Θα ανάψει ο πέτρινος φάρος της Μονεμβασιάς

 

faros-monemvasia


Ένα μοναδικό μνημείο, ο πετρόχτιστος φάρος της Μονεμβασιάς θα ανάψει. Το μνημείο – ερείπιο που κατασκευάστηκε το 1896, δομημένο από το κυρίαρχο υλικό της περιοχής, θα αντικαταστήσει τον πανάσχημο σύγχρονο μεταλλικό φάρο που λειτουργεί σήμερα για τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας.

Τα απομεινάρια της πρώτης εγκατάστασης θα ζωντανέψουν αφού εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της στέρέωσης και αποκατάστασης του μνημείου, με προυπολογισμό δημόσιας δαπάνης 666.921,00€  και Δικαιούχο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο Φάρος Μονεμβασιάς, βρίσκεται στην ΑΝ άκρη της χερσονήσου στη θέση Λειψωνά, Β της παλαιά πόλης της Μονεμβασιάς, εντός του χαρακτηρισμένου ως αρχαιολογικού χώρου.

Η στερέωση και αποκατάσταση του φάρου θα πραγματοποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη τρεις παραμέτρους: Το σεβασμό και την ανάδειξη των τυπολογικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών του διατηρητέου κτιρίου, τη δυνατότητα πολιτιστικής χρήσης του φάρου και τις απαιτήσεις των νέων κανονισμών στατικής και αντισεισμικής επάρκειας καθώς και την αντοχή των επεμβάσεων στο χρόνο.