Προφυλακίστηκαν οι 4 διακινητές – Έφυγαν από την Καλαμάτα οι Σύροι πρόσφυγες

 

922a8d2a35392ecc2cb5c266421b1ce7_L


Προφυλακίστηκαν οι 4 φερόμενοι ως διακινητές – 3 Σύροι και ένας Αιγύπτιος, κατηγορούμενος ως κυβερνήτης του ξύλινου σκάφους, που μετέφεραν τους 146 μετανάστες, μετά την απολογία τους χθες στην ανακρίτρια Καλαμάτας.

Το σκάφος είχε ξεκινήσει από τη Μερσίνα της Τουρκίας και είχε προορισμό την Ιταλία. Οι Σύροι μετανάστες έδωσαν στους διακινητές 5.000 δολάρια ο καθένας, ενώ κάποιοι άλλοι έδωσαν μέχρι και 8.000 δολάρια. Πάνω στο μικρό σκάφος, μόλις 13 μέτρων, θα μπορούσαν να ταξιδέψουν μέχρι 10 άνθρωποι ενώ όταν τους βρήκαν οι λιμενικοί είχαν τελειώσει οι προμήθειες σε νερό και τρόφιμα, μετά από 4 μέρες στη θάλασσα. Επίσης δεν υπήρχαν καθόλου σωστικά μέσα και πιθανολογείται ότι οι διακινητές ήταν έτοιμοι να τους εγκαταλείψουν στη μοίρα τους. Οπως μάθαμε ένας από τους μετανάστες τηλεφώνησε σε φίλο του στην Ιταλία, ο οποίος ενημέρωσε τις ιταλικές αρχές και αυτές με τη σειρά τους το θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ. Ο ελληνικός θάλαμος επιχειρήσεων έστειλε το ιταλικό ρυμουλκό για να τους σώσει, αφού το πλοιάριο είχε μείνει από καύσιμα. Οι πρώτες εικόνες που αντίκρισαν όσοι προσέγγισαν το μικρό σκάφος ήταν άνθρωποι να κρέμονται σαν τσαμπιά σταφύλια. Χθες ένα ακόμα σκάφος με 200 παράνομους μετανάστες εντοπίστηκε λίγο πιο νότια από το σημείο όπου εντόπισαν οι αρχές την περασμένη Παρασκευή το πλοιάριο με τους 146 Σύρους και τους 4 διακινητές, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λακωνικού και Μεσσηνιακού Κόλπου. Το σκάφος αυτό οδηγήθηκε τελικά στην Παλαιόχωρα Χανίων. Επειδή η περιοχή μας είναι πέρασμα για την Ιταλία οι τοπικές αρχές θα πρέπει να αρχίσουν να προβληματίζονται και να οργανωθούν για ένα ενδεχόμενο κύμα μεταναστών.

Εν τω μεταξύ χθες κρίθηκε ύποπτος ως διακινητής ένας ακόμα Σύρος, τον οποίο υπέδειξαν στις καταθέσεις τους ομοεθνείς του. Η Ασφάλεια Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας που διεξήγαγε τις έρευνες και έκανε την προανάκριση, προσήγαγε το συγκεκριμένο Σύρο – αλλά δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον του και έτσι δεν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Ο Σύρος αφέθηκε ελεύθερος και θα αναχωρήσει και αυτός από την Καλαμάτα με τους τελευταίους ομοεθνείς του οι οποίοι παραμένουν ακόμα στην πόλη. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες αναχώρησαν χθες με λεωφορεία, αφού τους δόθηκαν οι προσωρινές άδειες παραμονής τους από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας. Χθες το απόγευμα στην Καλαμάτα είχαν μείνει, για να φύγουν και αυτοί σήμερα, κάπου 20 άτομα.

Ν.Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