«Πρωταθλήτρια» και φέτος η Δυτική Ελλάδα στη λαθροϋλοτομία!

 

CACHE_650X650_1_18787


Θύματα της οικονομικής κρίσης θα είναι και φέτος τα ελληνικά δάση, με τα πρώτα κρούσματα παράνομης υλοτομίας να καταγράφονται στα κατάστιχα των δασικών αρχών.

Η ισχύουσα διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης, φέρνει αλλαγές φέτος στην αγορά, καθώς ο καταναλωτής πρέπει να αγοράσει ξύλα με το κυβικό και όχι με το κιλό, όπως γινόταν μέχρι πέρυσι. Ένα κυβικό ζυγίζει από 500 έως 600 κιλά, ανάλογα με την ποιότητα-πυκνότητα του ξύλου. Εάν υποθέσουμε ότι το κυβικό ζυγίζει κατά μέσο όρο 550 κιλά, ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει σήμερα 115 ευρώ, αντί για 100, που θα πλήρωνε για την ίδια ποσότητα με μονάδα μέτρησης το κιλό.

Οι ανατιμήσεις και προμήθεια φθηνής πρώτης ύλης έχουν συμβάλει στην αύξηση της παράνομης υλοτομίας η οποία έχει αφανίσει περισσότερα από 400 στρέμματα δάσους (από τις αρχές του 2013 έως σήμερα), στις ορεινές δασικές περιοχές της Κόνιτσας.

Στις ποικίλες αναφορές των Δασικών Υπηρεσιών ανά την Ελλάδα παρατηρείται έξαρση του φαινομένου ενώ ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, κατασχέθηκαν περίπου 25 τόνοι παράνομης ξυλείας στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.

Την ίδια περίοδο υπάλληλοι του Δασονομείου Μεσσήνης κατέσχεσαν περίπου 7 τόνους που προέρχονταν από δασική έκταση. «Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε διερχόμενο φορτηγό αυτοκίνητο δημοσίας χρήσεως, διαπιστώθηκε ότι ποσότητα καυσοξύλων δρυός, τα οποία είχαν κοπεί παράνομα από δασικές εκτάσεις της περιοχής, τα οποία κατασχέθηκαν», όπως αναφέρει μιλώντας στην Ημερησία ο δασάρχης Καλαμάτας, Σπύρος Κατσίποδας, τονίζοντας πως «έγινε κατάσχεση τόσο των καυσόξυλων όσο και του φορτηγού αυτοκινήτου, της άδειας κυκλοφορίας, των πινακίδων καθώς και του διπλώματος οδήγησης του οδηγού, ενώ οι δράστες παραδόθηκαν στο Α.Τ. Καλαμάτας».

Oι περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και της Δυτικής Ελλάδας είναι οι κυριότερες περιοχές όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ήδη, αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν πως το φαινόμενο θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, αφενός λόγω της «τσουχτερής» τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, και αφετέρου εξαιτίας του γεγονότος ότι η παράνομη υλοτομία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για εισόδημα.

Η παράνομη υλοτομία πέραν του ότι αποτελεί έγκλημα, έχει και καταστροφικές συνέπειες για το δασικό οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητα. Τα περισσότερα δέντρα από αυτά που κόβονται, όπως για παράδειγμα ο δρυς, χρειάζονται τουλάχιστον μισό αιώνα για να αναγεννηθούν, γεγονός που οδηγεί στην ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων, συντελώντας καθοριστικά στο καταστροφικό έργο της κλιματικής αλλαγής και στην εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινόμενων, όπως οι πλημμύρες.

 

patrisnews