Αν ο δρόμος σου σε βγάλει στην Ιταλία αυτό το μέρος πρέπει να επισκεφθείς

p1bhis0m361l6t1n3ovjo3s21gqhn_1170x557


Λένε ότι η Νότια Ιταλία είναι πολύ πιο όμορφη, γραφική και «πράσινη» από το βόρειο τμήμα της χώρας. Απ’ ό,τι φαίνεται, άδικο δεν έχουν, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο νοτιότερο τμήμα της Ιταλίας βρίσκεται η Καλαβρία, ένας επίγειος παράδεισος, που θυμίζει πολύ ελληνικό νησί. Διόλου τυχαίο.

Η περιφέρεια της Ιταλίας -ουσιαστικά είναι μια μακριά και στενή χερσόνησος, που νότια και δυτικά περιβάλλεται από το Ιόνιο Πέλαγος και την Τυρρηνική θάλασσα και συνορεύει με την περιφέρεια της Μπαζιλικάτα και στο νότο με τη Σικελία-αποικήθηκε στην αρχαιότητα από Έλληνες και αποτελούσε μέρος της Μεγάλης Ελλάδας. Με την Ιταλία ενώθηκε το 1860 – 1861.

Στην περιοχή της Καλαβρίας ζούσαν μικροί ιθαγενείς λαοί όταν εκεί ήρθαν και δημιούργησαν αποικίες οι Έλληνες. Οι Έλληνες εγκαταστάθηκαν κυρίως στις ακτές και η πρώτη πόλη που ίδρυσαν ήταν το Ρήγιο, μετά η Σύβαρις και ο Κρότωνας. Τον 3ο αιώνα η Καλαβρία κατακτήθηκε από ένα παρακλάδι των Λουκανών οι οποίοι με την σειρά τους ίδρυσαν και νέες πόλεις με πρώτη την Κονσέτσα.

Οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την περιοχή 3ο π.Χ. αιώνα. Κατά τον Μεσαίωνα αποτέλεσε τμήμα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Από το 1060 κατακτήθηκε από τους Νορμανδούς και αποτέλεσε τμήμα του Βασιλείου των δύο Σικελιών και του Βασιλείου της Νάπολης. Το 1861 ενώθηκε με την Ιταλία.

Τον 16ο και 17ο αιώνα πραγματοποιήθηκε εκ νέου εγκατάσταση Ελλήνων και κυρίως μετά την οθωμανική κατάκτηση της Ελλάδας πολλοί Έλληνες μετανάστευσαν στην Καλαβρία. Πιστεύεται ότι η Ντραγκέτα , ή τοπική μαφία, προέρχεται από αυτούς τους μετανάστες και τις παραδόσεις τους όπως η βεντέτα.

Μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, η νότια Ιταλία ήταν από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, η Καλαβρία αποτέλεσε βασική πηγή για την ιταλική διασπορά των αρχών του 20ού αιώνα. Πολλοί Καλαβροί κινήθηκαν προς τα βιομηχανικά κέντρα της βόρειας Ιταλίας, της υπόλοιπης Ευρώπης, την Αυστραλία και την Αμερική (κυρίως Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες). Παρά το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο της βόρειας και κεντρικής Ιταλίας, πλησιάζει πλέον το Ευρωπαϊκό μεσαίο όρο.

Σήμερα, η Καλαβρία καλύπτει 15.080 km² και έχει πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων. Η πρωτεύουσά της είναι το Καταντζάρο.

Η επίσημη γλώσσα της μπορεί να είναι τα ιταλικά ομιλούνταν όμως πολλές διάλεκτοι ειδικά πριν την ενοποίηση με την Ιταλία. Αυτές οι διάλεκτοι ήταν η Γραικάνικη ή Γκρίκο, η Ναπολιτάνικη, η Οσιτανική, η Σικελική και Αρβανίτικα όπου είχαν εγκατασταθεί Αρβανίτες.

Η πλειονότητα των κατοίκων της είναι Ρωμαιοκαθολικοί αλλά υπάρχουν και ορθόδοξοι, υπάρχουν βυζαντινές ορθόδοξες εκκλησίες σε χωριά γραικάνικα. Υπάρχει και μια μικρή κοινότητα Ευαγγελικών. Ο διάσημος άγιος στην Καλαβρία και ο προστάτης της περιοχής είναι ο Άγιος Φραγκίσκος από την Πάολα.