Αρνητική η ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας στα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές

 

389d15253af2e091b8a090efaf22dcd1_L


Την αντίθεσή της με το μέτρο να ανοίγουν τα καταστήματα και τις Κυριακές εκφράζει με επιστολη της προς τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Καλαμάτας και νομού Μεσσηνίας, ωστόσο αφήνει στην κρίση των μελών της το τι θα πράξουν αύριο Κυριακή 27 Οκτωβρίου.

“Ο προϋπάρχων νόμος κάλυπτε όλο σχεδόν το κύκλωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μάλιστα ακόμη πιο πολύ σε αυτή την συγκεκριμένη σημερινή οικονομική δυσπραγία και είναι αδύνατο να αντέξει οποιοσδήποτε ανοίξει την Κυριακή, λόγω των αυξημένων εξόδων που θα έχει” επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή, η οποία αναφέρει τα εξής:

“Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Καλαμάτας και νομού Μεσσηνίας, διαμαρτύρεται προς την Περιφέρεια για την κυβέρνηση, για την ψήφιση του απαράδεκτου νομοσχεδίου, στο να ανοίγουν τα πάσης φύσεως καταστήματα τις Κυριακές μέχρι 250 τ.μ., παρά την ομόφωνη άρνηση των συνδικαλιστικών φορέων ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα εργατοϋπαλλήλων ανά την Ελλάδα.

Διότι ο προϋπάρχων νόμος κάλυπτε όλο σχεδόν το κύκλωμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μάλιστα ακόμη πιο πολύ σε αυτή την συγκεκριμένη σημερινή οικονομική δυσπραγία και είναι αδύνατο να αντέξει οποιοσδήποτε ανοίξει την Κυριακή λόγω των αυξημένων εξόδων που θα έχει.

Το νομοσχέδιο αυτό της προσωρινής απελευθέρωσης του ωραρίου και τις Κυριακές είναι η Κερκόπορτα που θα επιφέρει ακόμα ένα μεγάλο πλήγμα στους μικρομεσαίους επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους, διότι είναι η αρχή της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου από τις αλυσίδες των πολυκαταστημάτων που στην αρχή θα ανοίγουν με τις παραφυάδες τους μέχρι 250 τ.μ. που με αυτά τα τ.μ. θα είναι ένα μικρό πολυκαταστήματα τα λεγόμενα φραντσάιζιγκ» και με το άνοιγμα τις Κυριακές θα δημιουργούνται και πάλι συνθήκες άνισου ανταγωνισμού.

Επειδή εκ των πραγμάτων και των σημερινών ιδίως οικονομικών δυσκολιών που περνά ο Ελληνικός λαός, λόγω μειώσεως των μισθών και συντάξεων και της μεγάλης ανεργίας που υπάρχει γύρω μας, που δεν έχουν την οικονομική δύναμη να καταναλώνουν περισσότερα αγαθά και αρκούνται στα άκρως απαραίτητα.

Το γεγονός ότι θα αυξηθεί ο τουρισμός στην χώρα μας δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο από το προϋπάρχον ωράριο. Διότι όλα τα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα ανοίγουν έτσι και αλλιώς όλες τις ημέρες και τις Κυριακές του χρόνου, ιδίως στις τουριστικές περιοχές.

Ποίος λοιπόν ο σκοπός να ενταχτούν τα πάσης φύσεως καταστήματα σε αυτό το εξοντωτικό ωράριο; Στο να παραμένουν ανοικτά 12-13 ώρες την ημέρα και 7 μέρες την εβδομάδα;

Διότι με τα μέτρα αυτά πλήττονται τα συμφέροντα του συνόλου των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που πλείστοι είναι αυτοαπασχολούμενοι ή έχουν λίγους υπαλλήλους, που θα αναγκασθούν να κλείσουν χιλιάδες καταστήματα και η ανεργία συνεχώς θα μεγαλώνει, των επαγγελματιών και των εργαζομένων, με καταστροφικές συνέπειες για τον οικογενειακό τους ιστό και προγραμματισμό στον τρόπο ζωής τους.

Κατάφεραν οι εγκέφαλοι της συμφοράς μας, οι αφέντες της νέας τάξεως πραγμάτων, ένα ακόμη πλήγμα στην μικρομεσαία τάξη και στην Ελληνική οικογένεια, που τους έμενε μία Κυριακή για εκκλησιασμό και ευλογία και για ξεκούραση από το τρέξιμο της εβδομάδας, για να χαρούν την οικογένειά τους, να επισκεφτούν τους φίλους και συγγενείς τους.

Ακόμη πλήττονται και τα συμφέροντα των ιδίων των καταναλωτών, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τα διάφορα προϊόντα αυξημένα, για τα επί πλέον έξοδα λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών και στην δεύτερη φάση θα υποστούν τις συνέπειες από την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των πολυεθνικών μονοπωλίων και πολυκαταστημάτων που θα κυριαρχήσουν στην αγορά και θα καταδυναστέψουν το καταναλωτικό κοινό.

Τέλος η κατάργηση της Κυριακής αργίας προσβάλει βάναυσα το θρησκευτικό συναίσθημα του Ελληνικού λαού και μάλιστα σήμερα σε μία περίοδο κρίσιμη για τη Ορθοδοξία και το Εθνος μας, δεδομένου ότι οι άτυποι θρησκευτικοί συνασπισμοί είναι γεγονός αναμφισβήτητο και η αναβίωση των θρησκευτικών φανατισμών και πολέμων γύρω μας και αυτό είναι γεγονός, καθώς συνεχίζονται οι αδελφοκτόνες συρράξεις στην γειτονιά μας (γειτονικά κράτη) και προσπαθούν αλλότριες δυνάμεις να επαναφέρουν τον διχασμό και στην πατρίδα μας.

Κύριε αντιπεριφερειάρχη

Σαν Ομοσπονδία με τα σωματεία της λέμε »όχι» στο συνεχές άνοιγμα των Κυριακών όλο τον χρόνο, διότι τελικά θα αποβεί καταστροφικό για τα μέλη τους. Το αφήνουμε στην κρίση των μελών τους, που από αυτούς εξαρτάται εάν θέλουν να ανοίξουν τις Κυριακές, ανάλογα με την περιοχή εργασίας τους, εφ’ όσον το άνοιγμα είναι προαιρετικό, η κυβέρνηση αυτό που έχει σκοπό και στόχο θα το πραγματοποιήσει έτσι και αλλιώς.

Εσείς κάνετε το καθήκον σας κατά πώς θέλουν τα σωματεία μας, η παραπέρα πορεία θα εξαρτηθεί από τα ίδια τα μέλη των Σωματείων, αν θέλουν να ζήσουν πιο ανθρώπινα και όχι είλωτες και σκλάβοι της εργασίας (δουλείας)”.

 

eleftheriaonline