Ελαιόλαδο από το Λιβάρτζι Γαργαλιάνων με το οικόσημο Σκωτσέζικης οικογένειας! [εικόνες]

 

1


Σκωτία: highlands, κάστρα, μύθοι, whiskey και τώρα… ελαιόλαδο από τους Γαργαλιάνους!

Από το Λιβάρτζι Γαργαλιάνων και με κοινό όραμα την ανάδειξη του εκλεκτού εξτρά παρθένου ελαιόλαδου στην παγκόσμια αγορά, ο Κώστας Γιαννίμπας και ο εξάδελφός του Γιάννης Κατσικαρώνης «πάντρεψαν» το χρυσό των Γαργαλιάνων με την Σκωτσέζικη κουλτούρα. Τα δύο ξαδέλφια εμπορεύονται τα τέσσερα τελευταία χρόνια το ελαιόλαδο Golden Pithari, σε πολύ μικρές συσκευασίες, ένα εξαιρετικό προϊόν από το συγκεκριμένο ελαιοπερίβολο το οποίο φτάνει στα ακριβότερα εστιατόρια της υφηλίου!

Όμως, ανέκαθεν ο σκοπός τους ήταν η δημιουργία ενός ξεχωριστού, με χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας brand name στις διεθνείς αγορές το οποίο σίγουρα θα ανοίξει έναν νέο δρόμο που μπορεί να αποδώσει καρπούς. Έτσι και έγινε, καθώς η οικογένεια του Σκωτσέζου Βαρόνου Ντανκαν Πέσλει του Γουέστερλι αποφάσισε να βάλει την σφραγίδας της, το οικόσημο της, σε ένα προϊόν της Τριφυλιακής γης!

Η οικογένεια Πέισλι (Paisley) είναι ένα από τα παλαιότερα clan (οικογένεια) στη Σκωτία, πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες «φατρίες» η οποία «έρχεται» από το 1399. Να σημειωθεί πως αιώνες τώρα σ’ αυτήν τη χώρα με τα απέραντα highlands, τις λίμνες και τις παρθένες εκτάσεις, η έννοια της οικογένειας, της «φυλής», τού να ανήκεις κάπου είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Έτσι, σήμερα το μεσημέρι σε μια φοβερή εμφάνιση με το κλασικό τους κιλτ, την ειδική «φούστα» με τα χρώματα και τα σχέδια του δικούς του clan, τα μέλη της οικογένειας και φίλοι συγκεντρώθηκαν στο κτήμα του αγρότη από τους Γαργαλιάνους Κώστα Γιαννίμπα προκειμένου να κάνουν τα αποκαλυπτήριά της νέας ταμπέλας με το οικόσημο της οικογένειας Πέισλι, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την επίσημη συνεργασία των δύο πλευρών με σκοπό το λάδι των Γαργαλιάνων να φτάσει στη Σκωτσέζικη αγορά και όχι μόνο!

Όπως λέει και μια παλιά σκωτσέζικη παροιμία, τα καλά πράγματα έχουν μικρή «συσκευασία».

Ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα κ. Γιάννης Κατσικαρώνης, ο οποίος διαμένει μόνιμα στη Σκωτία και είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Πέισλι μιλώντας για τον κ. Πέισλι ανέφερε πως, «Η κάθε οικογένεια έχει τον αρχηγό της, ο συγκεκριμένος είναι ο αρχηγός της οικογένειας, ενώ στο σύλλογο είναι εγγεγραμμένα περισσότερα από 500 άτομα, εξ αίματος και εξ αγχιστείας. Η δουλειά του συλλόγου είναι να ενώσει όλους όσους έχουν φύγει από τα παρακλάδια. Ο αρχηγός είναι και βαρόνος, είναι σημαντικό και συνήθως στην σκωτσέζικη παράδοσή, υπήρχαν τα εμβλήματα της κάθε οικογένειας το οποίο μπορεί να τα φορέσει όποιος είναι στην οικογένεια, ή αν ανήκεις στο κλαμπ τότε μπορεί να το φορέσεις. Ο κ. Πέσλει έχει και το έμβλημα της βαρονίας το οποίο έχει κληρονομήσει». Όσον αφορά για το πως προέκυψε η συνεργασία ανέφερε τα εξής: «Λόγω της συμβολής μου και του έργου που έχω κάνει όλα αυτά τα χρονιά του ζήτησα αν μπορούσα να χρησιμοποιήσω το έμβλημά, το οποίο είναι ευγενής προέλευσης εφόσον ανήκει στην βασιλική γραμμή, για τις ετικέτες μας στα μπουκάλια μας, και κατ’ επέκταση αν μπορώ να χρησιμοποιήσω το όνομά της οικογενείας στο χτήμα. Το λάδι που θα παράγεται θα συνοδεύτε από το οικόσημο του βαρόνου και της οικογένειας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια τρομερή σύνδεση εμπορίας μεταξύ Ελλάδας και Σκωτίας». Στη συνέχεια ανέφερε πως, «θέλουμε το ελληνικό ελαιόλαδο, και συγκεκριμένα της περιοχής εδώ να γίνει γνωστό στην αγορά της Σκωτίας. Όλοι χρειαζόμαστε ένα μέσο για να προωθηθεί το ελαιόλαδο. Ο σύλλογος της οικογένειας Πέσλει (society) δυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Σκωτίας. Λόγω της εορτής για τα 30 χρόνια του συλλόγου, τον επόμενο χρόνο, έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα προωθήσεως του συλλόγου και της οικογένειας, ενώ οι ίδιοι νιώθουν πάρα πολύ περήφανοι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να προωθήσουν το προϊόν».

