Καλούν τον Εισαγγελέα για τη σύλληψη αδέσποτων βοδιών στον Ταΰγετο

 

βοδια


Στον εισαγγελέα προγραμματίζουν να απευθυνθούν οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων για να βρουν λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα βοοειδή που κινούνται ελεύθερα, σε ημιάγρια κατάσταση, στον Ταΰγετο.

Τα ζώα αυτά, που αριθμούνται σε περίπου 150, δε φέρουν ενώτια (σκουλαρίκια), επομένως είναι άγνωστοι οι ιδιοκτήτες τους και επιφέρουν μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες, περιφράξεις και εν γένει ιδιοκτησίες στα χωριά του Ταϋγέτου.

Για το θέμα αυτό έγινε σύσκεψη σήμερα στο Δημαρχείο, παρουσία Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων του Ταϋγέτου, στελεχών του Δήμου, καθώς και εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δασαρχείου. Επίσης, κάτοικοι εξέφρασαν διαμαρτυρίες για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Ο Δήμαρχος τόνισε πως ο Δήμος, μη έχοντας ούτε καν τη Δημοτική Αστυνομία στη διάθεσή του, στερείται στελεχών και μέσων για να παρέμβει. Η δε πρόσληψη τσοπάνηδων στο παρελθόν δεν απέδωσε, καθώς απαιτούνται πολλά άτομα ως προσωπικό για το χειρισμό βοδιών βάρους μέχρι 500 κιλά που κινούνται σε αγέλες, όπως και υλικοτεχνική υποδομή και μέσα για τη σύλληψη, σταβλισμό και σφαγή των ζώων χωρίς ιδιοκτήτες. Ο Δήμαρχος κάλεσε όσους έχουν υποστεί ζημιές να κινηθούν δικαστικά και ο ίδιος δεσμεύθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας υπέρ αυτών.

Στη συνάντηση με τον Εισαγγελέα, θα κατατεθούν τα ονόματα όλων των ιδιοκτητών βοοειδών στην περιοχή του Ταϋγέτου και θα ζητηθεί από τον Εισαγγελέα – σε πρώτο επίπεδο – να τους καλέσει για να ελέγξουν τα ζώα τους. Εάν οι συστάσεις δεν αποδώσουν, θα ζητηθεί να παρέμβει δυναμικά η πολιτεία, με οργανωμένο τρόπο και με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες υπό την καθοδήγηση του Εισαγγελέα, για τη σύλληψη και το σφαγιασμό των αδέσποτων (πλην όμως δεσποζόμενων) ζώων.