Κυπαρισσία: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δήμου Τριφυλίας για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης [εικόνες – βίντεο]

 

main


Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, Παρασκευή 29 Μαίου και ώρα 8 μ.μ., η εκδήλωση του Δήμου Τριφυλίας με τίτλο «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ», αφιερωμένη στην πεντακοσιοστή εξηκοστή δεύτερη (562η) επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, στην Αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος στην Κυπαρισσία.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Π. Κατσίβελας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας κ. Ι. Καλκαβούρας, πρώην Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Τριφυλίας καθώς και πλήθος κόσμου.

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Προέδρος της Κοινωφελούς κ. Ι. Κατσούλας και αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ», στην ομιλία του είπε τα εξής: «Πρόκειται για μια εκδήλωσδη μνήμης και ευγνωμοσύνης, προς εκείνους, που θυσιάστηκαν για τη Πίστη και τη Πατρίδα, αλλά και μνήμης, προς αποφυγή των σφαλμάτων που οδήγησαν στις Εθνικές συμφορές. Η Άλωση της Βασίλισσας των πόλεων, της Κωνσταντινούπολης, το 1453, ήταν μια θλιβερή, μια αποφράδα μέρα. Η πτώση της Βασιλεύουσας επισφράγισε το τέλος της ένδοξης πολιτείας, του τελευταίου Αυτοκράτορα, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του «μαρμαρωμένου Βασιλιά».

Ενώ συνέχισε λέγοντας πως ο σκοπός της επετειακής αυτής εκδήλωσης είναι να γίνουμε κοινωνοί της ιστορίας μας, να θυμηθούμε και να τιμήσουμε πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις με Εθνική σημασία. Και όπως χαρακτηριστικά είπε: «Να θυμηθούμε τη συμβολή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στον πολιτισμό. Αλλά και η προβολή, της ιστορικής αλήθειας, ότι το μείζον τραγικό γεγονός της Άλωσης, το καθαυτό γεγονός, αποτέλεσε τον ‘’σπόρο’’ για την επιβίωση του Έθνου. Η αντίσταση στα τείχη της Βασιλεύουσας, ήταν αντάξια της μάχης των Θερμοπυλών. Η ζωντανή αυτή μνήμη αποτέλεσε την σπίθα για τη παλιγγενεσία του Γένους, το 1821. Αυτό το πικρό και συγχρόνως κοσμοϊστορικό γεγονός, της πτώσης της Βασίλισσας των πόλεων, πρέπει να ενθυμούμεθα κάθε χρόνο, αφενός για να τιμούμε τους ήρωες και μάρτυρες και αφετέρου για να συνειδητοποιούμε το μεγαλείο της λαμπρής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν στην εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, και ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Π. Κατσίβελας.

Στην εκδήλωση έψαλαν βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους το χορωδιακό σχήμα «ΠΑΝΑΡΜΟΝΙΟΝ», αποτελούμενο από υμνωδούς, πρωτοψάλτες και λαμπαδάριους υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Χατζηχρόνογλου, Άρχοντα Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Μουσικοδιδασκάλου και Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Φανερωμένης Χολαργού. Ανάμεσα στους ύμνους διαβάστηκαν κείμενα του ομότιμου καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίου Φαράντου, από τον κ. Κων/νο Τσιώρη, Θεολόγο-Εκπαιδευτικό στο Κολλέγιο Αθηνών. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης κανονάρχησε η Φιλόλογος κυρία Δήμητρα Ανδρινοπούλου – Βρεττού.

 

Δείτε εικόνες:

1

 

2

 

Δείτε βίντεο με στιγμιότυπα από την εκδήλωση: