Γιατί ο Δήμος δεν παρέχει νομική κάλυψη σε Ανδρινόπουλο; – »Πολιτική μικροψυχία» ή «Προτεραιότητα στην τήρηση των νόμων»;

andrinopoulos


Σύγκρουση ανάμεσα στο γράμμα και στο πνεύμα του νόμου…

Η προχθεσινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας να αφήσει νομικά «ακάλυπτο» τον πρώην αντιδήμαρχο και σημερινό επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιο Ανδρινόπουλο, για υπόθεση του 2012 που αφορά την εναπόθεση σκουπιδιών στο ΧΑΔΑ Γαργαλιάνων, πιστώνεται στη σημερινή Δημοτική Αρχή ως η πρώτη υπόθεση που αφορά τη νομική εκπροσώπηση τέως Αντιδηµάρχου ∆ήµου Τριφυλίας και δεν γίνεται δεκτή.

Το γράμμα του νόμου

Η Νομική Σύμβουλος του Δήμου στη ουσία αρνείται να παράσχει νομική κάλυψη στον τέως Αντιδήμαρχο καθώς έχει υποβληθεί καταγγελία ή πορισματική έκθεση από δημόσια αρχή (δημόσια υπηρεσία).

«Οι Ο.Τ.Α. α` και β` βαθμού και τα νομικά πρόσωπα αυτών υποχρεούνται να παρέχουν νομική υποστήριξη στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτούς, ενώπιον των Δικαστηρίων ή των Δικαστικών Αρχών, σε περίπτωση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ή άσκησης ποινικής δίωξης αυτών για αδικήματα που τους αποδίδεται ότι διέπραξαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Η ανωτέρω νομική υποστήριξη δεν παρέχεται σε περίπτωση ποινικής δίωξης αυτών ύστερα από καταγγελία εκ μέρους της Υπηρεσίας». Σύμφωνα όμως με την εγκύκλιο με αριθ. πρωτ. 35379/2013/17.03.2014 του ΥΠ.ΕΣ με θέμα την ορθή εφαρμογή της ρύθμισης του άρθρου 51 του Ν. 3979/2011 περί «Νομικής υποστήριξης υπαλλήλων και αιρετών δήμων και περιφερειών» και ύστερα κι από την από 22-09-2017 γνωμοδότηση της Νομικής Συμβούλου του Δήμου, εφόσον υποβληθεί καταγγελία ή πορισματική έκθεση από δημόσια αρχή (δημόσια υπηρεσία) και ακολούθως ασκηθεί ποινική δίωξη, τότε ο διωκόμενος αιρετός δεν απολαμβάνει το δικαίωμα της νομικής υποστήριξης του άρθρου 51 του Ν. 3979/2011. Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο η ποινική δίωξη ασκείται μετά από την αποστολή της από 30/07/2012 έκθεσης αυτοψίας του κλιμακίου Έλεγχου Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Π.Ε. Μεσσηνίας στην Εισαγγελία της Κυπαρισσίας, δηλαδή πορισματικής έκθεσης που προέρχεται από Δημόσια Υπηρεσία (εν ευρεία έννοια)… Η  Νομική Σύμβουλος του Δήμου στην εισήγησή της καταλήγει πως ο κ. Ανδρινόπουλος «μη νομίμως ζητά την εκπροσώπησή του από τη δικηγόρο του Δήμου Τριφυλίας.νΓια το λόγο αυτό θέτω υπόψη σας όλα τα ανωτέρω και εισηγούμαι την μη αποδοχή της ως άνω αιτήσεως του τέως Αντιδημάρχου κ. Ανδρινόπουλου και την μη  εκπροσώπησή του ενώπιον του Τριμελούς Πλημ/κείου Κυπαρισσίας κατά τη δικάσιμο της 05η/10/2017  ή σε οποιαδήποτε μετ’ αναβολήν δικάσιμο από τη νομική σύμβουλο και πληρεξούσια δικηγόρο του Δήμου Τριφυλίας».

 

Το πνεύμα του νόμου       

Ωστόσο, σε παλιότερες ανάλογες υποθέσεις παρατηρείται μια διαφορετική προσέγγιση η οποία φαίνεται να ακολουθεί το πνεύμα του νόμου δίνοντας την ευκαιρία σε τέως Αντιδημάρχους να έχουν νομική εκπροσώπηση στο δικαστήριο από τον Δήμο.

Πιο συγκεκριμένα, στις 20 Απριλίου 2015 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας όρισε τον δικηγόρο Κατσούλα Νικόλαο για να εκπροσωπήσει τον τέως (τότε) Αντιδήµαρχο ∆ήµου Τριφυλίας, κ. Κατσούλα Ιωάννη, ο οποίος κατά το έτος 2013 ήταν υπεύθυνος για το έργο της καθαριότητας και της λειτουργίας των ΧΑ∆Α του ∆ήµου Τριφυλίας και συγκεκριμένα γιατί λειτουργούσε παράνοµα ενεργό ΧΑ∆Α στην περιοχή «ΑΛΙΜΑΚΙ» της ∆Ε Κυπαρισσίας. Μάλιστα, η καταγγελία είχε γίνει την Π.Υ. Καλαμάτας (δεν είναι δημόσια αρχή ή υπηρεσία η Π.Υ.);

Στις 11 Φεβρουαρίου 2015 η Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας όρισε τον δικηγόρο Κατσούλα Νικόλαο για να εκπροσωπήσει τον κ. Ιωάννη Κατσούλα καθώς ήταν κατηγορούμενος με την ιδιότητά του, ως υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας και συνεπώς υπεύθυνος των χωµατερών του ∆ήµου Τριφυλίας, ότι προκάλεσε υποβάθμιση του περιβάλλοντος, µετά από γενόµενο έλεγχο – αυτοψία που πραγματοποίησε η Επιτροπή ελέγχου χώρων εναπόθεσης απορριµµάτων στη θέση «Μαύρη Λίµνα» της ∆.Ε. Φιλιατρών.

Ενδεικτικά, υπάρχουν ανάλογες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής από το έτος 2013 όπου οι πρώην Αντιδήμαρχοι του Δήμου Γαργαλιάνων, κ. Αποστολόπουλος και κ. Γκόνης εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρο του Δήμου Τριφυλίας.

 

Τα συμπεράσματα δικά σας.

  • Σταφιδοπαραγωγος Τριφυλλιος

    ΕΔΩ ΟΡΙΖΑΝΕ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΙΝΟΠΟΥΛΟ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΦΥΛΑΚΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ.