Με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ συναντήθηκε ο Αλευράς

 

250


Aπόψεις σχετικά με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), με ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Μεσσηνίας, αντάλλαξαν ο πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συμβουλίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) Σπύρος Μάμαλης με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά.

Αυτό γνωστοποίησε το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη με ανακοίνωσή του, στην οποία προστίθεται ότι ο Σπ. Μάμαλης -που συνοδευόταν από τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Σωτήρη Λαμπρόπουλο- «τόνισε ότι η περιφερειακή σύγκλιση στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό και η στήριξη των μειονεκτικών περιοχών της χώρας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της νέας ΚΑΠ και απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μόνο μια περιφέρεια σε ολόκληρη τη χώρα για την κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι «σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εθνικές επιλογές, θα πρέπει να κοινοποιηθούν στην Επιτροπή από τα κράτη μέλη πριν από την 1η Αυγούστου του 2014. Επομένως, το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο για την οριστικοποίηση των τελικών εναλλακτικών σεναρίων, που θα οδηγήσουν στη μετάβαση από το ιστορικό μοντέλο των ενισχύσεων, το οποίο εφαρμόζει η χώρα μας, στο νέο καθεστώς σύγκλισής τους».

Από την πλευρά του, ο Π. Αλευράς, συνεχίζει η ανακοίνωση, είπε ότι «η νέα ΚΑΠ είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη γι’ αυτό η Π.Ε. Μεσσηνίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα υποστηρίξουν το σενάριο εκείνο, με την εφαρμογή του οποίου η κατανομή των ενισχύσεων θα αμβλύνει τις ανισότητες του παρελθόντος και θα υπάρξει σημαντικό κέρδος στους τομείς υψηλής παραγωγικότητας και σύνδεσης των προϊόντων με την αγορά. Εξέφρασε επίσης την άποψη πως η  επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων και η ένταξή τους  στο σύστημα των επιδοτήσεων αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση».

 

Αλλα θέματα που συζητήθηκαν -καταλήγει η ανακοίνωση- «ήταν η προοπτική της ίδρυσης δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων ως στρατηγικής προώθησής τους, το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και οι αρμοδιότητες επίσης του ΥΠΕΚΑ και των αιρετών Περιφερειών, όσον αφορά τομείς που άπτονται του πρωτογενούς, καθώς και γενικότερα θέματα συνεργασίας μεταξύ ΓΕΩΤΕΕ και δομών της Περιφέρειας».

eleftheriaonline