Καλαμάτα: Πληθαίνουν τα ξενοίκιαστα καταστήματα παρά τις μειώσεις

 

katastimatakalamata-795x485


Ολο και περισσότερα είναι τα εμπορικά ακίνητα και τα διαμερίσματα που μένουν ξενοίκιαστα στην Καλαμάτα, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης που καθιστά μη βιώσιμες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στέλνοντας πολλούς νέους πίσω στο πατρικό τους και οικογένειες πίσω στο χωριό.

Ο δικηγόρος Δημήτρης Δρακόπουλος, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) για τη Μεσσηνία, διαπιστώνει ότι παρά το γεγονός πως μια μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών έχει προβεί σε μειώσεις του μισθώματος κατά 20% – 30%, είτε διά της δικαστικής οδού είτε μετά από συζήτηση, η κατάσταση δεν αλλάζει.

Για τους ιδιοκτήτες που αρνούνται να προβούν σε μειώσεις μισθωμάτων, ο ίδιος εκφράζει το φόβο του πως και αυτοί σίγουρα θα έχουν σύντομα ένα κενό ακίνητο, κάτι που δεν συμφέρει κανέναν, όπως επισημαίνει.

Στην Καλαμάτα πάντως, ο δρόμος με τα περισσότερα κενά καταστήματα (αναλογικά) αυτή την περίοδο προφανώς είναι η οδός Ναυαρίνου, κατά μήκος της οποίας τα «Ενοικιάζεται» είναι πάρα πολλά.

ΑΚΡΙΒΟΙ ΔΡΟΜΟΙ: ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ, ΦΡΑΝΤΖΗ ΚΑΙ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ
Οσον αφορά ειδικά τα καταστήματα, φανερές είναι οι συνέπειες της κρίσης κυρίως στην οδό Ναυαρίνου, αλλά και σε τμήματα της οδού Αριστομένους. Στη Ναυαρίνου, λόγω της εποχικότητας, οι επαγγελματίες διστάζουν να δεσμευτούν – όταν μάλιστα μιλάμε για υψηλά ενοίκια, ασφάλιση και Εφορία.

Οπως εξηγεί ο κ. Δρακόπουλος, οι δρόμοι στην Καλαμάτα με το πιο υψηλό μίσθωμα είναι η Αριστομένους και η Φραντζή στο κέντρο, καθώς επίσης η Ναυαρίνου στην Παραλία – η οποία διατηρεί ένα υψηλό μίσθωμα αλλά μένουν πολλά ξενοίκιαστα μαγαζιά, καθώς «με δύο-τρεις μήνες κάποιος δεν μπορεί να βγάλει όλα τα έξοδα». Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν μπορεί να γίνει μίσθωση μόνο για τη θερινή σεζόν, το πρόβλημα στην παραλιακή εντείνεται.

Ως εκπρόσωπος της ΠΟΜΙΔΑ ο κ. Δρακόπουλος σημειώνει την ανάγκη ο δήμος να μειώσει τα μισθώματα στον αιγιαλό. «Διά γυμνού οφθαλμού γίνεται αντιληπτό πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κατάσταση με συνέπεια πλήθος κλειστών καταστημάτων· ας συμβάλει και ο δήμος ώστε να αλλάξει αυτό».

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΙΣΘΩΣΗ
Οπως εξηγεί ο κ. Δρακόπουλος, το ελάχιστο χρονικό διάστημα μιας εμπορικής μίσθωσης είναι πλέον η τριετία, μετά την τελευταία τροποποίηση στον Εμπορικό Κώδικα. «Από εκεί και πέρα, ο μισθωτής έχει υποχρέωση να παραμείνει τουλάχιστον ένα χρόνο. Μετά την παρέλευσή του μπορεί να κοινοποιήσει εξώδικο, να μεσολαβήσουν 3 μήνες και να ενημερώσει ότι μετά από 3 μήνες προτίθεται να καταγγείλει τη μίσθωση και να αποχωρήσει του μισθίου. Υποχρεούται δε να καταβάλει και έναν μήνα ως αποζημίωση». Διευκρινίζει ακόμη πως εποχική μίσθωση μπορεί να γίνει μόνο σε επιχείρηση και όχι σε ακίνητο».

