Γερμανοί, Αυστριακοί και Σκανδιναβοί αγοράζουν εξοχικά στη Μεσσηνία

01exoxi


Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή μας

Μακρόχρονο αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό παρουσιάζει η Πελοπόννησος, το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
«Έντονη ζήτηση από ξένους, κυρίως Γερμανούς, εμφανίζεται εδώ και χρόνια για τα παραθαλάσσια οικόπεδα και σπίτια σε Πελοπόννησο και Κρήτη», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Remax, Στέλιος Σαμολαδάς. «Στην Πελοπόννησο μάλιστα, υπάρχουν περιοχές όπου οι ξένοι είναι περισσότεροι από τους Έλληνες. Στη Μεσσηνιακή Μάνη, αλλά και σε χωριά της Λακωνίας, ζουν πλέον μόνιμα Γερμανοί και Σκανδιναβοί, ενώ χιλιάδες σπίτια έχουν αγοραστεί από Βορειοευρωπαίους και στην Κορινθία, την Αργολίδα και την Ηλεία, όταν οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές και συμφέρουσες για τους ξένους.
Γενικώς, από το 2004 και μετά φαίνεται να ανταγωνιζόμαστε την Ισπανία ως τόπος κατοικίας των πιο εύπορων συνταξιούχων της Ευρώπης. Ανταγωνιστικές χώρες για την Ελλάδα σε αυτό τον τομέα είναι η Κροατία και η Βουλγαρία. Έχουμε, όμως, καλύτερες καιρικές συνθήκες και σαφώς πολύ περισσότερα χιλιόμετρα παραλίας».

Γερμανικά δημοσιεύματα
Ανάλογα δημοσιεύματα που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα και σε γερμανικές εφημερίδες. «Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στα πάνω της ως τουριστικός προορισμός. Αυτό βοηθά και την αγορά εξοχικών κατοικιών» σημειώνεται.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Handelsblatt, η διαρκής άνοδος του ελληνικού τουρισμού δίνει ώθηση και στην ελληνική αγορά ακινήτων και ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά στις εξοχικές κατοικίες.
Όπως σημειώνει η οικονομική εφημερίδα, «η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στα πάνω της ως τουριστικός προορισμός. Αυτό βοηθά και στην αγορά εξοχικών κατοικιών, παρατηρούν κτηματομεσίτες και εργολάβοι».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ελλάδα κινείται για τρίτη κατά σειρά χρονιά προς ένα τουριστικό ρεκόρ, εκτιμώντας ότι αυτό οφείλεται βεβαίως και στις δυσμενείς εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία και στις χώρες της βόρειας Αφρικής.
Όπως σημειώνεται, από την τουριστική άνοδο στην Ελλάδα δεν επωφελούνται μόνο οι Έλληνες ξενοδόχοι και εστιάτορες. «Και η αγορά της δεύτερης κατοικίας παίρνει νέα ώθηση χάρη στον τουρισμό» λέει ο γεννημένος στη Στουτγάρδη κτηματομεσίτης Γιώργος Πετράς.
Το γεγονός ότι η Αθήνα μπόρεσε να εκδώσει ξανά για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια ένα ομόλογο στην κεφαλαιαγορά, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ακόμη ένα δείγμα για το ξεκίνημα μιας ανάκαμψης.
Ο κτηματομεσίτης είχε στο πρώτο μισό του 2017 60% μεγαλύτερη ζήτηση για εξοχικές κατοικίες συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. «Η εμπιστοσύνη επιστρέφει» τονίζει ο ίδιος. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «το ότι η αγορά εξοχικών κατοικιών αρχίζει να “κινείται” και πάλι το δείχνουν και οι αριθμοί της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, οι εισροές ξένων κεφαλαίων για την αγορά κατοικιών αυξήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά περίπου 55%. Αφότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από μακρά διελκυστίνδα με τους διεθνείς δανειστές, έφτασε σε συμφωνία στα μέσα Ιουνίου και η Ελλάδα έλαβε μια νέα οικονομική ένεση, παίρνουν ανάσα και όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων».
Την αυξανόμενη ζήτηση επιβεβαιώνει και ο Κρίστιαν Σάιρερ, γενικός διευθυντής της εξειδικευμένης σε ελληνικές εξοχικές κατοικίες κτηματομεσιτικής εταιρείας Global Immobilien Service. «Οι Γερμανοί ενδιαφερόμενοι εστιάζουν περισσότερο στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική, αλλά και στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα στο Ιόνιο» λέει ο Σάιρερ.
Α.Π. «Θάρρος»