Παραλία της Τριφυλίας βραβεύεται με «Γαλάζια Σημαία» στο Δήμο Πύλου – Νέστορος

1431513961871897402


Η προ ημερών ανακοίνωση των ακτών οι οποίες βραβεύονται με την Γαλάζια Σημαία για το έτος 2017  από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, βρήκαν δυστυχώς για δεύτερη συνεχή χρονιά χωρίς Γαλάζια Σημαία τις ακτές του Δήμου Τριφυλίας… ωστόσο όπως αναφέρει η  Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) η παραλία «Dunes Beach-Costa Navarino» η οποία βραβευτηκε για το 2017 φαίνεται να ανήκει στο Δήμο Πύλου Νέστορος!

Το γεγονός αυτό έχει σχολιαστεί αρνητικά από πολίτες της Τριφυλίας οι οποίοι αναρωτιούνται πως γίνεται ένα μεγάλο μέρος της παραλίας «Χρυσή Ακτή» του δήμου Τριφυλίας να ανήκει (όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της ΕΕΠΦ) στο δήμο Πύλου – Νέστορος. Ο δήμος Πύλου – Νέστορος από την πλευρά του δεν έχει κάνει ενέργειες προκειμένου να αποκτήσει γαλάζια σημαία. Τη σημαία έχει διεκδικήσει και άξια πάρει η Costa Navarino, άλλωστε τα νερά στη συγκεκριμένη περιοχή είναι πεντακάθαρα και αν μη τι άλλο η «Γαλάζια Σημαία» είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να διεκδικήσει η συγκεκριμένη παράλιά. Για ποιο λόγο όμως στην ανακοίνωση αναγράφεται πως η παραλία ανήκει στο δήμο Πύλου – Νέστορος;

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η παραλία Χρυσή Ακτή (αναφέρεται και ως Ρίκια στο σημείο αυτό) που βρίσκεται μπροστά από την ξενοδοχειακή μονάδα της Costa Navarino «ανήκει» ή «υπάγεται» γεωγραφικά και διοικητικά στην Τραγάνα της Δ.Ε. Γαργαλιάνων του Δήμου Τριφυλίας. Τα όρια του δήμου Τριφυλίας βρίσκονται, όπως γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις οριοθέτησης δήμων, στο ποτάμι που βρίσκεται στο σημείο που έχουν τοποθετηθεί η ταμπέλες του δήμου Τριφυλίας όπου και καταλήγει στην παραλία της Χρυσής Ακτής.

Δεν χρειάζεται να αναφερθεί η γραφική έκφραση πως «ο δήμος Τριφυλίας τελικά παίρνει μόνο τα απορρίμματα από την ξενοδοχειακή μονάδα», άλλωστε οι υπηρεσίες καθαριότητας είναι ανταποδοτικές και ο δήμος Τριφυλίας έχει έσοδα. Η αλήθεια είναι πως η επιλογή του ονόματος «Navarino» όπως και να το κάνουμε «απομακρύνει» την ξενοδοχειακή μονάδα από την Τριφυλία και την «μεταφέρει» μερικά χιλιόμετρα ποιο πέρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δήμος Τριφυλίας εκτός από τα έσοδα της καθαριότητας, έσοδα έχει και από την παραχώρηση αιγιαλού σε όμορες επιχειρήσεις για ανάπτυξη ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λ.π. Μάλιστα, ο δήμος πέρυσι έβαλε στα ταμεία του το ποσό των 35.795,68 ευρώ. Το συμφωνητικό που υπεγράφη μεταξύ του δήμου και του εκπροσώπου της ξενοδοχιακής μονάδας, το οποίο αναρτήθηκε στη Διάυγεια, ανέγραφε τα εξής:

Στο Δήμο Τριφυλίας σήμερα την 31η του μηνός Μαΐου του έτους 2016 οι υπογραφόμενοι κ. Κατσίβελας Παναγιώτης, Δήμαρχος του Δήμου Τριφυλίας και ο κ. Παναγέας Γεώργιος του Ηλία, με Α.Δ.Τ. : ΑΚ-000000 ως εξουσιοδοτημένος συνεργάτης της επιχείρησης με την επωνυμία « ΤΕΜΕΣ Α.Ε.» Επαγγέλματος Τουριστικές Επιχειρήσεις με Α.Φ.Μ. : 000000000 που βρίσκεται στην περιοχή «ΡΙΚΙΑ» (Costa Navarino-Navarino Dunes) του Δήμου Τριφυλίας […]

Αν πρόκειται για «τυπογραφικό λάθος» της εταιρείας που ανάρτησε της γαλάζιες σημαίες καλό θα ήταν να αποκαταστήσει την γεωγραφική αλήθεια…

  • Topo Map

    Είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα όρια των Δήμων Πύλου και Τριφυλίας είναι ο ποταμός Σέλας ή όπως είναι ορθότερο το ρέμα Σέλα. Επειδή λοιπόν το CN είναι κτισμένο στα όρια των 2 Δήμων κάποιοι κάνουν το λάθος να φανατίζονται τοπικιστικά όπως κάνετε εσείς αυτή τη στιγμή (Ενδεικτική συντεταγμένη ακτογραμμής με ρέμα Σέλα στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς – 290463,4096449). Διαβάστε τοπογραφία ή ρωτήστε κανα τοπογράφο ή αναλυτή χώρου και μετά κάντε σχόλια.Μια χαρα τα λένε για την σημαία αφού ανήκει στο Νότιο τμήμα του Σέλα που γεωγραφικά ανήκει στον ΔήμοΠύλου. Τα Ρίκια είναι στο Βόρειο κομμάτι που ανήκουν στο Δήμο Τριφυλίας.