Σημειώνει δε πως «Η ΠΟΜΙΔΑ έδωσε αγώνα για να μειωθεί αυτός ο χρόνος, καθώς για πολλές υφιστάμενες μισθώσεις ισχύει ο προηγούμενος νόμος: ότι από μεριάς του μισθωτή είναι εγγυημένη η 12ετία». Οπως λέει, η ΠΟΜΙΔΑ επιχείρησε κι έχει έτοιμη παρέμβαση προκειμένου να αλλάξει αυτό, προκειμένου να συμφωνούν και να μην έχει αυτή την κατοχύρωση ο μισθωτής – δηλαδή μετά την τριετία και για όσο χρόνο συμφωνηθεί να ισχύει η συγκεκριμένη μίσθωση, να μη φτάνει μέχρι τα 12 έτη. Και αυτό που έγινε, έγινε με τεράστιες αντιδράσεις από την κυβέρνηση».

ΠΛΗΘΟΣ ΚΕΝΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ
Αναφορικά τώρα με τα διαμερίσματα που εκμισθώνονται για εμπορική χρήση, οι τιμές των ενοικίων ακολουθούν πια τις κανονικές τιμές της κατοικίας. Δηλαδή, ένα τριάρι νοικιάζεται με 250-300 ευρώ και σε καλούς εμπορικούς δρόμους, σε όροφο πάντα. Σε ισόγειο το ενοίκιο θα ήταν τριπλάσιο έως και πενταπλάσιο, εξηγεί. Αρα οι τιμές αυτές έχουν εξομοιωθεί με τις κατοικίες, όπου επίσης το πρόβλημα είναι τεράστιο, με πάρα πολλά ακίνητα κενά, σύμφωνα με τον κ. Δρακόπουλο.

Οπως λέει ο εκπρόσωπος της ΠΟΜΙΔΑ, είναι πάρα πολλά τα κενά διαμερίσματα και τα προβλήματα πολύ μεγάλα, καθώς ο ιδιοκτήτης έχει αυξημένο κόστος συντήρησης και την υποχρέωση να παραδίδει πάντα ένα έτοιμο προς χρήση ακίνητο, πέρα από τις φθορές.

Η μείωση των ενοικιασμένων διαμερισμάτων – κατοικιών οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στο γεγονός ότι πολλοί νέοι έχουν επιστρέψει στην πατρική τους οικία, ενώ έχουν μειωθεί οι φοιτητές και πολλοί έχουν φύγει για τα χωριά τους.

Τα περισσότερα κενά διαμερίσματα είναι δίχωρα και γκαρσονιέρες, «τα οποία προ κρίσης τα κατασκεύαζαν με την προοπτική της αύξησης των φοιτητών». Οπως σχολιάζει όμως ο κ. Δρακόπουλος: «Δυστυχώς την πάτησαν πάρα πολλοί, περιμένοντας έξαρση φοιτητών ειδικά στην περιοχή του Ανατολικού Κέντρου – και πολλοί δανειοδοτήθηκαν γι’ αυτό». Πλέον, η μόνη τους διέξοδος έχει να κάνει με το νόμο των «κόκκινων» δανείων.

«ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΞΕΝΟΙΚΙΑΣΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ»
«Είναι μύθος ότι συμφέρει τον ιδιοκτήτη να αφήσει ανοίκιαστο το ακίνητό του. Πάντα είναι προς το συμφέρον του ιδιοκτήτη να διατηρείται νοικιασμένο ένα ακίνητο. Αλλωστε και ο φόρος είναι ποσοστιαίος του μισθώματος που εισπράττεται» τονίζει ο κ. Δρακόπουλος.

