Αύξηση των εμφραγμάτων στη Μεσσηνία κατά 44% την περίοδο της οικονομικής κρίσης

emfragma


Στην ημερίδα του ΤΕΙ Καλαματας «Κοινωνία, Υγεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση τον καιρό της κρίσης» μίλησε ο καρδιολόγος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», Μανώλης Μάκαρης.
Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Το ΤΕΙ Καλαμάτας με τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας αποδεικνύει ότι μπορεί και βρίσκεται κοντά στην κοινωνία και τα προβλήματά της. Η θεματολογία αυτής της ημερίδας απλώνεται στο φάσμα των πιο δραματικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, όπως αυτές εμφανίζονται στο χώρο της υγείας. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια βιώνουμε τις καταστροφικές συνέπειες ενός ακήρυχτου πολέμου εναντίον του συστήματος υγείας, αλλά κυρίως εναντίον των ίδιων των ασθενών. Η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιατρική μου καριέρα ήταν μια νέα κατηγορία επειγόντων ιατρικών προβλημάτων άμεσα σχετιζόμενων με την οικονομική κρίση. Ήταν για μας τους γιατρούς αδιανόητο να βλέπουμε ασθενείς να μην ακολουθούν την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή λόγω οικονομικής δυσπραγίας και να έρχονται στα επείγοντα με βαρύτατες καταστάσεις, όπως πνευμονικό οίδημα και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Κι αυτό ακριβώς ήταν το έναυσμα και για μένα προσωπικά να ασχοληθώ ερευνητικά με τη συσχέτιση της οικονομικής κρίσης με την καρδιαγγειακή νοσηρότητα. Αποδείξαμε ότι την περίοδο της οικονομικής κρίσης είχαμε αύξηση των περιστατικών εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά 44% στο Νομό Μεσσηνίας. Μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι κάτοικοι των αστικών περιοχών και οι ανασφάλιστοι. Τη συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάσαμε σε μεγάλα καρδιολογικά συνέδρια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Ήταν, μάλιστα, εντυπωσιακή η ανταπόκριση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας που ανέδειξε το θέμα σε μεγάλα ιατρικά περιοδικά. Και σε αυτή τη μελέτη ακολούθησαν και προστέθηκαν και πολλές άλλες που συντείνουν στην ξεκάθαρη άποψη ότι η υγεία των Ελλήνων υποβαθμίστηκε όλα αυτά τα χρόνια.
Μέσα σε αυτή την κατάσταση ο ιατρικός κόσμος παρακολουθεί αμήχανος την υποβάθμιση της εργασίας του, ενώ στρατιές νέων γιατρών εγκαταλείπουν την Ελλάδα για μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.
Και από την άλλη μεριά είναι ο ασθενής που δεν μπορεί να βρει έγκαιρα το γιατρό του, αλλά δεν μπορεί να αγοράσει το φάρμακό του, γιατί η συμμετοχή του ασφαλισμένου έχει ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη.
Σπουδαίο ρόλο σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δεν πρέπει να μένει αμέτοχη σε συνθήκες κρίσης. Ειδικά στον τομέα των ιατρικών υπηρεσιών, όσοι Δήμοι διέθεταν οργανωμένα δημοτικά ιατρεία, κατάφεραν σε συνεργασία με εθελοντές ιατρούς να λειτουργήσουν ενισχυτικά προς τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας. Στην Καλαμάτα ανεξάρτητες δομές βασιζόμενες στο εθελοντικό κίνημα, όπως το κοινωνικό ιατρείο, προσέφεραν σημαντική ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους ανασφάλιστους και τους άπορους».
Ως πολίτες πρέπει να απαιτήσουμε ανασυγκρότηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Απαιτείται τομή. Είναι αδιανόητο το κράτος να αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως μέγεθος στατιστικών».tharrosnews.gr