Κλίμα τρόμου στο δικαστήριο από τις συγκλονιστικές περιγραφές για τις δολοφονίες των Μεσάι

 

dikiopla_0


Με τις απολογίες των τριών βασικών κατηγορουμένων, στη μεγάλη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης για τη δολοφονία του Αλβανού Φελίμ Μεσάι και του 2,5 ετών γιου του Κέρι, τις εκβιάσεις καταστηματαρχών και επιχειρηματιών και τη διακίνηση ναρκωτικών, συνεχίσθηκε χθες η δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Χθες, πρώτη ημέρα των απολογιών, απολογήθηκαν ο 51χρονος υπάλληλος του ΟΣΕ που έχει καταδικασθεί σε 14 χρόνια και 6 μήνες για συμμετοχή ως μέλος στην εγκληματική οργάνωση, οπλοκατοχή, υπόθαλψη εγκληματία, εκβίαση καταστημάτων και απόπειρα εκβίασης επιχειρηματιών.
Ο Αλβανός που χρησιμοποιούσε το όνομα «Νίκο», στον οποίο έχει επιβληθεί ποινή δις ισόβια και 13 χρόνια, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή και από κοινού, οπλοφορία και οπλοχρησία της καραμπίνας με την οποία σκότωσε τον 35χρονο Φελίμ Μεσάι. Επίσης, ο 26χρονος από τη Μεσσήνη που επίσης έχει καταδικασθεί πρωτόδικα σε δις ισόβια και 18 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο 30.500 ευρώ, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή και από κοινού, οπλοφορία και οπλοχρησία του μαχαιριού με το οποίο σκοτώθηκε ο 2,5 ετών Κέρι Μεσάι.
Από τις τρεις αυτές απολογίες ξεχώρισε η τελευταία, του 26χρονου, ο οποίος με το που ξεκίνησε είπε στο Δικαστήριο ότι φοβάται, εξηγώντας αργότερα ότι η φυλακή έχει δικούς της κώδικες, σε περίπτωση που καταδικασθεί πάλι ότι αυτός έχει σκοτώσει το παιδί, και πως θέλει να πει την αλήθεια, αλλά δεν μπορεί να τα πει όλα. Και αυτή τη φορά αρνήθηκε ότι αυτός σφάγιασε το παιδί, ενώ ο Αλβανός «Νίκο» επέμεινε στη θέση που είχε και στο πρώτο δικαστήριο, ότι δηλαδή, όταν πυροβόλησε τον πατέρα, σοκαρίστηκε τόσο πολύ, που δε θυμάται ούτε αν σκότωσε ούτε αν δε σκότωσε το παιδί.
Η δίκη διεκόπη και θα συνεχισθεί με τις απολογίες των υπολοίπων στις 22 Ιουνίου.

