Εκτός δικτύων μεταφορών η Μεσσηνία

 

LOGISTICS12-1024x705


Ονειρο θερινής νυκτός παραμένει και τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα η προοπτική να γίνει η Μεσσηνία κόμβος συνδυασμένων μεταφορών – καθώς η ανάπτυξη του αεροδρομίου και η λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Α7 δεν μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως, εξαιτίας της συνεχούς απαξίωσης των λιμανιών του νομού, αλλά και της διακοπής των δρομολογίων του τρένου.

Επίσης άγνωστο παραμένει το πότε θα κατασκευαστεί το νότιο τμήμα του Δυτικού Οδικού Αξονα Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, που θα συνδέσει τη Μεσσηνία με την Ηπειρο και, μέσω των λιμανιών Πάτρας και Ηγουμενίτσας, με την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, η μη αναβάθμιση των λιμανιών της Πύλου και της Καλαμάτας δεν στερεί από τη Μεσσηνία μονάχα τη δυνατότητα να αποτελέσει τη νότια πύλη της Ελλάδας: Της στερεί και εκατομμύρια ευρώ, τα οποία χάνονται επειδή τα δυο λιμάνια ως έχουν δεν μπορούν να γίνουν Home Ports για κρουαζιέρες, παρόλο που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Βεβαίως, για να αξιοποιηθεί το λιμάνι της Πύλου θα πρέπει πρώτα να κατασκευαστεί ο σύγχρονος δρόμος που θα το συνδέει με το αεροδρόμιο και τον αυτοκινητόδρομο Α7 – αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει σε ορατό χρονικό διάστημα.

Την ίδια περίοδο δεν αναμένεται να γίνει τίποτα και για τις σιδηροδρομικές μεταφορές της Πελοποννήσου, καθώς δεν υπάρχουν ούτε μελέτες ούτε χρήματα για την αναβάθμιση του δικτύου.

Το μέλλον των συνδυασμένων μεταφορών γίνεται ακόμα πιο αβέβαιο εξαιτίας της στάσης των Μεσσήνιων πολιτικών, οι οποίοι ενδιαφέρονται κυρίως για θέματα που φέρνουν βραχυπρόθεσμα ψήφους στην κάλπη, και όχι για τις υποδομές του νομού.