Το καλντερίμι Μπίλιοβο στην Μάνη έγινε μνημείο [βίντεο]

 

monopati-mpiliovo


Ένα από τα πιο αξιόλογα και καλοδιατηρημένα παραδοσιακά καλντερίμια της Μεσσηνίας, το «Μπίλιοβο» που συνδέει τους οικισμούς Αλτομιρά και Σωτηριάνικα του Δήμου Δυτικής Μάνης, χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, σύμφωνα με Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Το παλαιό λιθόστρωτο μονοπάτι  κατασκευάστηκε το 1904 με προσωπική εργασία των κατοίκων της περιοχής.

Αναφέρει η Υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος: χαρακτηρίζεται ως «μνημείο, το σωζόμενο τμήμα του παλαιού λιθόστρωτο μονοπατιού ΜΠΙΛΙΟΒΟ, συνολικού μήκους 2.962 μέτρων και σε όλο του το πλάτος, τις παρειές και τα πρανή του, διότι αποτελεί σημαντικό τεχνικό έργο μεγάλης κλίμακας με μεγάλη επιμέλεια και τεχνική γνώση, ιστορικά συνδεδεμένο με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Κατόπιν αυτής της απόφασης και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση επί του μονοπατιού ή οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα πλησίον του, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.