«Ομαδική βάφτιση» ελιών Τουρκίας σε Καλαμών;

 

20antonopoulos


Μια νταλίκα φορτωμένη με μάυρες ελιές από την Τουρκία  η οποία εθεάθη χθες το πρωί στο λιμάνι της Καλαμάτας κίνησε υποψίες και δημιούργησε πολλά ερωτηματικά. Η νταλίκα είχε σαν τελικό προορισμό την Λακωνία.

Το φορτίο τελικά δεν εκτελωνίστηκε καθώς, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα χαρακτηριστικά της ποιότητας του προϊόντος δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ωστόσο τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά καθώς προκαλεί εντύπωση γιατί η νταλίκα επέλεξε την πόλη της Καλαμάτας και δεν επέλεξε τον τόπο προορισμού που ήταν η Λακωνία; Μήπως το περιεχόμενο προοριζόταν για να βαφτιστεί σε «ελιές Καλαμών» έτσι ώστε η τιμή να είναι μεγαλύτερη που την δικαιολογεί άλλωστε η άριστη φήμη του προϊόντος; Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να πραγματοποιούν τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να εξασφαλιστεί η φήμη τους προϊόντος.

Ο τρόπος για να μπει το εμπόρευμα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο δύσκολος καθώς τις περισσότερες φορές οι νταλίκες μπαίνουν στη Βουλγαρία, όπου οι έλεγχοι δεν είναι τόσο αυστηροί, και περνούν τα σύνορα της Ελλάδας χωρίς να ελεγχθούν καθώς η Βουλγαρία είναι μέλος της Ε.Ε. Να σημειωθεί πως η τιμή των ελιών τύπου Καλαμάτας πωλούνται κοντά στο 1 ευρώ, όταν οι ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας ξεπερνούν τα 5 ευρώ! Με αυτό τον τρόπο ο ανταγωνισμός καθίσταται αθέμιτος, το προϊόν δυσφημίζεται, το εισόδημα του παραγωγού συρρικνώνεται και ο καταναλωτής παραπλανάται βάζοντας στο τραπέζι του αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα.