Εκπρόσωπος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. για την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών στη Μεσσηνία

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Με επιστολή του προς το gargalianoionline.gr o εκπρόσωπος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) στη Μεσσηνία, Σωτήρης Μπουγάς, αναφέρεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Πελοποννήσου, την σύσταση της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας (Κ.Α.Μ.), τον θεσμό του «Τοπικού Αστυνόμου», καθώς και στην εύρυθμη λειτουργία των αστυνομικών τμημάτων.

 

Η επιστολή αναφέρει τα εξής

Μετά την αναγγελία του σχεδίου αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Πελοποννήσου, που έγινε στην Τρίπολη, την 25-11-2015, όλες οι τοπικές κοινωνίες όπου ανακοινώθηκε ότι θα κλείσουν τα Αστυνομικά Τμήματα είναι ανάστατες. Λογικό αυτό καθ’ ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι η εγκληματικότητα έχει «φύγει» από τα μεγάλα αστικά κέντρα και έχει «μετακομίσει» στην επαρχία.

Αμέσως μετά τη παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών, έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των Ο.Τ.Α., άλλα και από τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα. Μετά την εξέφραση των παραπόνων, αναγγέλθηκε ότι θα υπάρξει διάλογος με τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, προκειμένου να συζητηθούν οι απόψεις που έχουν κατατεθεί από τα πρωτοβάθμια όργανα. Για το λόγο αυτό συστάθηκε ειδική επιτροπή από την Π.Ο.ΑΣ.Υ., η οποία δέχθηκε και συνόψισε όλες τις απόψεις από τις πρωτοβάθμιες ενώσεις και τις κατέθεσε στο Υπουργείο προκειμένου να μελετηθούν από τους αρμοδίους. Αυτή τη στιγμή το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση, με τυχόν τροποποιήσεις που έχουν γίνει βάσει τον προτάσεων που τους υποβάλαμε, βρίσκεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και αναμένεται από Σεπτέμβρη μήνα να κατατεθεί ως Προεδρικό Διάταγμα στην Βουλή προς ψήφιση.

Από τότε μέχρι τώρα πολλά ακούγονται, αλλά επίσημα τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί από τους αρμοδίους. Αυτό που έχουμε δει, μέχρι τώρα, είναι η σύσταση μιας Κινητής Αστυνομικής Μονάδας (Κ.Α.Μ.), με σκοπό να καλύψει τις απομακρυσμένες περιοχές όπου είναι ελλείπεις η αστυνόμευση. Βέβαια το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε περιοχές όπου καταργηθούν τα οικία Αστυνομικά Τμήματα, θα εφαρμόσει τον θεσμό του «Τοπικού Αστυνόμου», όπως προβλέπεται από το Π.Δ. 49/2006. Για να εφαρμοστεί ο Τοπικός Αστυνόμος θα πρέπει να βρεθούν γραφεία στα κτήρια των Δ.Ε., όπου καταργούνται τα Αστυνομικά Τμήματα και να καλυφτούν τα λειτουργικά έξοδα του Γραφείου, κατόπιν απόφασης του τοπικού Δ.Σ. Όταν βρεθούν όλα αυτά θα ξεκινήσει ο θεσμός αυτός, οι αρμοδιότητες του οποίου θα είναι καθαρά γραφειοκρατικές και τίποτα άλλο.

Σαν Π.Ο.ΑΣ.Υ. είμαστε θετικοί σε όποιο μέτρο έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη αστυνόμευση. Δεν θέλουμε Αστυνομικά Τμήματα με εννέα άτομα προσωπικό ή περιπολίες με ένα άτομα ανά βάρδια. Επιθυμούμε καινούριο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ενίσχυση με νέο έμψυχο δυναμικό, καθ’ ότι οι οργανικές θέσεις μας μειώθηκαν κατά 6700 σύμφωνα με τον Ν.4249/14, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη και αποτελεσματικότερη Αστυνόμευση.