Κόμβος για κυκλώματα δουλεμπόρων η Καλαμάτα

 

syllhpsh1-795x485


Αποτελεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στο αστυνομικό δελτίο, οι συλλήψεις προσφύγων- μεταναστών, οι οποίοι μέσω του αεροδρομίου της Καλαμάτας προσπαθούν με πλαστά έγγραφα να ταξιδέψουν για τον «παράδεισο που ονειρεύονται». Το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο σ’ αυτό της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, αλλά και σε αρκετά ακόμη, κυρίως περιφερειακά. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το φαινόμενο ανθίζει αφού κενά στην ασφάλεια των περιφερειακών αεροδρομίων αναζητούν τα κυκλώματα δουλεμπόρων.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταγράφεται από την ΕΛΑΣ μπαράζ συλλήψεων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, που επιχειρούν να ταξιδέψουν αεροπορικώς σε χώρες της Ε.Ε. με πλαστά ή κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στα αεροδρόμια Σαντορίνης, Ρόδου, Μυκόνου, Κέρκυρας, Ζακύνθου και Καλαμάτας, όπου παρατηρείται αύξηση (λόγω τουριστικής περιόδου) των απευθείας πτήσεων τσάρτερ προς ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, διαπιστώθηκαν ανάλογα περιστατικά. Το ίδιο έγινε και την περασμένη Δευτέρα, όταν αστυνομικοί εντόπισαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» τρεις Σύρους πρόσφυγες που προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε απευθείας πτήσεις με προορισμό τη Γερμανία. Την ίδια ημέρα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο «Ν. Καζαντζάκης» δύο ακόμα Σύροι πρόσφυγες, 49 και 18 ετών, έχοντας στην κατοχή τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ρωσικών και βουλγαρικών αρχών, αντίστοιχα.

Για τον έλεγχο του φαινομένου το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξέδωσε στις 15 Απριλίου διαταγή για εντατικοποίηση των διαβατηριακών ελέγχων στα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ μέχρι την 1η Ιουλίου στις περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες θα έχουν διατεθεί συνολικά 1.100 αποσπασμένοι αστυνομικοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες ασφαλείας των αεροδρομίων. Αρμόδιοι αστυνομικοί επισήμαναν στην «Καθημερινή» ότι οι παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες που εντοπίζονται, έχουν στην κατοχή τους ταξιδιωτικά έγγραφα χωρών-μελών της ζώνης Σένγκεν που έχουν καταχωρισθεί είτε ως κλεμμένα είτε ως απολεσθέντα.

«Τα συγκεκριμένα διαβατήρια δεν πληκτρολογούνται, καθώς δεν προβλέπονται διαβατηριακοί έλεγχοι σε πτήσεις εντός Σένγκεν» λέει στην «Κ» αστυνομικός που υπηρετεί στην Ασφάλεια του «Ελ. Βενιζέλος». Για παράδειγμα, το μεσημέρι της Κυριακής συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας 24χρονος υπήκοος Συρίας που αποπειράθηκε να ταξιδέψει με απευθείας πτήση προς τη Βιέννη, χρησιμοποιώντας γνήσια ολλανδική ταυτότητα, για την οποία όμως είχε δηλωθεί απώλεια ή κλοπή. Οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς που συνελήφθησαν τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα διέθεταν υπηρεσιακά σημειώματα αναστολής απέλασης που τους είχαν ενδεικτικά χορηγηθεί από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, το Α.Τ. Καλύμνου κ.ο.κ. Παρότι δικαιούνται άσυλο, επιλέγουν να ταξιδέψουν παράνομα προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης και να υποβάλουν εκεί αίτημα.

Πηγή: tharrosnews.gr