Ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου η δίκη για τα εικονικά τιμολόγια των 7,5 εκατ. ευρώ στην Τριφυλία

 

xeiropedes-lefta-660_1_32


Επτά άτομα θα καθίσουν σε λίγες ημέρες στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας για τη μεγάλη υπόθεση διακίνησης εικονικών τιμολογίων και παράνομη είσπραξη επιστροφής ΦΠΑ από τη δήθεν πώληση αγροτικών προϊόντων, ενώ θα «παρελάσουν» δεκάδες μάρτυρες.
Η υπόθεση με τα εικονικά τιμολόγια, προκειμένου να γίνεται παράνομη είσπραξη ΦΠΑ, είχε απασχολήσει πανελλήνια την κοινή γνώμη και τα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ φαίνεται να εμπλέκονται και πολλοί αγρότες. Ορμητήριο του κυκλώματος ήταν η Τριφυλία, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Η εκδίκαση θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου.Αγρότες Τριφυλίας
Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται πέρυσι το Μάιο, όταν στην Κυπαρισσία το ΣΔΟΕ σταμάτησε ένα αυτοκίνητο και συνέλαβε δύο άτομα για συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια. Οι ίδιοι είχαν παραδεχθεί ότι επισκέπτονταν την περιοχή για να εμπορευθούν καρπούζια.
Τα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικές συναλλαγές και κατετίθεντο μέσω των Αγροτικών Ενώσεων και Συνεταιρισμών στις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ, για την παράνομη είσπραξη της επιστροφής ΦΠΑ.
Κατηγορούμενοι είναι τέσσερις Αθηναίοι, ένας Θεσσαλονικιός και δύο κάτοικοι Φιλιατρών, ενώ χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι πως, όταν πέρυσι σχηματίσθηκε δικογραφία, αυτή περιλάμβανε συνολικά 44 άτομα. Από αυτά, τότε τέσσερα άτομα είχαν προφυλακισθεί, σε πέντε είχαν ορισθεί περιοριστικοί όροι, ενώ είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις 30 αγρότες της Τριφυλίας, ότι παρουσίασαν ψευδή γεγονότα για να προσκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.Ποσά που ζαλίζουν
Όσο για τα ποσά που έχουν υπολογισθεί, οι 2 εταιρείες – μαϊμού που συμμετείχαν στο κύκλωμα έκοψαν εικονικά τιμολόγια ύψους 7.667.826,28 ευρώ και ο ΦΠΑ που διεκδικήθηκε να επιστραφεί είναι 843.460,89 ευρώ. Τα εικονικά τιμολόγια κόβονταν σε συγγενικά συνήθως πρόσωπα, ενώ μόνο η μία εταιρεία από τις δύο είχε κόψει σε 24 αγρότες ειδικού καθεστώτος.
Τα εικονικά αγροτικά τιμολόγια είχαν κατατεθεί στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας, Φιλιατρών, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων, Άργους, Πύλου και Πύργου Τριφυλίας, ενώ τα δικαιολογητικά για επιστροφή ΦΠΑ είχαν κατατεθεί στις ΔΟΥ Φιλιατρών, Άργους και Καλαμάτας.Της Βίκυς Βετουλάκη