Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση των μεταναστών και τη σύλληψη των 4 διακινητών

 

4e9280142ac3bc0789fe30dcdd5b6f26_XL


Επιχείρηση διάσωσης εκατόν πενήντα (150) παράνομα εισελθόντων αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων τέσσερις (04) διακινητές,
πραγματοποιήθηκε μεσημβρινές ώρες προχθες, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., από το Ρυμουλκό “VOS THALASSA” σημαίας Ιταλίας σε συνεργασία με στελέχη του Λ.Σ.  –ΕΛ.ΑΚΤ.
   Συγκεκριμένα, το ΕΚΣΕΔ ενημερώθηκε την 08/05/2015, από τον Πλοίαρχο του Ρ/Κ, για εντοπισμό ξύλινου σκάφους σε δυσχερή θέση, με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή πενήντα τέσσερα (54) ν.μ. νοτιοδυτικά Άκρου Ταίναρου Πελοποννήσου. Ο   Πλοίαρχος του εν λόγω Ρ/Κ ανέφερε επίσης, ότι προέβη στην ασφαλή μετεπιβίβαση συνολικά εκατόν πενήντα (150) παράνομα εισελθόντων αλλοδαπών  ενώ υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, δρομολογήθηκε η μεταφορά αυτών στο Καλαμάτας και παράλληλα η ρυμούλκηση του ξύλινου σκάφους.
   Μεσημβρινές ώρες χθες (09/05/15) και ενώ το “VOS THALASSA” βρισκόταν έξι (06) ν.μ. νότια του λιμένα Καλαμάτας, πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. επιβιβάστηκε επί του ανωτέρω Ρ/Κ για τη διενέργεια περαιτέρω ελέγχου.
   Στη συνέχεια, υπό το συντονισμό της οικείας Λιμενικής Αρχής,  το εν λόγω Ρ/Κ  κατέπλευσε στο λιμένα Καλαμάτας και αποβίβασε ασφαλώς τους παράνομα εισελθόντες αλλοδαπούς. Επτά (07) εκ των ανωτέρω αλλοδαπών μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Μεσσηνίας για προληπτικούς λόγους, από τους οποίους οι έξι (06) έχουν ήδη λάβει εξιτήριο, ενώ η μία (01) γυναίκα εξακολουθεί να νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους.
  Επιπροσθέτως, κατά τη διενέργεια της προανάκρισης προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία για τέσσερις (04) αλλοδαπούς φερόμενους ως διακινητές, οι οποίοι και συνελήφθησαν.
      Οι εκατόν σαράντα πέντε (145) αλλοδαποί οδηγήθηκαν σε ασφαλές κατάλυμα, στο Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας, όπου τους παρασχέθηκε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σίτιση,  με τη συνδρομή του 9ου Συντάγματος Πεζικού, της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος της Διοίκησης Πολεμικής Αεροπορίας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Καλαμάτας.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.