Σπάρτη: Ανατρέπεται η υπόθεση των παιδιών που μεγάλωναν οι Ρομά

 

roma_paidia-795x485


Το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Μαΐου έξω από τα Δικαστήρια της Σπάρτης η ποινικολόγος Γιάννα Παναγοπούλου η οποία είναι η υπεράσπιση και των τεσσάρων κατηγορουμένων – δυο οικογενειών Ρομά, που εμπλέκονται στην υπόθεση, μίλησε στην κάμερα της apela.gr.

Η κ. Παναγοπούλου ανέφερε αναλυτικά: «Σήμερα έχουμε για τη μια περίπτωση όπου εμφανίσθη η βιολογική μητέρα του αγοριού της μιας οικογένειας, η οποία δηλώνει ότι οικειοθελώς και με την συναίνεσή της είχε παραδώσει στην ξαδέρφη της, διότι τους συνδέει συγγενικός δεσμός. Είχε λοιπόν στην ξαδέρφη της διότι είχε κάποια αντικειμενική αδυναμία η ίδια και δεν μπορούσε να ασκήσει τα γονεϊκά της καθήκοντα για λόγους προσωπικούς και οικονομικούς και έτσι λοιπόν λόγω του ότι ήταν ομόφυλες, ήταν ξαδέρφες, έχουν το ίδιο επίθετο με τη μητέρα τη θετή εντός εισαγωγικών και η μητέρα η βιολογική, οπότε της έδωσε το παιδί προσωρινά με τη συναίνεσή της για να το φιλοξενήσει στο σπίτι και να το μεγαλώσει, γιατί η ίδια αδυνατούσε καθόσον είχε και άλλα ανήλικα τέκνα».

«Η κατηγορία για τη οποία βαρύνονται είναι κακουργηματική, και είναι η κατηγορία της αρπαγής ανηλίκου. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, έχουμε εδώ δυο μητέρες οι οποίες είναι συγγενείς, δεν είναι δύο άγνωστα άτομα μεταξύ τους. Καταλαβαίνετε χωρίς να θέλω να προδικάσω το αποτέλεσμα των αρχών ότι ανατρέπεται όλη αυτή η υπόθεση και το υπόβαθρο το νομικό, διότι εδώ έχουμε μια μητέρα βιολογική η οποία βέβαια με τη συναίνεσή της έχει υποβληθεί σε DNA, περιμένουμε τα αποτελέσματα, δεν θέλω να τα προδικάσω, πλην όμως καταλαβαίνεται αν δεν ήταν, δεν θα προσερχόταν εδώ φέρει το βάρος της ευθύνης της. Έχουμε λοιπόν μια μητέρα η οποία ήρθε οικειοθελώς να συναινέσει στο να υποβληθεί σε DNA, λέει ότι είναι μητέρα του αγοριού και ότι η ίδια με τη συναίνεση της έδωσε το παιδί στους γονείς αυτούς, σε αυτή την οικογένεια».

«Περιμένουμε τα αποτελέσματα DNA της βιολογικής μητέρας, η εμφάνιση και η παρουσία της μητέρας αυτής της βιολογικής ανατρέπει όλα τα δεδομένα τα μέχρι στιγμής και το κατηγορητήριο της αρπαγής ανηλίκου που είναι βαρύτατο, διότι καταλαβαίνετε ότι φαίνεται ότι ουδεμία αρπαγή υπήρξε και ότι συναινούσε η μητέρα στο να έχουν το παιδί της. Τα αποτελέσματα τα περιμένουμε άμεσα. Μας έχει χορηγηθεί προθεσμία και για τους τέσσερις κατηγορουμένους για την Τετάρτη το πρωί προκειμένου να έχουμε τα αποτελέσματα για το DNA για το ένα ζευγάρι και οπότε εν συνεχεία θα συνεχιστεί και η δεύτερη υπόθεση».

Για την περίπτωση της δεύτερης η κ. Παναγοπούλου λέει: «Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη δεύτερη διότι δεν έχει ξεκινήσει καν η ανάκριση για τη δεύτερη οικογένεια, συνεπώς αφιστιγμής δεν έχει ξεκινήσει καν η ανάκριση οτιδήποτε και να λέμε στη προδικασία δεν έχει νόημα. Και οι τέσσερις προσήλθαν και εμφανιστήκαν ενώπιο του ανακριτού, πλην όμως σας είπα, σας εξήγησα ενεμφανίσθη και η βιολογική μητέρα του ενός παιδιού και ανέτρεψε όλα τα δεδομένα. Σας εξηγώ ότι έχει χορηγηθεί προθεσμία, οι ίδιοι λένε πάλι ότι αρνούνται τις κατηγορίες της κακουργηματικής αρπαγής ανηλίκου, ότι πάλι λένε ότι γνωρίζουν τη βιολογική μητέρα».

«Ισχυρίζονται και οι δυο οικογένειες ότι σε καμία περίπτωση δεν είχαν δόλο τέλεσης του ποινικού αδικήματος της αρπαγής ανηλίκου. Οι δύο οικογένειες ισχυρίζονται ότι με συγγενικά τους πρόσωπα με πρόσωπα που γνώριζαν τα οποία δυστυχώς οι μητέρες βρίσκονταν σε μια αντικειμενική αδυναμία άσκησης των γονεϊκών τους καθηκόντων, έκαναν μια κίνηση ανθρωπιάς το οποίο συνηθίζεται στις οικογένειες των Ρομά, συνηθίζουν όταν ένα πρόσωπο έχει πρόβλημα, όταν μια μάνα δεν έχει να ταΐσει το παιδί της, αυτοί λοιπόν να προσφέρονται και να τους προσφέρουν μια φιλοξενία, μια στέγη, μια φροντίδα και μια στοργή γονεϊκή. Αυτό έκαναν, ήταν μια κίνηση ανθρωπιάς. Περιμένουμε τα αποτελέσματα του DNA αύριο και την Τετάρτη το πρωί θα συνεχιστεί η απολογία και θα απολογηθεί και η δεύτερη οικογένεια».

Τέλος οι αστυνομικές αρχές δημοσιοποίησαν τις φωτογραφίες των τεσσάρων ημεδαπών ΡΟΜΑ και καλούν όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με τα άτομα που απεικονίζονται στις δημοσιευθείσες φωτογραφίες και γενικότερα με τις συναφείς υποθέσεις των ανηλίκων, να επικοινωνήσει στους τηλεφωνικούς αριθμούς 27310-89610, 27310-89612 και 27310-89613 του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης. Υπενθυμίζεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Πηγή: apela.gr