήση της λέξης «σφραγισμένων» δημιουργεί σύγχυση και προβλήματα στους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και στην αγορά γενικότερα, τα κυριότερα των οποίων είναι:

1. Υψηλότερο κόστος για το εστιατόριο και τον καταναλωτή (αφού προβλέπει σφραγισμένη συσκευασία ανά άτομο ή ανά τραπέζι και ουσιαστικά αποκλείει τη χρήση των ασφαλών συσκευασιών με βαλβίδα «non-refillable» που διασφαλίζουν την αυθεντικότητα και αξιοπιστία του περιεχομένου τους).
2. Πρακτικά έχει εξαφανιστεί το ελαιόλαδο από τα τραπέζια των εστιατορίων, με τραγικό αντίκτυπο τόσο στην προβολή του επώνυμου και τυποποιημένου ελαιολάδου όσο και στην κατανάλωσή του. Ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα.
3. Σύγχυση στην αγορά και στις υπηρεσίες ελέγχου, ως προς τι θεωρείται σφραγισμένο, μη επαναγεμιζόμενο ή μια χρήσεως. Έτσι, αρμόδιοι υπάλληλοι θεωρούν ότι «μιας χρήσεως» είναι μόνο οι συσκευασίες «τύπου μαρμελάδας» και όχι οι γυάλινες σφραγισμένες φιάλες των 20-60-100 ml.
4. Επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την μεγάλη ποσότητα συσκευασιών που θα καταναλώνονται (άδειες γυάλινες ή πλαστικές συσκευασίες), στη λογική «μια σφραγισμένη συσκευασία ανα πελάτη ή τραπέζι».

Επίσης προβλέπει τη χρήση ΜΟΝΟ σφραγισμένων συσκευασιών σε κάθε πελάτη εστιατορίου (μια και ο όρος «σφραγισμένη» και «μιας χρήσης» είναι ταυτόσημοι), αποκλείοντας ουσιαστικά τις μη-επαναγεμιζόμενες συσκευασίες (non-refillable) οι οποίες;

Α. Εγγυώνται την αυθεντικότητα του ελαιολάδου ως περιεχόμενο.
Β. Διασφαλίζουν την υγεία του καταναλωτή.
Γ. Προβάλλουν σωστά το επώνυμο και ελληνικό ελαιόλαδο.
Δ. Χρησιμοποιούνται και σε άλλες χώρες (Ιταλία. Ισπανία κ.λπ.).

Μια απλή τροποποίηση θα έλυνε το πρόβλημα…

Πράγματι, θα αρκούσε μια αλλαγή του άρθρου 42 παράγραφος 4, με τη διατύπωση:

«… θα διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή σφραγισμένων συσκευασιών μιας χρήσης …»

Η προτεινόμενη επαναδιατύπωση δίνει τη δυνατότητα στον επαγγελματία να επιλέξει μεταξύ συσκευασιών μιας χρήσεως (στη λογική μια συσκευασία ανά πελάτη ή ανά τραπέζι, με το ανάλογο κόστος), ή μη-επαναγεμιζόμενων συσκευασιών, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από διαφορετικούς πελάτες μέχρι να αδειάσουν, διασφαλίζοντας όμως την αυθεντικότητα του προϊόντος και την υγεία του καταναλωτή, προβάλλοντας ταυτόχρονα το εθνικό μας προϊόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τα παραπάνω μου εξομολογήθηκε ένας καλός φίλος και γνώστης της αγοράς.

Καλοκαίρι του 2018, με 100.000 αποθέματα στις ελληνικές δεξαμενές, με τις τιμές του ελαιολάδου να «γλείφουν πάτο», και όλα αυτά όταν οι Ισπανοί εφάρμοσαν μόνοι και αποτελεσματικά το μέτρο πριν από 5 χρόνια…

olivenews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button