Ερώτηση σε Τατούλη: Παναγιωτόπουλος – Σταθόπουλος αντίθετοι με σταθμό στην Καλλιρρόη

 

0efb38820e09372fcec51f9916cda07c_L


Διαφωνούν με την επιλογή της περιοχής της Καλλιρρόης για τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης σκουπιδιών, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σωτήρης Παναγιωτόπουλος και Αριστείδης Σταθόπουλος.

Και με επείγουσα επερώτησή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ζητούν υπεύθυνη ενημέρωση από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.
Στο κείμενο της επερώτησης οι Σ. Παναγιωτόπουλος και Αρ. Σταθόπουλος αναφέρουν:
«Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα αθηναϊκών και τοπικών εφημερίδων, σχετικά με το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Οιχαλίας.
Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013, στην 1η σελίδα της ημερήσιας εφημερίδας της Μεσσηνίας «Ελευθερία» γίνεται λόγος για «Σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών στην Καλλιρρόη» του Δήμου Οιχαλίας.. Στην σελίδα 7 σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η ανάδοχος εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε., έχει έρθει σε συμφωνία με ιδιοκτήτη για αγορά κτήματος 120 στρεμμάτων μεταξύ Καλλιρρόης – Βασιλικού για να φτιαχτεί ο σταθμός μεταφόρτωσης των σκουπιδιών της Μεσσηνίας. Στο φύλλο της ίδιας εφημερίδας, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013 με τίτλο «Κρυφτούλι στη Μεγαλόπολη για το σκουπιδοεργοστάσιο» γίνεται λόγος μεταξύ άλλων, ότι έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από εκπροσώπους της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προς τους κατοίκους του χωριού Γέφυρα της Αρκαδίας, ότι οι 2 δράσεις (θάψιμο σκουπιδιών ή αποθήκευση) θα γίνονται στον άλλο χώρο της περιοχής Καλλιρρόη στη Μεσσηνία και στη Γέφυρα, θα υπάρχουν μόνο οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου επεξεργασίας.
Επίσης, στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για πρωτοβουλίες ενημέρωσης της εταιρείας ΤΕΡΝΑ προς τους κατοίκους και συλλόγους της περιοχής Γέφυρα, για το τι ακριβώς θα κατασκευαστεί, με προβολή βίντεο, με συγκεκριμένες εγγυήσεις που ζητούσαν οι κάτοικοι, κ.ά.
Ολα αυτά συμβαίνουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με απόλυτο πέπλο σιωπής τόσο από την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όσο και από την περιφερειακή αρχή. Κανείς δεν γνωρίζει υπεύθυνα κάτι σχετικά με το θέμα, γεγονός που προκαλεί αναστάτωση τόσο στην δημοτική αρχή, όσο και στους κατοίκους της περιοχής του Δήμου Οιχαλίας.
Επειδή οι φήμες που κυκλοφορούν ότι η ανάδοχος εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, επέλεξε ως σταθμό μεταφόρτωσης των σκουπιδιών της Μεσσηνίας την περιοχή μεταξύ των χωριών Καλλιρρόης – Βασιλικού και μάλιστα έχει ελέγξει και γεωλογικά την παραπάνω έκταση, με στελέχη της και ειδικό γεωλόγο και έχει κρίνει πως είναι κατάλληλη για τη δουλειά που τη θέλει.
Επειδή η δημοτική αρχή του Δήμου Οιχαλίας δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την επιλογή του χώρου και τις ενέργειες της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε. στην περιοχή της Καλλιρρόης.
Επειδή για πάρα πολλούς επιπλέον λόγους που θα παρουσιάσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα γίνει πλήρως κατανοητό ότι η περιοχή της Καλλιρρόης του Δήμου Οιχαλίας, που σε χρόνο ρεκόρ φαίνεται ότι είναι προτεινόμενη για την διαχείριση απορριμμάτων και με τα στοιχεία που υπάρχουν προκύπτει ότι δεν μπορεί να δεχτεί μια τέτοια δράση.
Επειδή σαν περιφερειακοί σύμβουλοι που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, ζούμε και δραστηριοποιούμεθα στην συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Οιχαλίας και παρά τις επανειλημμένες σχετικές επερωτήσεις και προσωπικές μας οχλήσεις, δεν έχουμε ενημερωθεί για το σχετικό θέμα, έτσι ώστε να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους συμπολίτες μας, από τους οποίους ερωτώμεθα καθημερινά για αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει την ευαίσθητη περιβαλλοντικά και όχι μόνο περιοχή μας, σας θυμίζουμε ότι ο «ενήμερος πολίτης είναι και χρηστός πολίτης»,
ερωτούμε τον κ. περιφερειάρχη, να μας ενημερώσει για το εάν και τι γνωρίζει σχετικά με το παραπάνω σοβαρό θέμα και εάν και σε τι σχετικές ενέργειες προτίθεται να προβεί τόσο ο ίδιος όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς επίσης και για τον τρόπο διαχείρισης τόσο στην προτεινόμενη περιοχή, όσο και στις άλλες προτεινόμενες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