Υπάλληλος ΟΣΕ: «Υπηρεσίες σεκιούριτι πρόσφερα»
Το πρωί η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση από την πλευρά του επιχειρηματία των πρωτότυπων τιμολογίων που είχαν ζητηθεί από την Έδρα, ενώ αμέσως μετά άρχισαν οι απολογίες. Δευτερόλεπτα πριν η πρόεδρος του δικαστηρίου είχε ζητήσει από τους κατηγορουμένους να είναι ειλικρινείς.
Ο υπάλληλος του ΟΣΕ είπε ότι είχε πάθος με τον αθλητισμό και γι’ αυτό είχε ανοίξει γυμναστήριο. Αντιμετώπιζε, όμως, οικονομικά προβλήματα. Τους δίδυμους αδελφούς (που έχουν καταδικασθεί, αλλά δε βρίσκονται στη δίκη, καθώς παραιτήθηκαν από την έφεση) τους γνώριζε από παιδιά και ξαναβρεθήκαν ύστερα από χρόνια. Ανέφερε τότε στον 52χρονο που έχει καταδικασθεί ως αρχηγός για τα προβλήματα που έχει και αυτός του είπε ότι καταστηματάρχες νυχτερινών μαγαζιών είχαν ζητήσει συνεργασία, αλλά αυτός δεν μπορεί και του πρόσφερε τη δουλειά. Θα τον ειδοποιούσαν, αν κάποιος δεν πλήρωνε ή έκανε φασαρία στο μαγαζί. Αρνήθηκε ότι εκβίασε ποτέ ή απείλησε, ενώ πληρωνόταν όταν προσέφερε τις υπηρεσίες του.
Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι έκανε «το σεκιούριτι» και «βρέθηκα στη φυλακή, γιατί μεσολάβησα σε 2 γνωστούς ανθρώπους», είπε για τους επιχειρηματίες. Μάλιστα, ανέφερε ότι και ο 52χρονος δίδυμος που έχει καταδικασθεί ως αρχηγός ήθελε να ανοίξει εταιρεία σεκιούριτι και εισπρακτική εταιρεία.
Για το όπλο που βρέθηκε στην κατοχή του, είπε ότι το αγόρασε, καθώς είχαν γίνει 3 απόπειρες ανθρωποκτονίας εις βάρος του, ενώ αρκετές φορές τού αναγνώσθηκαν συνομιλίες που είχε με τον 52χρονο και του ζητήθηκαν εξηγήσεις. Είπε ότι ο 52χρονος του ζήτησε κάποια στιγμή να πάρει κάποια πράγματα, αλλά αυτός δεν μπορούσε και έστειλε τον επίσης κατηγορούμενο δασικό υπάλληλο. Όταν αυτός επέστρεψε, του είπε πως στη σακούλα ήταν ένα όπλο. Την άλλη μέρα ο 52χρονος ζήτησε και πήρε πίσω το όπλο.
Για την  κατηγορία ότι εκβίαζε και ιδιώτες για λογαριασμό τρίτων, υποστήριξε ότι τους γνώριζε προσωπικά και έκανε εξυπηρέτηση, όχι όμως με τη μορφή εκβιασμού.
Ρωτήθηκε, δε, αναλυτικά για κάθε κατάστημα και επιχειρηματία που φέρεται να εκβίαζε και τι σχέσεις είχε μαζί τους, καθώς και για το τι εννοούσε όταν μιλούσε με τους διδύμους και έλεγαν ότι το δικό τους ποσοστό θα είναι 30%. Προσπάθησε να εξηγήσει ότι διαμεσολαβούσε για οικονομικές διαφορές, όπως κάνει κάποιος για ένα γνωστό του, ενώ για λεφτά που αναφέρονταν, είπε ότι ο δίδυμος αδελφός του αρχηγού τού πήγαινε στο γυμναστήριο κρέατα, όταν κατέβαινε από το χωριό, και πήγαιναν πελάτες από εκεί και τα έπαιρναν.
Για τις απειλές που ακούγονται σε συνομιλίες, ο κατηγορούμενος υπάλληλος του ΟΣΕ είπε πως ήταν «λόγια του αέρα».
Καταλήγοντας, η πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε, εάν ήταν δικαστής αν θα πίστευε αυτά που τους λέει, και απάντησε καταφατικά.

«Νίκο»: Ο Μεσάι σκότωσε τον Ψυχόπαιδα
Ο Αλβανός με το παρατσούκλι «Νίκο» ξεκίνησε την απολογία του, λέγοντας ότι γνώρισε τον Φελίμ Μεσάι το Μάιο του 2008 και συνεργάστηκαν για τη μεταφορά ναρκωτικών. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους έφερε στην Καλαμάτα 150 γραμμάρια κοκαΐνης και με τον Φελίμ πήγαν σε μία συνάντηση.
Όπως περιέγραψε, σε μια παραλία συνάντησαν έναν με μηχανή, ο οποίος ήταν ο Σωτήρης Ψυχόπαιδας, που είχε βρεθεί δολοφονημένος. Μετά πήγαν σε έναν καταυλισμό τσιγγάνων και μπήκαν σε παράδρομο. Περιέγραψε ότι ο Φελίμ προχώρησε μπροστά και αυτός με τον Ψυχόπαιδα ακολουθούσαν. Τότε ο Φελίμ πυροβόλησε 1-2 φορές, ο Ψυχόπαιδας άρχισε να τρέχει και τον πυροβόλησε άλλες 3-4 φορές.
Συνέχισε λέγοντας ότι ο Φελίμ πήρε από την τσέπη του θύματος χρήματα και έφυγαν. Τότε, όπως είπε, έφυγε για Αθήνα, αφού του ανακοίνωσε ότι διακόπτεται η συνεργασία τους.
Ύστερα από λίγους μήνες ο Φελίμ πήγε στην Αθήνα και του είπε πως αυτός που σκότωσε ήταν το δεξί χέρι του 52χρονου δίδυμου και του ζήτησε να συνεχίσουν τη συνεργασία με τα ναρκωτικά, αλλιώς θα έλεγε ότι αυτός τον σκότωσε. Ο «Νίκο» είπε ότι έμαθε ποιος ήταν ο 52χρονος, φοβήθηκε και συνέχισε τη συνεργασία. Το 2010 εκδόθηκαν εντάλματα ότι με εντολή του 52χρονου είχε σκοτώσει τον Ψυχόπαιδα και είχε αποπειραθεί να σκοτώσει άλλον έναν και του είπαν ότι ο 52χρονος ρωτάει γι’ αυτόν. Συναντήθηκαν και του είπε ότι στη δίκη θα ξεκαθαρισθούν όλα.
Ο «Νίκο» τόνισε ότι δεν έχει καμία σχέση με την απόπειρα ανθρωποκτονίας του πρώην άντρα της γυναίκας του 52χρονου, για την οποία καταδικάσθηκε στην Αθήνα.

