2.225 υπογραφές κατά του σκουπιδοεργοστασίου στην Καλιρρόη

 

kalliroh


Ψήφισμα με 2.225 υπογραφές κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, ενάντια στη χωροθέτηση της ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων δυτικά της Καλλιρρόης.

Το ψήφισμα κατέθεσαν η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Χωριών του Δήμου Οιχαλίας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας και η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της Καλλιρρόης και των όμορων χωριών, καθώς και ο εκπρόσωπος της Σουηδικής Κοινότητας της Καλλιρρόης.

Το ψήφισμα έχουν υπογράψει 2.225 κάτοικοι (μόνιμοι και εποχικοί) δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, οι επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι. Η συλλογή των υπογραφών έγινε το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος- Δεκέμβριος του 2014 και συνεχίζεται.
Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:

«Με την υπογραφή μου, την οποία θέτω κάτω από το παρόν κείμενο (ψήφισμα διαμαρτυρίας), αντιτίθεμαι στη χωροθέτηση της ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων (ΟΕΔΑ) της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Πελοποννήσου, δυτικά του χωριού Καλλιρρόη του Δήμου Οιχαλίας, Νομού Μεσσηνίας, στη θέση «ONI» παραπλεύρως της εθνικής οδού Τσακώνα-Καλό Νερό και σε απόσταση (αναπνοής) 500 περίπου μέτρων από το χωριό αυτό, εγγύς και ανάμεσα στα χωριά Βασιλικό, Κωνσταντίνοι, Κόκλα, Πολίχνη, Στενύκλαρος, Μίλα, Κάστρο, Ζευγολατιό και άλλων χωριών του αυτού Δήμου Οιχαλίας, και ειδικότερα υποστηρίζω μετ’ επιτάσεως πως η σχετική ΜΠΕ (και ο σχετικός φάκελος) είναι ανεπαρκής, αβάσιμη και επιστημονικά αναξιόπιστη σύμφωνα με κριτήρια: α) Υδρολογικά (επιφανειακές υδάτινες ροές) και υδρογεωλογικά (μεγάλης σπουδαιότητας υπόγειοι υδροφορείς).

β) Γεωλογικά, ειδικότερα τεκτονικά (ρήγματα).

γ) Περιβαλλοντικά (επικρατούντες άνεμοι – οχλήσεις από οσμές, οπτική και ηχητική ρύπανση-υποβάθμιση).

δ) Χωροταξικά (αρχαιολογικοί χώροι, υπό διερεύνηση σπήλαια, δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, περιοχές αυξημένης οικολογικής σημασίας).

• Τίθεται σε κίνδυνο η υγεία, ακόμα και η ζωή, των κατοίκων της Καλλιρρόης και της ευρύτερης περιοχής της Ανω Μεσσηνίας.

• Δημιουργείται μόλυνση στο νερό, τον αέρα, το έδαφος, τα φυτά και τα ζώα.
• Προκαλούνται δυσάρεστες οσμές, σκόνη, αέριοι ρύποι, όχληση και θόρυβος.
• Βλάπτεται ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, οι καλλιέργειες και εν γένει η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.
• Επηρεάζεται δυσμενώς και καταστρέφεται το τοπίο, το δάσος, οι περιοχές ιδιαιτέρου κάλλους και ομορφιάς, κυρίως δε οι αρχαιολογικοί χώροι με τα μνημεία τους, για τους οποίους θα αποτελέσει το τελειωτικό κτύπημα.
• Καταστρέφεται πλήρως η οικονομική ζωή του τόπου.
Τα ανωτέρω προσυπογράφω με πλήρη γνώση και συνείδηση απευθυνόμενος/η προς κάθε αρμόδιο φορέα είτε εντός είτε εκτός της χώρας μου».
(Συνυποβάλλονται καταστάσεις κατά δ.δ. του Δήμου Οιχαλίας με τα ονοματεπώνυμα και τις υπογραφές των δηλούντων).

 

 

Πηγή: eleftheriaonline.gr