Σήμερα η επέτειος της Ναυμαχίας Ναβαρίνου

 

h01-navarino-2


Αύριο Κυριακή γιορτάζεται στην Πύλο, η 186η επέτειος της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 9.30 σήμερα το πρωί, οι σημαίες Ελλάδας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας θα μεταφερθούν σε πομπή από το Δημαρχείο στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, όπου θα γίνει η έπαρσή τους.

 

Στις 10.15 θα ξεκινήσει η δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη συνέχεια θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Τριών Ναυάρχων και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της Βουλής, τους πρεσβευτές Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, τους δημάρχους Μήλου, Πύλου – Νέστορος και τον πρόεδρο της ΠΕΔ Πελοποννήσου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Νικόλαος Ζαχαριάς, αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τίτλο «Η διαχρονικότητα και τα μηνύματα της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου».

Στις 11.15 έχει προγραμματιστεί παρέλαση σχολείων και στρατιωτικών τμημάτων και μισή ώρα αργότερα, εκπρόσωποι πρεσβειών, του ΓΕΝ και του Δήμου Πύλου – Νέστορος θα μεταβούν στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Αγγλων πεσόντων. Προβλέπονται να τελεστούν επιμνημόσυνη δέηση και να κατατεθούν στεφάνια.

 

Στις 6 το απόγευμα, θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Τριών Ναυάρχων από το χορευτικό του Συλλόγου Κυριών Πύλου.