«Έρχονται» κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Μεσσηνία!

 

aythaireta_3


Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων επίκεινται σε Μεσσηνία, Ηλεία και Αχαΐα!

 

Σύμφωνα με τo real.gr, σε πρώτη φάση θα προωθηθούν οι διαδικασίες για τουλάχιστον δώδεκα περιπτώσεις αυθαίρετων κατοικιών. Πρόκειται για τις πιο προκλητικές περιπτώσεις από τις πάνω από 1.000 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης που έχουν εκδοθεί για την περιοχή και εκκρεμούν για χρόνια.

 

Οι κατεδαφίσεις θα γίνουν σε επιλεγμένα σημεία. Στην ίδια περιοχή είχαν γίνει πριν από ενάμιση χρόνο κατεδαφίσεις δώδεκα ακατοίκητων αυθαιρέτων που είχαν καταπατήσει τον αιγιαλό και για τα οποία υπήρχαν τελεσίδικες αποφάσεις, άλλα η επιχείρηση μετά τις εκλογές δεν είχε συνέχεια.

Οι πρώτες κατεδαφίσεις, που θα γίνουν με ευθύνη των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, θα χρηματοδοτηθούν με πόρους ύψους 500.000 ευρώ οι οποίοι βρέθηκαν από το «κουτσουρεμένο» Πράσινο Ταμείο και για τους οποίους αναμένεται η έγκριση για τη διάθεσή τους.

Με τα χρήματα αυτά μπορεί να γίνουν στην παρούσα φάση μερικές δεκάδες κατεδαφίσεις. Να σημειωθεί ότι σε ολόκληρη τη χώρα εκκρεμούν πάνω από 5.000 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης που βρίσκονται για χρόνια στα συρτάρια.

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει έστω και σε λίγες κατεδαφίσεις ακριβών αυθαιρέτων, για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, όταν κατέθετε στη Βουλή, την περασμένη άνοιξη, τον νέο νόμο για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Χωρίς υπαλλήλους

Την ίδια στιγμή, όμως, οι αρμόδιες υπηρεσίες όχι απλώς υπολειτουργούν, άλλα παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κεντρική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, μετά τις μετατάξεις στο Δημόσιο, έχει απομείνει πλέον μόλις μία υπάλληλος. Εκτός των άλλων, δεν φαίνεται -έως τώρα τουλάχιστον- η ρύθμιση για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων να προσελκύει ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες.

Στις πρώτες τριάντα ημέρες εφαρμογής της σχετικής διαδικασίας έχουν μπει στη ρύθμιση, πληρώνοντας είτε παράβολο είτε μέρος του προστίμου, περίπου 4.200 αυθαίρετα, 3.800 αυθαίρετα βρίσκονται στο στάδιο της αρχικής υπαγωγής και περίπου 22.000 αιτήσεις βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Περίπου το 50% των αιτήσεων αφορούν μεγάλες υπερβάσεις και εξ ολοκλήρου αυθαίρετα και το 20% σε παλιά αυθαίρετα (προ του 1983 και προ του 1975). Υπολογίζεται ότι τα αυθαίρετα σε όλη τη χώρα ξεπερνούν κατά πολύ το 1 εκατομμύριο.