Δήμος Τριφυλίας: Συνέντευξη τύπου, για την εκδήλωση «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ», αφιερωμένη στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης [βίντεο]

 

main1


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος ο Δήμος Τριφυλίας και η Κοινωφελής Επιχείρηση διοργανώνουν αύριο Παρασκευή 29 Μαίου και ώρα 8 μ.μ. στην Αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος την εκδήλωση «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ», αφιερωμένη στην πεντακοσιοστή εξηκοστή δεύτερη (562η) επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Για αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 28 Μαΐου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στην Κυπαρισσία, συνέντευξη τύπου παρουσία του Δημάρχου Τριφυλίας κ. Π. Κατσίβελά και του Προέδρου της Κοινωφελούς κ. Ι. Κατσούλα.

Στη συνέντευξη τύπου ο κ. Κτασίβελας είπε: «Αύριο αρχίζει το τριήμερο των εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα του δήμου Τριφυλίας, την Κυπαρισσία, για τις εορτές του Αγίου Πνεύματος, μια πολύ σημαντική ημέρα που έχει χαράξει τον παγκόσμιο πολιτισμό αλλά και έχει χαραχτεί πολύ ισχυρά στις μνήμες των Ελλήνων, η πολύ σημαντική ημερομηνία της 29ης Μαΐου, που είναι και η επέτειος της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης. Μια ημερομηνία που εμείς οφείλουμε να σταθούμε, οφείλουμε να συνοδεύουμε, να φέρνουμε μνήμες, να προσδιορίσουμε αλλά κυρίως να τιμήσουμε έναν πολιτισμό που επί 1100 και πλέον έτη αναπτύχθηκε, παρήγαγε, προσέφερε και χάραξε όλη την παγκόσμια ιστορία. Και δε μπορούμε να παραβλέψουμε ότι κινητήριος δύναμη αυτού του πολιτισμού κι αυτής της αυτοκρατορίας ήταν ο Ελληνισμός, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν ο μόνος λαός, το μόνο έθνος, που παρήγαγε πολιτισμό όταν οι άλλοι ζούσαν το μεσαίωνα».

Tόνισε πως, «Εμείς, σαν δήμος Τριφυλίας, έχουμε την υποχρέωση να τιμάμε αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας, διότι στο δήμο Τριφυλίας είναι χαραγμένα τα αποτυπώματα αυτής της χρονικής περιόδου και ο λαός του δήμου Τριφυλίας είναι ένας λαός που είναι πολύ βαθιά χαμένος στην ιστορία «.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι, στο δήμο Τριφυλίας υπάρχει το λαμπρότερο Βυζαντινό μνημείο, ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους Χριστιάνους, με τη γνωστή ρήση «Αγιά Σωτήρα στο Μοριά κι Αγιά Σοφιά στην Πόλη», ενώ στη Βυζαντινή περίοδο αναφέρεται και το Κάστρο της Κυπαρισσίας και ο Ναός της Αναλήψεως στα Φιλιατρά, συμπληρώνοντας πως εδώ είναι και έδρα Μητροπόλεως από την εποχή του Βυζαντίου! Ακόμη, είπε πως στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν όλα τα είδη της Βυζαντινής τέχνης και οι πολίτες θα έρθουν κοντά στη Βυζαντινή μουσική, αναφέροντας πως θα είναι για όλους μια φοβερή εμπειρία.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατσούλας είπε: «Μέσα από μια σειρά βυζαντινών εκκλησιαστικών ύμνων και κειμένων θα θυμηθούμε και θα τιμήσουμε πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις με πασιφανή εθνική σημασία. Θα γίνουμε κοινωνοί της ιστορίας μας και θα θυμηθούμε τη συμβολή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στον πολιτισμό μας. Στην επετειακή εκδήλωση θα έχουμε την τιμή και την ευχαρίστηση να είναι μαζί μας το χορωδιακό σχήμα «ΠΑΝΑΡΜΟΝΙΟΝ» , αποτελούμενο από υμνωδούς, πρωτοψάλτες και λαμπαδάριους θα ψάλουν βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Χατζηχρόνογλου, Άρχοντα Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Μουσικοδιδασκάλου και Πρωτοψάλτη Ι. Ν. Φανερωμένης Χολαργού. Ανάμεσα στους ύμνους θα διαβαστούν κείμενα του ομότιμου καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίου Φαράντου, από τον κ. Κων/νο Τσιώρη Θεολόγο-Εκπαιδευτικό στο Κολλέγιο Αθηνών. Την υμνολογία κανοναρχεί η Φιλόλογος κυρία Δήμητρα Ανδρινοπούλου – Βρεττού».

Τελειώνοντας, είπε: «Σας καλούμε όλους τους συνδημότες μας να τιμήσουν με την παρουσία τους αυτή την ιστορική επέτειο».

Δείτε βίντεο: