Διερευνάται η επαναλειτουργία του τρένου

 

d0f6b0c9588fcae9354b458857f512ff_L


«…Αν κινήσεις μονομιάς, θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς» έγραφε ο Κ. Βάρναλης αναφερόμενος στην ανάγκη δράσης των πολιτών για να αλλάξουν τη ζωή τους. Βέβαια, ο ποιητής αναφερόταν σε γενικότερα πράγματα, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, μάλλον ισχύει και για μικρότερα.
Έτσι, η μαζική ανταπόκριση στο θέμα δρομολόγησης του τουριστικού τρένου της Πελοπόννησο και πολύ περισσότερο η κύρια επιλογή των επισκεπτών στο πανηγύρι της Μεσσήνης από την Καλαμάτα, φαίνεται να αλλάζει τη μέχρι σήμερα άποψη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, λοιπόν, του Δήμου Καλαμάτας, η επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου θα εξετασθεί όσον αφορά στη Μεσσηνία, καθώς η εταιρεία, διά του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνοντος συμβούλου, Αθανάσιου Ζηλιασκόπουλου, αναφέρει τα εξής, μεταξύ άλλων, σε επιστολή: «Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει υπόψη της για κάθε δραστηριότητά της την αντίστοιχη βιωσιμότητά της, συνεκτιμώντας πάντοτε το κόστος μεταφοράς και τα αντίστοιχα έσοδα.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έκρινε απαραίτητη την προσωρινή αναστολή ορισμένων τμημάτων δρομολογίων, τα οποία εμφάνιζαν, κατά τη χρονική περίοδο της αναστολής τους, υψηλό κόστος και χαμηλά έσοδα.
Ειδικότερα, τοπικές αμαξοστοιχίες, οι οποίες κυκλοφορούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, παρουσίαζαν χαμηλές μηνιαίες πληρότητες.
Παρόλα αυτά, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ορθολογικοποιώντας τη συνολική επιχειρησιακή δράση της, δραστηριοποιείται και πάλι με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του συνόλου του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου, καταρτίζοντας ετήσιο πρόγραμμα κυκλοφορίας εκδρομικών αμαξοστοιχιών, με επιβάτες από το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.
Από το Σεπτέμβριο του 2012 έχουν πραγματοποιηθεί ήδη αρκετές θεματικές εκδρομές με μεγάλη επιτυχία, ενώ προγραμματίζονται συνεχώς και νέες, σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς του τουρισμού, με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους και το Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου, καθώς και φίλους του συγκεκριμένου μέσου από το εξωτερικό.
Απώτερος στόχος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, κατά συνέπεια και της περιοχής της Καλαμάτας.
Με βάση αυτό, η εταιρεία θα διερευνήσει τη δυνατότητα επανακυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών στη διαδρομή Καλαμάτα – Μεσσήνη – ΤΕΙ – Ζευγολατιό – Διαβολίτσι, με όρους οικονομικής βιωσιμότητας, σε συνδυασμό με την απολογιστική εκτίμηση των στοιχείων που θα προκύψουν από τη λειτουργία της γραμμής κατά τη διάρκεια της εμποροπανηγύρεως στη Μεσσήνη, λαμβάνοντας, βεβαίως, υπόψη ότι δεν είναι πλήρως αντιπροσωπευτική σε επίπεδο ετήσιας τακτικής λειτουργίας».
Η επιστολή απευθύνεται προς την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης ΟΣΕ και κοινοποιείται, μεταξύ άλλων, στο δήμαρχο Καλαμάτας.
Ο κ. Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις του, επισήμανε την προοπτική επαναλειτουργίας του τραίνου, με δρομολόγια προαστιακού στη Μεσσηνία και εκδρομικά, τονίζοντας ότι «το V της Πελοποννήσου είναι μέσα στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη για το Θάρρος