Γαργαλιάνοι – Ρωμανού: Σε ισχύ ή άκυρη η αναγκαστική απαλλοτρίωση για το δρόμο;

romnos-gargalianoi


«Είναι σήμερα ακόμα σε ισχύ ή είναι άκυρη η αναγκαστική απαλλοτρίωση για το δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανού;» είναι το βασικότερο και ουσιαστικότερο ερώτημα που καλείται να απαντηθεί στην εκδήλωση ενημέρωσης των ιδιοκτητών απαλλοτριωθέντων ακινήτων, για τους οποίους δεν έχει κατατεθεί στο Ταμείο  Παρακαταθηκών και Δανείων ούτε λεπτό του ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 4.00 το απόγευμα στην Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, ύστερα από πρωτοβουλία και πρόσκληση των πληρεξούσιων δικηγόρων των πληττόμενων ιδιοκτητών, Βάσως Μαρίνη και Τρύφωνα Λαμπούση.
Η εκδήλωση, αρχικά, είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί αύριο, αλλά έγινε αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής ύστερα από αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων αδυνατούσαν οι αρμόδιοι της Περιφερειακής Αρχής να παρασταθούν.
Στην πρώτη τους ανακοίνωση – πρόσκληση, οι δύο δικηγόροι σημείωναν πως για την απαλλοτρίωση του δρόμου Γαργαλιάνων –Ρωμανού δεν έχει καταβληθεί κανένα χρηματικό ποσόν αποζημιώσεως για 130 περίπου ιδιοκτησίες, παρότι αυτές έχουν καταληφθεί ήδη από το νέο δρόμο.
Η άνω αδικία έχει αναστατώσει τους πληττόμενους ιδιοκτήτες, οι οποίοι επιθυμούν την άμεση αποζημίωσή τους. Για το λόγο αυτό οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους, Β. Μαρίνη και Τ. Λαμπούσης, διοργανώνουν εκδήλωση, στην οποία έχουν κληθεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και όλοι οι αιρετοί Μεσσηνίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για να ενημερώσουν σχετικά με τους λόγους για τους οποίους προέκυψε το πρόβλημα και τον τρόπο επίλυσής του.
Στην εκδήλωση έχει κληθεί και ο δήμαρχος Τριφυλίας.
Για το σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει με τις αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων ακινήτων για το δρόμο Γαργαλιάνοι  – Ρωμανού έχουμε, κατ’ επανάληψη, δημοσιεύσει ρεπορτάζ στο «Θ». Από την πλευρά του δικαιούχων, που όμως δεν τους έχει καταβληθεί ούτε ένα λεπτό του ευρώ, γίνεται λόγος για «επιλεκτικές αποζημιώσεις», κι όπως έχουν εξελιχθεί στο χρόνο οι διαδικασίες, πολλοί αμφιβάλλουν εάν και πότε θα ολοκληρωθεί το έργο και αν θα πάρουν αποζημιώσεις οι δικαιούχοι.
Ένα έργο – σύγχρονο Γιοφύρι της Άρτας (στην Τριφυλία όμως) που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί, αλλά ακόμη παραμένει ημιτελές.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα τόσο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και στο Δήμο Τριφυλίας! Θυμίζουμε πως οι δικαιούχοι, με επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στις 22 Σεπτεμβρίου 2014, αναφέρονταν στο πρόβλημα και ζητούσαν να πάρει θέση το Σώμα.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο και ενώ ήταν παρόντες και ιδιοκτήτες ακινήτων, δε διαβάστηκε η επιστολή τους ούτε από το προεδρείο τέθηκε θέμα σχετικό. Ο δε δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ο οποίος είχε γίνει δέκτης διαμαρτυριών, παραπόνων και καταγγελιών σε βάρος της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου για διαδικασίες επιλεκτικών αποζημιώσεων, αναφέρθηκε ακροθιγώς στο θέμα, ενημερώνοντας σχετικά το Σώμα.
Το πολύ σοβαρό θέμα του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού έθεσε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στις 24 Οκτωβρίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος.
Αφού τόνισε ότι ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανού είναι ένα έργο που έχει ξεκινήσει από το 2006, σημείωσε πως έχει κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ένα ποσό περί τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις μέρους των ιδιοκτητών και όχι όλων, ενώ οι αποζημιώσεις που έπρεπε και πρέπει άμεσα να δοθούν στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες είναι της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας πως, εάν δε δοθούν, το έργο τινάζεται στον αέρα.
Ο ίδιος πρότεινε την έκδοση σχετικού ψηφίσματος και την αποστολή του στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τους βουλευτές Μεσσηνίας και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ώστε να πιέσουν, να ασχοληθούν με το θέμα και να βρουν τρόπο να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μην καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί το έργο, που για την περιοχή έχει τεράστια σημασία, και για την ασφάλεια μεταφορών και για τη διακίνηση προϊόντων και για την τουριστική ανάπτυξη! Από την πλευρά του, σε εκείνη τη συνεδρίαση, ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας σημείωσε πως «η Δημοτική Αρχή έχει ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το θέμα αυτό. Οι πιστώσεις υπάρχουν! Οι πιστώσεις προβλέπονται απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και πρόκειται να κατατεθούν απ’ τη στιγμή που θα δημοπρατηθεί και το δεύτερο κομμάτι του δρόμου, αυτή η εκκρεμότητα που υπάρχει». Επίσης, ανέφερε πως είναι σε στενή σχέση με την Περιφέρεια και γίνονται όλες οι πιέσεις, από το Δήμο, προς την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, και δε δέχτηκε την έκδοση ψηφίσματος.
Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν γίνει επαφές και συζητήσεις ιδιοκτητών με τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους και πολιτικούς παράγοντες της Περιφερειακής Αρχής, αλλά λύση ουσιαστική και πρακτική, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένη πηγή εκροής των αποζημιώσεων, δεν έχει βρεθεί!
Στο μεσοδιάστημα, από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η ολοκλήρωση του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, αλλά πολλοί στους Γαργαλιάνους αμφιβάλλουν εάν και πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες, εάν και πότε θα ολοκληρωθούν και εάν ποτέ, τελικά, ολοκληρωθούν, λόγω ακριβώς της σοβαρής εκκρεμότητας με τις απαλλοτριώσεις. Σε συνάρτηση, δε, και με το ερώτημα που απασχολεί βασανιστικά πολίτες της περιοχής και πρωτίστως δικαιούχους αποζημιώσεων, εάν είναι ακόμα σε ισχύ ή είναι άκυρη, πια, η αναγκαστική απαλλοτρίωση.
Τονίζεται πως, όπως μας ενημέρωσαν δικαιούχοι που έχουν έρθει σε επαφή με έγκριτους νομικούς, με το Ν.4024/2011 που τροποποιεί το Ν.2882/2001: H παράγραφος 3 του άρθρου 11 του ν. 2882/2001 αντικαθίσταται ως εξής: «Η αναγκαστική απαλλοτρίωση αίρεται αυτοδικαίως εάν δε συντελεστεί μέσα σε ενάμισι έτος από τη δημοσίευση της απόφασης προσωρινού καθορισμού της αποζημίωσης και, σε περίπτωση απευθείας οριστικού καθορισμού αυτής, από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης. Η αρμόδια για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης αρχή υποχρεούται να εκδώσει μέσα σε τέσσερις μήνες από τη λήξη της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου βεβαιωτική πράξη για την επελθούσα αυτοδίκαιη άρση. Η πράξη αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Εφόσον οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες επιθυμούν τη διατήρηση της απαλλοτρίωσης που ανακλήθηκε αυτοδίκαια λόγω παρέλευσης της ως άνω δεκαοχτάμηνης προθεσμίας, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και υπεύθυνη δήλωση προς την αρχή που εξέδωσε την απαλλοτριωτική απόφαση, μέσα σε προθεσμία ενός έτους από την παρέλευση της προθεσμίας, περί διατήρησης της απαλλοτρίωσης και καταβολής της δικαστικά καθορισμένης προσωρινής ή οριστικής αποζημίωσης.
Αν το αίτημα γίνει δεκτό από την αρχή που κήρυξε την απαλλοτρίωση και υποχρεούται στην καταβολή της αποζημίωσης, δεν επιτρέπεται ο ανακαθορισμός της αποζημίωσης, ή η αναζήτηση τόκων υπερημερίας.
Οι διατάξεις του τρίτου και τέταρτου εδαφίου της παραγράφου 1 εφαρμόζονται και σε απαλλοτριώσεις που έχουν κηρυχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και έχει επέλθει αυτοδίκαιη ανάκληση, λόγω παρέλευσης της δεκαοχτάμηνης προθεσμίας. Στην περίπτωση αυτή οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να υποβάλουν αίτηση για τη διατήρηση της απαλλοτρίωσης μέχρι τις 31-12-2012».
Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 11 του ν. 2882/2001 αντικαθίσταται ως εξής: «Πριν παρέλθει χρονικό διάστημα (6) έξι μηνών από την ανάκληση ή την άρση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης δεν επιτρέπεται, χωρίς συναίνεση του ιδιοκτήτη, η κήρυξη νέας απαλλοτρίωσης του ίδιου ακινήτου για τον ίδιο σκοπό».
Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν. 2882/2001 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Αν η συζήτηση για το πρώτο καθορισμό τιμής μονάδος αποζημίωσης ακινήτου απορριφθεί από το αρμόδιο Δικαστήριο ως απαράδεκτη επειδή ο ιδιοκτήτης είναι άγνωστος ή δεν κλητεύθηκε νόμιμα, η απαλλοτρίωση  συντελείται με την καταβολή ή παρακατάθεση της αποζημίωσης που έχει καθορισθεί δικαστικά για άλλα ομοειδή ακίνητα που περιλαμβάνονται στην ίδια απαλλοτριωτική πράξη, εφόσον ο θιγόμενος ιδιοκτήτης υποβάλλει σχετικό αίτημα στην Αρχή που είναι αρμόδια για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης εντός δέκα (10) ετών από την έκδοση της απόφασης καθορισμού και έχει αναγνωρισθεί ως δικαιούχος της αποζημίωσης».
Το βασικότερο και ουσιαστικότερο όλων, λοιπόν, ερώτημα, είναι: Είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα ή είναι άκυρη η αναγκαστική απαλλοτρίωση; Αν είναι σε ισχύ, γιατί δεν έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα τα χρηματικά ποσά που δικαιούνται; Υπάρχουν τα χρήματα; Πού ακριβώς; Πώς και πότε θα τους καταβληθούν και νόμιμα;
Εάν δεν είναι σε ισχύ η αναγκαστική απαλλοτρίωση και, άρα, είναι άκυρη, γιατί κανείς δεν το έχει πει επίσημα και δεν έχει ξεκινήσει ήδη η κήρυξη νέας απαλλοτρίωσης; Υπάρχουν χρήματα για την κήρυξη νέας απαλλοτρίωσης; Πού ακριβώς; Πότε θα ξεκινήσει η προκήρυξη νέας απαλλοτρίωσης; Και με ποιες νόμιμες διαδικασίες θα τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις και πότε; Τέλος, ποιες εγγυήσεις και δεσμεύσεις, με στοιχεία και εγγράφως, μπορούν να δοθούν στους πληττόμενους ιδιοκτήτες – δικαιούχους αποζημιώσεων, από την Περιφερειακή Αρχή, αλλά και το Δήμο Τριφυλίας και την Πολιτεία, ότι και το έργο θα ολοκληρωθεί και αποζημιώσεις που δικαιούνται για τις περιουσίες τους θα λάβουν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

Του Ηλία Γιαννόπουλου   tharrosnews.gr