Ηλεία: «Πνίγηκαν» στις λάσπες του ποταμού Ενιπέα

 

Καταγραφή


Στα νερά και στις λάσπες του Ενιπέα ποταμού που «φούσκωσε» το βράδυ της Τετάρτης, έχουν θαφτεί δεκάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στις Καρούτες.

Οι κάτοικοι, απογοητευμένοι καταγγέλλουν τους αρμόδιους φορείς για ολιγωρία και αδιαφορία, αν και γνωρίζουν το πρόβλημα της περιοχής, που τον Φεβρουάριο του 2011 πνίγηκε και πάλι από τα ορμητικά νερά του ποταμού.

   Κάθε χειμώνα, οι κάτοικοι, με δικά τους μέσα και βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, προσπαθούν να κάνουν μικρές παρεμβάσεις στις περιουσίες τους, προκειμένου να προφυλαχθούν από τα ορμητικά νερά του ποταμού. \Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις διαθέσεις του καιρού, κι έτσι, τις περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, το ποτάμι φουσκώνει και μπαίνει στα χωράφια.

Κάθε χειμώνα με προβλήματα

   Τον Φεβρουάριο του 2011, με τις καταστροφικές πλημμύρες, η περιοχή ήταν από αυτές που αντιμετώπισαν τα σοβαρότερα προβλήματα. Μια πολυμελής οικογένεια παραλίγο να πνιγεί μέσα στο ίδιο της το σπίτι από τα ορμητικά νερά του ποταμού, δεκάδες ζώα και πουλερικά πνίγηκαν, ενώ δεκάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων καλύφθηκαν και τότε από τόνους λάσπης και νερών.

Παρέμβαση, από τότε μέχρι σήμερα, δεν έγινε ποτέ. Μάλιστα οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η τελευταία φορά που είδαν μηχάνημα να καθαρίζει το ποτάμι ήταν πριν τις φονικές πυρκαγιές του 2007.

Δεν μπορούν να κρύψουν όμως και την αγανάκτησή τους μπροστά στην αδιαφορία των τοπικών φορέων, που ασχολούνται μόνο με τον Αλφειό ποταμό, όπως καταγγέλλουν. Κατανοούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες των παρόχθιων περιοχών του ποταμού, αλλά, στην ίδια μοίρα είναι και αυτοί, με τον Ενιπέα.

Τα πάντα καλυμμένα από λάσπη

   Η συνεχιζόμενη βροχή των τελευταίων ημερών είχε ανησυχήσει τους κατοίκους και τελικά, η καταιγίδα που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης ήρθε να επιβεβαιώσει, με τον χειρότερο τρόπο, τους φόβους τους.

Με το πρώτο φως της ημέρας χθες, είδαν τις περιουσίες τους, στην περιοχή «Βρυσούλες», πλημμυρισμένες, μέσα στις λάσπες και γύρω από τους κορμούς των δέντρων να έχουν συσσωρευτεί φερτά υλικά που κατέβασαν το ορμητικά νερά του ποταμού.

Η ζημιά, είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Αφενός γιατί δεν υπάρχει τρόπος πρόσβασης στα χωράφια και αφετέρου, γιατί η ποιότητα του καρπούς των δέντρων, όσο αυτά είναι βυθισμένα στο νερό και στη λάσπη, μειώνεται.

Έτσι, τα πορτοκάλια  -όσα βρίσκονται ακόμα πάνω στα δέντρα- σε λίγο θα πέσουν, ενώ αντίστοιχα προβλήματα θα έχουν και οι ελαιοπαραγωγοί που φέτος δεν προβλέπεται να μαζέψουν ελιές. Ότι δηλαδή έγινε και πέρσι…

Ακαθάριστος και ο Παλιόλαζος

   Αντίστοιχα προβλήματα όμως αντιμετώπισαν οι κάτοικοι και στην περιοχή «Παλιόλαζος». Το ποτάμι φούσκωσε και πάλι, κάλυψε τα πάντα σε ακτίνα 40 περίπου μέτρων και έφτασε μέχρι τις αυλές των σπιτιών που βρίσκονται στην περιοχή και κάθε χειμώνα κοιμούνται με τον φόβο μιας νέας πλημμύρας που θα καταστρέψει τις περιουσίες και τα ίδια τους τα σπίτια.

«Να καθαρίσουν το ποτάμι»

   Οι κάτοικοι, εκφράζουν την οργή και την αγανάκτηση τους για την αδιαφορία των τοπικών φορέων και ζητούν, έστω και τώρα, να αξιοποιήσουν τα χρήματα από το Ταμείο Μολυβιάτη που δόθηκαν για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και να καθαρίσουν το ποτάμι, ώστε να προστατεύσουν τις περιουσίες τους που χρόνο με τον χρόνο παρασύρονται από τα ορμητικά νερά του Ενιπέα.

Νάνσυ Σπυροπούλου