Άρθρο του δικηγόρου Γ. Βασιλόπουλου για το σοβαρό πρόβλημα των απορριμμάτων στην Τριφυλία

DSC9827


Παρακολούθησα μέσα  από τις σελίδες του gargalianoionline την αντιπαράθεση δύο πολιτικών παραγόντων της περιοχής για τα σκουπίδια η οποία παρά τη σοβαρότητα του θέματος δυστυχώς εξετράπη σε πολιτική κοκορομαχία που δεν ενδιαφέρει κανένα.

Αυτό που  έχει σημασία  για όλους είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της καθαριότητας και αυτή είναι  τραγική  όσο και αν προσπαθούμε να την ωραιοποιήσουμε ή να την δικαιολογήσουμε. Οι πολίτες  του Δήμου Τριφυλίας και οι επισκέπτες έχουν αντιληφθεί  και τους κάδους που ξεχειλίζουν για ημέρες  και την άσφαλτο γύρω  από αυτούς που όζει και τις παρυφές των οδικών δικτύων και όπου αλλού μπορεί να υπάρχουν τόποι συγκέντρωσης πάσης φύσεως απορριμμάτων. Δεν είναι απαραίτητο  εξ άλλου να έχει κανείς ιδιαίτερες  ικανότητες αρκούν  δύο αισθήσεις, της όρασης και της όσφρησης (προς το παρόν ευτυχώς δεν χρειάζονται οι υπόλοιπες). Θα μπορούσα να γεμίσω το κείμενο με φωτογραφίες που αποτυπώνουν την τραγική  πραγματικότητα  αλλά δεν  νομίζω πως είναι σκόπιμο . Γι’ αυτή την κατάσταση  θα περίμενα τόσο εγώ όσο πιστεύω και οι άλλοι ένα συγνώμη, που δεν διορθώνει βέβαια τα πράγματα,  αλλά τουλάχιστον δείχνει ότι , αυτοί που πρέπει,  έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και της ζημίας που προκαλεί γιατί εδώ μιλάμε για την καθαριότητα δηλαδή για υγεία και πολιτισμό. Αντί αυτού ακούω φληναφήματα   του τύπου  «ξεφούσκωσε το λάστιχο» του απορριμματοφόρου , κλέψανε τις μπαταρίες, δεν υπάρχει προσωπικό , δεν έχομε καύσιμα , τα μνημόνια  κ.λ.π. ενώ εσχάτως φταίνε και οι πολίτες που δεν θάβουν τα σκουπίδια στους κήπους τους αλλά τα βγάζουν οι αναιδείς στους κάδους ενώ σοβαρό μερίδιο ευθύνης έχουν οι σκύλοι και οι γάτες. Ας σοβαρευτούμε κύριοι «αρμόδιοι»  όλες αυτές οι «δικαιολογίες» είναι καταστάσεις προβλέψιμες , τις αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι της Χώρας , και οφείλετε ως  Διοίκηση να τις έχετε  λάβει υπ’ όψιν της  από την αρχή. Εξ άλλου    Διοικώ  σημαίνει  μεταξύ των άλλων     προβλέπω , σχεδιάζω, παρεμβαίνω , επιλύω  και στον τομέα  καθαριότητα η Διοίκηση σας έχει αποτύχει οικτρά  και η αποτυχία αυτή είναι διαχρονική δεδομένου ότι το θέμα «σκουπίδια» πρωταγωνιστεί  κάθε καλοκαίρι όποιος και αν είναι ο «σκηνοθέτης».

 ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:  Προ ημερών βρέθηκα σ’ ένα παραθαλάσσιο χωριό  όπως ας πούμε ο Μάραθος , όχι από τα λεγόμενα πρωτοκλασάτα, . Το απορριμματοφόρο περνούσε κάθε πρωί , καθημερινές, Κυριακές  και αργίες και οι δρόμοι ήταν πεντακάθαροι όπως και οι κάδοι όλη τη διάρκεια της ημέρας.  Φαίνεται ότι λύσεις υπάρχουν για κάθε πρόβλημα  φτάνει ν’ ασχοληθεί κανείς σοβαρά.

  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  Δ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