13

Ο Σκωτσέζος Βαρόνος Ντάνκαν Πέσλει του Γουέστερλι, και αρχηγός της οικογένειας Πέσλει, μιλώντας στους παρευρισκόμενους, στην λιτή τελετή των αποκαλυπτηρίων τους οικοσήμου της οικογένειας, ανέφερε πως ο σύλλογος της οικογένειας έχει μέλη τα οποία έχουν διασκορπιστεί σε όλο τον κόσμο, με 5 παρακλάδια στην Αμερική, στην Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά κ.α. Ο κ. Πέσλει ανέφερε πως νιώθει υπερήφανος που βρίσκεται στην Τριφυλία και συγκεκριμένα στο Λιβάρτζι όπου και είδε την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει από τον αγρότη Κώστα Γιαννίμπα. Στη συνέχεια ο κ. Πέσλει αναφέρθηκε στο ιστορικό και την παράδοση των εμβλημάτων τόσο στην Σκωτία όσο και στην Ελλάδα αλλά και τον συμβολισμό τους τονίζοντας πως οι σημαίες της Ελλάδας και της Σκωτίας έχουν τα ίδια χρώματα, που είναι το μπλε και το λευκό. Όσον αφορά το λόγο που τοποθετήθηκε η ταμπέλα που δείχνει ότι πρόκειται για αγρόκτημα ιδιοκτησίας Πέσλει, ο ίδιος είπε πως: «Την στιγμή που χρησιμοποιείται ένα έμβλημά σε ένα προϊόν θα πρέπει να φαίνεται σαν κάτοχος της έκτασης ο ιδιοκτήτης του εμβλήματος. Είναι τιμή μου, ήταν πρακτικό το ζήτημα, ενώ είναι μια ευκαιρία για τον Γιάννη και την οικογένειά του. Αυτό που έγινε εδώ, είναι μοναδικό και ιδιαίτερο, είναι ιστορικό γεγονός καθώς δεν έχει ξαναγίνει και μας δίνει την δυνατότητα να εξάγουμε προϊόντα παγκοσμίως με κάτι ξεχωριστό επάνω τους, όπως είναι το έμβλημα της οικογένειας.

12

Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης του ελαιοπερίβολου κ. Κώστας Γιαννίμπας σημείωσε τα εξής:«Προσπαθούμε όλοι μαζί, σε μια κοινή προσπάθεια, για το καλύτερο και σε τοπικό επίπεδο και σε κοινωνικό και στο ευρύτερο φάσμα. Για αυτό ήρθαμε να παντρέψουμε όλη αυτή την κουλτούρα και την μια και την άλλη προκειμένου να ανοίξουμε νέους ορίζοντες, νέες αγορές και συνεργασίες. Πάνω από όλα πρέπει να βάζουμε τη συνεργασία, έχουμε ξεχάσει πλέον τι πάει να πει συνεργασία και βάζουμε πάνω από όλα το εγώ. Η αγάπη για αυτό που κάνουμε είναι που κάνει το λάδι ξεχωριστό».

giannibas

Δείτε εικόνες:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11.1

11

11.2

11.3

11.4