«Κοινωνία ώρα μηδέν» στην Τριφυλία από τις συνέπειες της κρίσης!

 

koinonia-miden


Ρεπορτάζ ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

ΣΤΑ όριά της είναι η κοινωνία της Τριφυλίας όπως αποτυπώνεται στο ρεπορτάζ με την κοινή γνώμη να μιλά για την οικονομία, την κοινωνική απήχηση των μέτρων αλλά κυρίως την υποχώρηση βασικών δεικτών ποιότητας ζωής.

Στην πλατεία της Κυπαρισσίας ο κ. Γιώργος Π. μας αναφέρει ότι επισκέφθηκε ιατρό αλλά «δύσκολα πληρώνουμε τα φάρμακα με τις πενιχρές συντάξεις αφού τελικά λεφτά δεν υπάρχουν» ενώ οι λογαριασμοί πολλές φορές δεν αποπληρώνονται ακόμα και στο νερό που αποτελεί πολυτέλεια για…βασικές ανάγκες αφού χρεώνεται με το κυβικό! Τόνισε ότι τα νοσοκομεία «δεν παρέχουν δωρεάν υγεία πλέον με έξοδα για μια απλή εξέταση» λέγοντας και..μη χειρότερα….
Σε άλλο σημείο της πλατείας ο κ. Πανταζής πρόσθεσε ότι «άμα μείνει ο κόσμος 2 μέρες νηστικός θα εξοικονομήσει έξοδα για να πάει στο νοσοκομείο, οπότε αναγκαστικά από κάπου πρέπει να γίνουν περικοπές» ενώ για την οικονομία πιστεύει ότι «τα πράγματα δυσκολεύουν κι ευτυχώς που η επαρχία μας διαθέτει χόρτα για να…μαγειρέψουμε» σε σημεία που δεν ψεκάστηκαν. Ήταν απαισιόδοξος για το φως…στο τούνελ που το βλέπει ομιχλώδες ενώ για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος δηλώνει ότι «αυτά τα χρήματα θα πάνε στις ειδικές τσέπες των δανειστών και ο κόσμος θα πληρώνει μόνο τα χαράτσια».Μάλιστα επισήμανε ότι τα χαράτσια…μεταμορφώνονται σε περίεργα ονόματα μέτρων προκειμένου να εισπραχθούν από όλη την κοινωνία, όπως αυτά για τα ακίνητα και την αγροτική περιουσία καταλήγοντας ότι «άλλοι βλέπουν αριθμούς αλλά δεν..βλέπουν στις τσέπες των πολιτών» διαμαρτυρόμενος γιατί χαρίστηκε το πρόστιμο στον…Βαρδινογιάννη και ο λαός υποφέρει.
3 ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 1950 ΚΑΙ ΜΕΤΑ.

Ο κ. Θανάσης Ψαλίδας τα βλέπει λίγο διαφορετικά συμπληρώνοντας ότι «έχουμε μεν πλεόνασμα αλλά η υγεία και η παιδεία υποφέρει» καθώς «κυβερνά η ολιγαρχία διαχρονικά αφού ξέχασαν ισότητα, ισονομία και σεβασμός στον άνθρωπο». Σε ερώτηση αν η κοινωνία είναι απογοητευμένη εξήγησε ότι «αν ήταν έτσι θα είχαν διαδηλώσει μαζικά στους δρόμους αλλά αντί αυτού βλέπουμε να κυκλοφορούν, να πίνουν καφέ στη πλατεία και απλά να προβληματίζονται ακολουθώντας ορθολογιστική διάταξη της οικονομίας τους». Επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι «δεν υπάρχει μεροκάματο όπως στην αγροτική περιοχή μας όπου βλέπουμε τον ιδιοκτήτη να συγκομίσει μόνος τους ενώ υπάρχει απαισιοδοξία» καταλήγοντας ότι «μας λείπε το χαμόγελο». Διευκρίνισε ότι «από το 1950 και μετά μας στέρησαν 3 βασικά πράγματα: την παιδεία μας, την σκέψη μας και την ψυχή μας για να μας καταργήσουν ως έθνος»

radio936