«Χάθηκαν» οι έξι διμοιρίες των ΜΑΤ από το μνημόσυνο στο Μελιγαλά!

 

mat-eforiakoi-660_1


O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας έκπληκτος είδε να απουσιάζουν έξι διμοιρίες των ΜΑΤ που είχαν σταλεί με εντολή του να περιφρουρήσουν το μνημόσυνο στην Πηγάδα για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.

Το θέμα αναδεικνύει στο χθεσινό πρωτοσέλιδό της και η εφημερίδα «Τα Νέα» σε ρεπορτάζ του Δημ. Μητρόπουλου για τις «επτά πράξεις» που οδήγησαν στο ξήλωμα της Χρυσής Αυγής.
«Πόσο απέχει ο Μελιγαλάς από την Κέρκυρα; «Μια άλλη θάλασσα», όπως θα έλεγε και ο Κλάουντιο Μάγκρις, ο συγγραφέας που απαθανάτισε την Τεργέστη που βρίσκεται γεωγραφικά λίγο πιο πάνω. Πράγματι είναι ένα άλλο πέλαγος, το Ιόνιο, που βλέπει την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου ο Νίκος Δένδιας. Και όχι το Κρητικό Πέλαγος που περιβρέχει τη Μεσσηνία, όπου βρίσκεται ο Μελιγαλάς. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει πάει ο ίδιος στην εκλογική του περιφέρεια. Εχει μεριμνήσει όμως να πάνε έξι διμοιρίες των ΜΑΤ στο μνημόσυνο για μια από τις πιο μαύρες στιγμές του Εμφυλίου. Η πολιτική προϋποθέτει διαχείριση των συμβόλων και, για την ελληνική Δεξιά, η εκδήλωση του Μελιγαλά έχει τη σημασία της. Πρέπει λοιπόν να περιφρουρηθεί. Εξού και με εντολή του υπουργού στέλνονται εκεί αστυνομικοί με πράσινες και μπλε εξαρτύσεις και όχι ένστολοι με πηλήκια.
Πού ήταν όμως όλοι αυτοί όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος άρπαξε από τα χέρια του τοπικού δημάρχου το μικρόφωνο; Είναι η απορία του Δένδια όταν βρίσκεται το βράδυ στο γραφείο του, στην Κατεχάκη. Ο υπουργός ζητάει το βίντεο από τις τηλεοπτικές κάμερες, ψάχνει τα ΜΑΤ που έστειλε και δεν τα βρίσκει πουθενά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ. αντιλαμβάνεται ότι αυτή δεν επιτελεί το έργο της όταν βρίσκεται απέναντι στη ΧΑ στο πεζοδρόμιο.
Ο Δένδιας έχει αντίληψη του θέματος και διαμορφωμένη άποψη για το τι συμβαίνει. Αν κάποιοι από τους απλούς αστυνομικούς έχουν περάσει τη γραμμή και αισθάνονται περίπου αλληλέγγυοι με τους χρυσαυγίτες, η ιεραρχία αντιμετωπίζει τη ΧΑ με ένα μείγμα αδιαφορίας και απάθειας.

 

Η διαλεύκανση ποινικά αξιόποινων πράξεων που αποδίδονται στην οργάνωση δεν συνιστά προτεραιότητα για τους υψηλόβαθμους. Είναι ένα κλίμα που περνάει από τους πάνω στους κάτω. Εξού και τα κενά στην αστυνόμευση όπως αυτό στον Μελιγαλά.
ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι μετά τα έκτροπα στο Μελιγαλά, με δύο παρεμβάσεις του ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημ. Κουκούτσης είχε παραδεχθεί δημόσια τη στρατιωτική δομή της Χ.Α. και είχε μιλήσει για «παράπλευρες απώλειες», στις επίμονες δε ερωτήσεις για ασυμβατότητα της δημοκρατίας με στρατιωτικές δομές πολιτικών κομμάτων, είχε παραδεχθεί ότι αυτή η δομή καθιστά τη Χ.Α. διαφορετική.
Μάλιστα στο ρεπορτάζ αναφέρθηκε ότι «πολλοί έχουν ήδη χάσει τον ύπνο τους στη Μεσσηνία», ενώ υπάρχουν και υπόνοιες για αστυνομικούς που λειτουργούσαν ως πληροφοριοδότες της Χ.Α.