«Φοβάστε τόσο πολύ;»
Το Νοέμβριο του 2011 ήρθε στην Καλαμάτα με το ΚΤΕΛ και στο σπίτι του 52χρονου συνάντησε τον Μεσάι, ο οποίος του είπε ότι σχεδιάζει μια ληστεία με 50.000 ευρώ και να την κάνουν μαζί. Συμφώνησαν να πάνε στο σπίτι του στο Πλατύ, ώστε να κόψει την κάννη από μια καραμπίνα για τη ληστεία.
Ο Μεσάι, όπως είπε ο «Νίκο», έφυγε και επέστρεψε το απόγευμα για τα ζώα του 52χρονου. Σε ερώτηση της προέδρου ότι στις συνομιλίες ο 52χρονος του ζητάει να φέρει όπλα με σιγαστήρες και να τελειώσουν τη δουλειά που άφησαν στην Ηγουμενίτσα, ο κατηγορούμενος απάντησε πως ήταν «μαστουρωμένοι» και δεν ήξεραν τι έλεγαν.
Επίσης, είπε ότι ο 52χρονος δεν του έδωσε ποτέ εντολή να σκοτώσει τον ομοεθνή του και ούτε κατάλαβε να έχει τέτοιες προθέσεις. Αντίθετα, είπε πως φοβόταν ότι είχε αρχίσει να τον υποψιάζεται πως αυτός σκότωσε τον Ψυχόπαιδα, που ήταν δεξί του χέρι.
Για την ημέρα των φόνων, αφηγήθηκε ότι με τον 26χρονο κατηγορούμενο νεαρό από τη Μεσσήνη και τον ξάδελφό του βγήκαν από την ιδιοκτησία του 52χρονου, ενώ μετά πήγε και ο Μεσάι. Έκαναν όλοι μαζί χρήση κοκαΐνης. Στο αυτοκίνητο του Μεσάι μπροστά καθόταν ο 2χρονος γιος του, πίσω από τον οδηγό κάθισε ο 24χρονος νεαρός και πίσω από τη θέση του συνοδηγού, όπου βρισκόταν  το παιδί, αυτός. Με άλλο αυτοκίνητο τους ακολούθησε ο ξάδελφος του 26χρονου.
Ο «Νίκο» είπε ότι στα αλβανικά τσακώθηκαν για τη δολοφονία Ψυχόπαιδα και ο Μεσάι πήγε να βγάλει όπλο. Τότε, τον πυροβόλησε με την καραμπίνα που είχε στα πόδια του. Από εκεί και πέρα, όπως είπε, από το σοκ δε θυμάται τίποτα, ενώ συνήλθε λίγο πριν επιστρέψουν με τους άλλους δύο στο σπίτι του 52χρονου. Μετά τον άφησαν στον Νέδοντα και κάλεσε φίλο του και έφυγε για Αθήνα. Αρνήθηκε, δε, ότι τον μετέφερε στην Αθήνα ο κατηγορούμενος δασικός υπάλληλος.
Είπε πως ήταν βρεγμένος, αλλά δε θυμάται πώς βρέθηκε στο νερό, ούτε τι έγινε μετά τους πυροβολισμούς.
«Κρίμα, από εσάς περίμενα την αλήθεια. Με απογοητεύσατε. Φοβάστε τόσο πολύ;», τον ρώτησε η πρόεδρος.
«Τι να φοβάμαι. Δεν ξέρω πώς σκοτώθηκε το παιδί. Δε θυμάμαι. Δεν είμαι ψυχρός δολοφόνος όπως με παρουσιάζουν. Όχι δεν είχα μαχαίρι μαζί μου. Δεν ξέρω αν είχε ο 26χρονος. Ήταν άμυνα. Αν ήθελα να σκοτώσω το Μεσάι, δε θα το έκανα μέσα στο αυτοκίνητο εν κινήσει και ούτε με καραμπίνα», είπε ο «Νίκο».
Τότε η πρόεδρος του ζήτησε να πλησιάσει την Έδρα και του έδωσε ένα φάκελο. Του είπε να τον ανοίξει και να βρει τη φωτογραφία του δολοφονημένου παιδιού. Ο «Νίκο» άφησε τον φάκελο επάνω στην Έδρα, λέγοντας ότι δε θέλει να δει τις φωτογραφίες με το παιδί. Αρνήθηκε ακόμα κι όταν ο εισαγγελέας τού είπε ότι βλέποντάς τες, μπορεί να θυμηθεί τι έγινε.
Σε ερώτηση, πάντως, αν αποκλείει να έχει σκοτώσει αυτός το παιδί, απάντησε ότι δεν το αποκλείει, αλλά δε θυμάται.

