Μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό

 

ydrogonanthrakes


Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ξεκαθαρίζει πως αν βιαστούμε μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη της περιοχής μέσω των υδρογονανθράκων.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πριν λίγες μέρες στο δεύτερο συνέδριο «Balkans Οil and Gas Summit» και που αφορούν τις γραμμές σεισμικών δεδομένων και τις έρευνες του σκάφους «Nordic Explorer» τις οποίες παρουσίασε ο καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Αβραάμ Ζεληλίδης. Ο ίδιος μίλησε στο συνέδριο για τις έρευνες, τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουν συλλεχθεί και για τις πολλά υποσχόμενες περιοχές για εξορύξεις μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα.

Ο κ. Ζεληλίδης ,με βάση τις παρατηρήσεις που έκανε από τις δύο γραμμές της PGS βλέπει τις θεωρίες του και τα μοντέλα που εισηγείται για την ύπαρξη υδρογονανθράκων μεγάλων ποσοτήτων τόσο στον Κυπαρισσιακό όσο και στο Βόρειο Ιόνιο, να επιβεβαιώνονται: «Αυτό που έχω πει και κατά το παρελθόν και προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος να μη το υπερασπιστώ είναι ότι ο Κυπαρισσιακός μπορεί να κρύβει περισσότερο από ένα τρις κυβικά μέτρα μεθανίου. Αυτό το υποστηρίζω μέχρι και σήμερα. Όλο αυτό όμως θα φανεί»

«Ανάπτυξη και Χρήμα:  Μπορούμε να ελπίζουμε»

Αν όλα τα παραπάνω τελικά ισχύουν και αν οι χειρισμοί από το κράτος, το οποίο μόνο να κερδίσει θα έχει από αυτή την ιστορία, κινηθεί άμεσα, η πολυπόθητη ανάπτυξη για τον τόπο θα μπορούσε, σύμφωνα με τον καθηγητή, να έρθει μέσα από αυτές τις επενδύσεις: «Αν όλα αυτά ισχύουν, σημαίνει για την περιοχή ένα πράγμα: Ανάπτυξη. Και πολύ χρήμα. Πολλές θέσεις εργασίας, δίκτυα. Ανάπτυξη και περιφερειακή. Θα στηθούν επιχειρήσεις… Και η τοπική ακόμη αυτοδιοίκηση με το 5% των εσόδων που θα πάρει, αν επαληθευτεί η πρόβλεψη του Υπουργείου για 200 εκ. βαρέλια στον Πατραϊκό μόνο, θα έχει τεράστια κέρδη. Τα έσοδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα είναι περισσότερα από αυτά που παίρνει από το ΕΣΠΑ», δηλώνει ο ίδιος στο «Γεγονός».

Από το να ξεκινήσει μια επένδυση μέχρι να αρχίσει να «τρέχει» το ρευστό θα περάσει βέβαια μια δεκαετία, εξηγεί ο καθηγητής, ενώ σε ερώτηση του «Γ» για το αν τελικά υπάρχει ελπίδα ο ίδιος απαντά, πως ναι. Μπορούμε να ελπίζουμε: «Να ελπίζουμε, αρκεί η πολιτεία να κινηθεί λίγο πιο γρήγορα. Αυτό που συζητάμε τώρα εμείς, το συζητάνε σε δεκάδες άλλες χώρες, ιδιαίτερα στο Βαλκάνια. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι χώρες ελπίζουν ότι αν βρεθούν κοιτάσματα στο σπίτι τους, θα αναπτυχτούν. Είναι τυχαίο ότι οκτώ χώρες των Βαλκανίων ξεκίνησαν σχεδόν μαζί; Πιστεύουν ότι υπάρχει ελπίδα. Αυτό που διαισθάνομαι είναι πως, αν οι μεγάλοι παίκτες ανά τον κόσμο είναι δέκα εταιρίες και βγουν ξαφνικά 100 περιοχές στα Βαλκάνια, δεν μπορούν να πάρουν και τους 100. Θεωρώ ότι θα ξεκινήσουν με αυτούς που θα βγουν πρώτοι στην αγορά. Όποιος τρέξει πιο γρήγορα, ίσως προσελκύσει πιο γρήγορα τους μεγάλους παίκτες…»

 

πληροφορίες από patrastimes.gr