«Μπρα ντε φερ» Φύσης- Ανάπτυξης στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

 

kiparisiakos


Η απόφαση του ΣτΕ «νεκρώνει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα» σύμφωνα με το δήμαρχο
Η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον τρόπο ανάπτυξης του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτέλεσε ένα από τα φλέγοντα θέματα κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημερωτικής σύσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνη, με το δήμαρχο Τριφυλίας Π. Κατσίβελα.
Ο δήμαρχος είχε ήδη περιγράψει το πλαίσιο της άποψής του σε προχθεσινές του δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «ταφόπλακα» για την ανάπτυξη της περιοχής.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι με βάση την απόφαση του ΣτΕ θα εκδοθεί ανάλογο Προεδρικό Διάταγμα που θα θέτει όρια και κανόνες και για ένα τμήμα του Κυπαρισσιακού, μήκους 10 χιλιομέτρων, που αποτελεί και τον τόπο ωοτοκίας της χελώνας καρέτα καρέτα. «Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ακόμα 20 χιλιόμετρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν επενδυτικά με σχέδια ήπιας μορφής ανάπτυξης. Η όλη διαδικασία θα προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα για να σταματήσει και η ομηρία της περιοχής», σχολίασε.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κατσίβελας ζήτησε πριν το υπουργείο προχωρήσει σε οριστικές ενέργειες να υπάρξει διάλογος και με τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, η οποία, μεταφέροντας και τη γενικότερη βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρεί ότι με την απόφαση του ΣτΕ υποβαθμίζεται εντυπωσιακά η όποια επενδυτική πρωτοβουλία, σε καιρούς ιδιαίτερα χαλεπούς για τους πολίτες.
«Μπορεί να υπάρχουν σύλλογοι, οι οποίοι είναι σεβαστοί, οι οποίοι προστατεύουν την οποιαδήποτε μορφή ζωής, αλλά φαίνεται τελικά ότι για τον ίδιο τον άνθρωπο, για τους πολίτες της Τριφυλίας, για όλους τους κατοίκους του Κυπαρισσιακού κόλπου, δεν ενδιαφέρεται κανείς. Και αυτή την υποχρέωση θα την ικανοποιήσει και θα την εκτελέσει στο ακέραιο ο Δήμος Τριφυλίας, τουλάχιστον στο κομμάτι το οποίο τον αφορά. Με την έννοια του εθνικού πάρκου, με όρο να μην υπάρχει δόμηση απ’ το λιμάνι της Κυπαρισσίας μέχρι τη Νέδα και βέβαια για όλο τον Κυπαρισσιακό κόλπο μέχρι το Επιτάλιο, μάλλον θα πρέπει να μας πουν ότι πρέπει να τα μαζέψουμε από εδώ και να φύγουμε.
Κι επειδή δεν είμαστε αποφασισμένοι να φύγουμε από έναν τόπο στον οποίο γεννηθήκαμε, από ένα περιβάλλον το οποίο ξέρουμε να το προστατεύουμε περισσότερο απ’ τον καθέναν, θα πρέπει κάποια στιγμή να μπει η λογική πάλι στο τραπέζι και να αρχίσουμε να μιλάμε με όρους ανθρώπινους, γιατί και ο άνθρωπος είναι μέλος του οικοσυστήματος και δεν πρέπει να διώκεται.
Κατά συνέπεια, η απόφαση του ΣτΕ που αφορά στον Κυπαρισσιακό κόλπο, μας βρίσκει πλήρως και ολοκληρωτικά αντίθετους. Βεβαίως, μπορεί να είναι μια διαδικασία και επίπονος και επώδυνη για μας, αλλά θα ’ναι μακρά και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω» υποστήριξε ο δήμαρχος.
Πάντως, ο κ. Τσιρώνης δέχτηκε να υπάρξει ο απαραίτητος διάλογος πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, αν και το Προεδρικό Διάταγμα θα προσπαθήσει να «παντρέψει» αρμονικά τόσο το περιβάλλον όσο και τον άνθρωπο.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη tharrosnews.gr