26χρονος: «Δεν μπορώ να απαντήσω σε όλα»
Η χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε με την απολογία του 26χρονου, ο οποίος από την αρχή δήλωσε ότι φοβάται και δεν μπορεί να απαντήσει σε όλα. Μάλιστα, είπε κι άλλες φορές ότι φοβάται και ότι η φυλακή έχει το δικό της κώδικα. Όπως ανέφερε, είχε πάει για δουλειά στον 52χρονο περίπου 3 μήνες πριν από τα γεγονότα και πως μιλούσε στο τηλέφωνο για λογαριασμό του, επειδή αυτός δεν μπορούσε λόγω προβλήματος ή επειδή δεν ήταν κάποιος άλλος εκεί να το κάνει.
Σημείωσε ότι ο Μεσάι χρωστούσε χρήματα σε επαγγελματία που είχε πάρει πράγματα για οικοδομικές εργασίες που έκανε στο σπίτι του 52χρονου, και ο 52χρονος ήθελε να πάνε στο Μεσάι να τα πληρώσει και το περισσότερο που να έκαναν, να του έριχναν «κανά κατακέφαλο».
Είπε ακόμη πως όταν έλεγε ο 52χρονος «προβατάκι», δε θεώρησε ότι μιλάει για κάτι άλλο.
Για το μοιραίο απόγευμα, περιέγραψε κι αυτός ότι έκαναν χρήση κοκαΐνης και μετά μπήκαν στο αυτοκίνητο του Μεσάι. Στο δρόμο ο «Νίκο» τσακώθηκε με τον Φελίμ, ενώ πρόσθεσε ότι ο «Νίκο» είχε ένα μαχαίρι στη μέση του και την καραμπίνα στα πόδια του. Όταν ο Μεσάι έσκυψε να πάρει κάτι που θεώρησε ότι μπορεί να είναι όπλο, ο «Νίκο» τον πυροβόλησε με την καραμπίνα. Τότε, ο 26χρονος είπε ότι άνοιξε την πόρτα και πήδηξε έξω από το αυτοκίνητο. Συνάντησε το άλλο αυτοκίνητο με τον ξάδελφό του που ερχόταν και του είπε να φύγουν γρήγορα.
Ο «Νίκο», όμως, βγήκε από το κανάλι, όπου είχε πέσει το αυτοκίνητο του Φελίμ, και τους απείλησε με την καραμπίνα να τον πάρουν για να μην τους σκοτώσει.
Η πρόεδρος της Έδρας τού ζήτησε να δει κι αυτός τις φωτογραφίες του κατακρεουργημένου παιδιού, αλλά είπε ότι δε θέλει.
«Φοβάσαι τόσο πολύ», τον ρώτησε η πρόεδρος, για να πάρει καταφατική απάντηση.
«Δεν έχω λερώσει τα χέρια μου με αίμα. Ο “Νίκο” σκότωσε το παιδί, ποιος άλλος;», είπε ο 26χρονος.
Αρνήθηκε ότι έπεσε κι αυτός στο νερό και ότι ο αστυνομικός που λέει ότι υπήρχαν ίχνη δύο ανθρώπων που βγήκαν από το κανάλι, δεν είδε καλά. Παραδέχθηκε ότι την καραμπίνα της δολοφονίας την πέταξε στα καλάμια στην περιοχή του αεροδρομίου και πως όταν ο 52χρονος του είπε για την «γκλίτσα», αυτός από το σοκ που είχε πάθει, ό,τι κι αν του έλεγε κάποιος, για το όπλο θα έλεγε.
Τέλος, για τα ναρκωτικά είπε ότι ο 52χρονος τον «κερνούσε», γιατί έκανε χρήση, αλλά δεν είχε αντιληφθεί διακίνηση.

Της Βίκυς Βετουλάκη  tharrosnews.gr