Λαγκούβαρδος, οι πρώτες φωλιές Καρέτα για φέτος!

20170611_093224


 

Πριν από μερικές μέρες εντοπίστηκαν οι τρεις πρώτες φωλιές θαλάσσιας χελώνας στην παραλία του Λαγκούβαρδου. Οι φωλιές οριοθετήθηκαν, τοποθετήθηκε μικρό αντιθηρευτικό πλέγμα προστασίας και τρίγλωσση ενημερωτική πινακίδα, ενώ δύο από αυτές χρειάστηκε να μεταφερθούν πιο μακριά από τη θάλασσα ώστε να μην κατακλυστούν από πιθανή άνοδο των κυμάτων κατά τη δίμηνη επώασή τους στην άμμο.

«Η παραλία του Λαγκούβαρδου δεν παρακολουθείται καθημερινά και μόνο χάρη στο ενδιαφέρον των φίλων της χελώνας από την περιοχή εντοπίζονται και προστατεύονται οι φωλιές. Στην καθημερινά εποπτευόμενη περιοχή από την παραλία Μάτι στα βόρεια έως την Βοϊδοκοιλιά στα νότια, πέρσι εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν συνολικά σαράντα δύο φωλιές. Πρόκειται για τις παραλίες ωοτοκίας εντός της περιοχής NATURA της λιμνοθάλασσας Γιάλοβας», μας λέει ο τοπικός επιστημονικός υπεύθυνος του ΑΡΧΕΛΩΝ κος Κώστας Τενεκετζής. “Σημειώνεται ότι φέτος έγινε έγκαιρα ο μηχανικός καθαρισμός της παραλίας Λαγκούβαρδου μέσα στον Μάιο πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου για τον άνθρωπο και τη χελώνα. Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να τοποθετηθούν τα εποχικά αναψυκτήρια, ομπρέλες, ξαπλώστρες και εξοπλισμός ήπιας θαλάσσιας αναψυχής (σερφ, κανό κλπ), ημερήσιες δραστηριότητες οι οποίες δεν παρεμποδίζουν τη νυχτερινή ωοτοκία των παγκοσμίως προστατευόμενων θαλασσίων χελωνών. Κάνουμε έκκληση για περιορισμό των φωτεινών πηγών κατά τις νυχτερινές ώρες ώστε να μην παρεμποδίζονται οι μητέρες χελώνες να γεννούν τα αυγά τους και να μην κινδυνεύουν τα μικρά χελωνάκια να αποπροσανατολιστούν κατά την πορεία τους προς τη θάλασσα. Επίσης ας θυμόμαστε ότι σε όλες τις παραλίες της χώρας μας δεν επιτρέπεται η κίνηση οχημάτων και το άναμμα φωτιάς”.

Η παραλία Λαγκούβαρδου, μήκους περίπου 600μ. στην οποία πέρσι προστατεύτηκαν συνολικά επτά φωλιές με τη συνεργασία του Δ.Δ. Γαργαλιάνων που περιόρισε τον δημοτικό φωτισμό αλλά και τη συμμετοχή των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, δίνει ένα ζωντανό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και χελώνας που μπορούν και μοιράζονται τα καλοκαίρια τους στην πανέμορφη αμμουδιά.

Δεδομένου ότι κάθε πληθυσμός χελωνών είναι γενετικά απομονωμένος και ξεχωριστός, μικροί πληθυσμοί όπως αυτός του Λαγκούβαρδου είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Ας βοηθήσουμε στην προσπάθεια να διατηρηθεί το εμβληματικό αυτό είδος για τη φυσική κληρονομιά του τόπου μας, σύμβολο της άγριας ζωής που απειλείται με εξαφάνιση στον πλανήτη.