Πότε θα κλείσει ο ΧΑΔΑ των Γαργαλιάνων;

 

skoupidotopos2


Αόριστη Παράταση της λειτουργίας του ΧΑΔΑ Γαργαλιάνων… ενώ μέχρι το τέλος Απριλίου θα έπρεπε να είχε κλείσει.

 

Το ιστορικό

Στις αρχές Νοεμβρίου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε το σταδιακό κλεισιμο των ΧΑΔΑ, με πρώτο τον ΧΑΔΑ των Φιλιατρών. Τα σκουπίδια της Δ.Ε. Φιλιατρών  θα πήγαιναν (όπως γίνεται ακόμη και σήμερα) στον ΧΑΔΑ των Γαργαλιάνων, ο οποίος θα έπρεπε να κλείσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου και τότε όλα τα σκουπίδια του δήμου θα πήγαιναν στον ΧΑΔΑ της Κυπαρισσίας, ο οποίος και θα κλείσει τελευταίος με το ξεκίνημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης και αφού έχει στηθεί η μονάδα επεξεργασίας των σκουπιδιών.

Ο ΧΑΔΑ των Γαργαλιάνων δεν έκλεισε την 1η Ιανουαρίου και με νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε η παράταση της λειτουργίας του ΧΑΔΑ Γαργαλιάνων μέχρι το τέλος Απριλίου. Μάλιστα ο κ. Κατσίβελας είχε πεί τότε:

Με την αριθ.285/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας με θέμα Διαχείριση Απορριμμάτων Δήμου Τριφυλίας είχαμε αποφασίσει για το σταδιακό κλείσιμο των ΧΑΔΑ του Δήμου μας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει έχει έρθει η σειρά του ΧΑΔΑ Γαργαλιάνων να κλείσει. Επειδή προέκυψαν πολλά απρόοπτα ζητήματα (προκήρυξη Εθνικών Εκλογών κλπ ) δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων ΠΡΟΤΕΙΝΩ την δίμηνη παράταση περίπου την λειτουργίας του ΧΑΔΑ ΔΕ Γαργαλιάνων για την ομαλή λειτουργία (σε ότι αφορά τα σκουπίδια) του Δήμου μας.

 

Βρισκόμαστε στις 20 Μαΐου και ακόμη δεν έχει κλείσει ο ΧΑΔΑ, και κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.

Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθη Ανδρινόπουλου

Κατα τη διάρκεια του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος έθεσε το εξής ερώτημα: «Είχαμε πάρει μια απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το κλείσιμο του σκουπιδότοπου των Γαργαλιάνων. Αρικά είχαμε πάρει μια απόφαση για 31 Δεκεμβρίου, είχαμε δώσει παράταση μέχρι τέλος Απριλίου, είμαστε στις 19 Μαΐου και δεν έχουμε πει ακόμη τίποτα».

Το δεύτερο ερώτημα που έθεσε ήταν σχετικά με το αν έχει γίνει η ανάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που αφορά στο έργο του σκουπιδοεργοστασίου, και αν έχει γίνει, με ποια τεχνική περιγραφή έχει γίνει.

Τελικά, απαντήσεις στα ερωτήματα δεν δόθηκαν, διότι δεν ήταν παρών στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Δήμαρχος (λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων), αλλά ούτε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τσίγκανος (ο κ. Τσίγκανος ήρθε με κάποια καθυστέρηση στο Δ.Σ.).

Εν τω μεταξύ, τα σκουπίδια σχηματίζουν ολόκληρα «βουνά» στο ΧΑΔΑ Γαργαλιάνων, και το κάψιμο τους είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, καθώς διογκώνεται το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη διαχείριση των απορριμμάτων. 

  • Επαμίτης

    Μας έφαγε η κάπνα, δε μπορούμε ν’αναπνεύσουμε!! Τι θα γίνει ρε παιδιά, θα πεθάνουμε όλοι πρίν λυθεί το μείζον πρόβλημα των σκουπιδιών? Η δημοτική αρχή πρέπει επιτέλους να δώσει μια λύση!!!!