Άρθρο το δικηγόρου Νίκου Νικολακόπουλου με τίτλο «Η επιτυχημένη άσκηση ενός δικηγόρου»

unnamed


Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΝΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Όπως είναι γνωστό, ευθύς μόλις ολοκληρωθεί ο προβλεπόμενος αριθμός επιτυχόντων μαθημάτων, ο πτυχιούχος φοιτητής της Νομικής Σχολής, εγγράφεται ως ασκούμενος δικηγόρος στο Δικηγορικό Σύλλογο της αρεσκείας του. Έτσι, διανύεται η 18μηνη περίοδος άσκησής του μέχρι τότε θεωρητικού «σφόγκου», στην πρακτική δικηγορία.

Η άσκηση και δη η μάχιμη άσκηση είναι το βάπτισμα του πυρός, το εναρκτήριο λάκτισμα της κατάκτησης αυτού, το οποίο ο καθένας, κρύβει μέσα του. Πολλοί, διανύοντας την περίοδο της άσκησης, απομυθοποιούν αυτό που επί χρόνια καλλιεργούσαν και φαντάζονταν περί της νομικής επιστήμης, του κύρους του δικηγορικού επαγγέλματος κλπ. Άλλοι, αποφασίζουν να ακολουθήσουν συμβουλευτική δικηγορία, άλλοι λιγότερο μάχιμη, άλλοι γοητεύονται με άλλες λειτουργίες της δικαιοσύνης και άλλοι με παρεμφερή επαγγέλματα.

Υπάρχουν και ορισμένοι  οι οποίοι μαγεύονται, με αυτό που ονομάζεται στη γλώσσα των δικηγόρων «μάχιμη δικηγορία». Δηλαδή, έρχονται σε καθημερινή επαφή με τον κόσμο, τον υποψήφιο πελάτη, τον υπόκοσμο, τον πλούσιο, το φτωχό, το ηθικό, τον ανήθικο, το φυλακισμένο, τον ελεύθερο, το αλλοδαπό, τον εξαπατημένο, τον απατεώνα κλπ. Αφουγκράζονται την κοινωνία, ζυμώνονται και συνδέονται άμεσα με αυτήν.

Η νομική επιστήμη, ακόμη και σήμερα εν μέσω κρίσης, προσφέρει ποικιλία επαγγελματικών επιλογών. Στο 18μηνο (δήθεν, γιατί πάντα γίνεται 20-24 μήνες) της άσκησης, ο ασκούμενος έρχεται σε επαφή με όλες σχεδόν τις επιλογές και αποφασίζει νηφάλια τι θέλει να ακολουθήσει.

     Τι σημαίνει όμως μάχιμη δικηγορία, και πώς θα μπορέσει μέσα από αυτή , ο ασκούμενος να επιλέξει αυτό που του αρέσει;

Μάχιμη δικηγορία σημαίνει αυτό που λέει ο σοφός λαός «να πιάνεις τον ταύρο από τα κέρατα και να τα σπας». Σημαίνει να έχει όρεξη για δουλειά, για μάθηση, για τρέξιμο, για εμπειρία, για κατακτήσεις με υπομονή, επιμονή και θάρρος. Σημαίνει να «στύβεις» το μυαλό σου στην εύρεση λύσης, να θέτεις στόχους και να τους ξεπερνάς. Σημαίνει να διευθετείς τις εκκρεμότητές σου ουσιαστικά και όχι γραμματειακά και να νιώθεις ικανοποίηση. Σημαίνει να ξέρεις ποιος είσαι και να μην απογοητεύεσαι στις δυσκολίες, να μη υπερεκτιμάς τις δυνάμεις και τη νοημοσύνη σου. Σημαίνει να είσαι τίμιος, ευγενής, δίκαιος και να μην επαίρεσαι για το χαρακτήρας σου.

Όλες αυτές οι εμπειρίες προσφέρονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, αν τις διεκδικήσει ο ασκούμενος. Η άσκηση δίνει τη δυνατότητα προσγείωσης στην πραγματικότητα. Σε διδάσκει ζητήματα νομικής, ηθικής, ανθρωπιάς, συμπεριφοράς, εντιμότητας κλπ. Στην άσκηση δοκιμάζεις, δοκιμάζεσαι, κρίνεις και κρίνεσαι. Αναγνωρίζεται το έργο σου, αλλά και καταδικάζεται αντίστοιχα. Εξετάζεσαι καθημερινά από το συνειδησιακό σου κριτή, την κοινωνία και τον εκάστοτε προϊστάμενο σου.

Δύο είναι οι βασικές αρχές της άσκησης: η συνέπεια και η εντιμότητα. Συνέπεια στη δουλειά, εντιμότητα στη συμπεριφορά,

Είναι έκφυλο επάγγελμα η δικηγορία και καλείται ο καθένας να θέσει τα δικά του όρια και τις δικές του συντεταγμένες στην προάσπιση των ιδεών και των αρχών του. Το ζητούμενο είναι αν θα καταφέρει ο οιοσδήποτε να διαφυλάξει την ηθική και τις αρχές του.

Στο χέρι του καθενός και της καθεμιάς εναπόκειται η μία ή η άλλη επιλογή.