Στο ερώτημα αν οι ιδιοκτήτες είναι διατεθειμένοι -ακριβώς γι” αυτόν το λόγο- να προβούν σε περαιτέρω μειώσεις, ο ίδιος απαντά: «Θεωρώ πως ναι, είναι διατεθειμένοι να προβούν σε περαιτέρω μειώσεις». Αναφορικά με τους ιδιοκτήτες που επιμένουν να μη μειώνουν τα ενοίκια, εν καιρώ κρίσης, ο ίδιος σημειώνει: «Θεωρώ πως είναι καταδικασμένοι αργά ή γρήγορα· εάν δε βάλουν κι αυτοί λίγο νερό στο κρασί τους, και τα δικά τους ακίνητα θα μείνουν ξενοίκιαστα. Εκτός και αν πρόκειται για κάποιο ακίνητο ιδιαιτέρως προνομιούχο, όπως στην Αριστομένους, σε τμήματα της οποίας τα ακίνητα γίνονται ανάρπαστα, όπου η ψαλίδα στα ενοίκια είναι πολύ μεγάλη» – καθώς ξεκινούν από τριψήφια νούμερα και φτάνουν μέχρι πενταψήφια ίσως.

«Τα ενοίκια πρέπει γενικά να είναι σε μια λογική βάση. Να είναι και οι επιχειρήσεις βιώσιμες», επισημαίνει με αφορμή τις τιμές ενοικίασης σε ακριβούς -και όχι μόνο- δρόμους της πόλης.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ
Ο κ. Δρακόπουλος, τονίζει ότι ο στόχος της ΠΟΜΙΔΑ είναι η μείωση της συντήρησης των ακινήτων, προς όφελος και των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών. Για παράδειγμα, για τις επιχειρήσεις στις οποίες απαιτείται πρόγραμμα πυρασφάλειας, έχει εξασφαλιστεί πρόγραμμα με έκπτωση 50%.

Εξάλλου, με πρωτοβουλία της ΠΟΜΙΔΑ έχει συγκροτηθεί η επιτροπή εμπορικών μισθώσεων (τριμελής εξωδικαστική επιτροπή διακανονισμού – επίλυσης διαφορών) που αφορά το ενοίκιο, η οποία λειτουργεί σε κάθε περιφερειακή ενότητα, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. «Στους καιρούς που ζούμε στόχος των ιδιοκτητών είναι, πρώτον, να εισπράττεται το ενοίκιο και, δεύτερον, να μη φύγει ο ενοικιαστής και μείνει το ακίνητο ξενοίκιαστο» σημειώνει ο κ. Δρακόπουλος.

Από το 2011 οπότε συγκροτήθηκε η επιτροπή, έχουν εξεταστεί πάνω από 200 υποθέσεις. Συνήθως καταφεύγουν στην επιτροπή ενοικιαστές χώρων νομικών προσώπων, όπως κυλικεία δήμων και ακίνητα άλλων φορέων. Είναι λίγες οι περιπτώσεις ιδιωτών που έχουν προσφύγει στην επιτροπή, ο ρόλος της οποίας είναι συμβουλευτικός προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, «ώστε να είναι και οι δυο πλευρές ικανοποιημένες».

Στα επόμενα σχέδια της ΠΟΜΙΔΑ είναι η διοργάνωση ενός συνεδρίου στη Μεσσηνία, με ομιλητή τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Στρ. Παραδιά, και αναφορές σε ασφαλιστικά ζητήματα αλλά και φορολογικά ζητήματα της ακίνητης περιουσίας. «Πάγια θέση της ΠΟΜΙΔΑ είναι πως ο κάτοχος ακίνητης περιουσίας έχει πλέον ποινικοποιηθεί» τονίζει κλείνοντας ο κ. Δρακόπουλος.

Πηγή: eleftheriaonline.gr