Ταξίδι στα βήματα του Μάρκο Πόλο

uzpbonk5


Πολύβουα παζάρια, πανάρχαιοι θρύλοι και καραβάνια του Δρόμου του Μεταξιού συνθέτουν μια μυστηριακή ατμόσφαιρα στο Ουζμπεκιστάν.

Η σημαντικότερη αλλά άγνωστη χώρα της Κεντρικής Ασίας γοητεύει τους ταξιδιώτες με τα μνημεία της. Στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα της χώρας θα συναντήσει κανείς μοντέρνα κτίρια, περιποιημένες πλατείες και αρκετό πράσινο.

Με ιστορία δύο χιλιάδων χρόνων, η «πόλη χτισμένη από πέτρα» όπως σημαίνει το όνομά της γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη το μεσαίωνα, καθώς αποτελούσε σταυροδρόμι του Δρόμου του Μεταξιού που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση.

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το ιστορικό μεντρεσέ Kukeldash, ένα μουσουλμανικό ιεροσπουδαστήριο του 16ου αιώνα στο κέντρο της παλιάς πόλης και το μουσείο εφαρμοσμένων τεχνών του Ουζμπεκιστάν.

Η Μπουχάρα αποτελεί το κόσμημα της Κεντρικής Ασίας και το ιστορικό της κέντρο περιλαμβάνεται στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Μερικά από τα κορυφαία δείγματα της αρχιτεκτονικής της περιλαμβάνουν το Μαυσωλείο των Σαμανιδών, το κάστρο Ark και το μεντρεσέ Miri Arab.

Η πόλη Χίβα είναι κτισμένη σε όαση στην καρδιά της ερήμου και ξεχωρίζει για τα πολύχρωμα παζάρια της και τα διατηρημένα μνημεία της. Στην Σαμαρκάνδη, τη Ρώμη της Ανατολής όπως είναι γνωστή, δεσπόζει το εντυπωσιακό μαυσωλείο Γκουρ Εμίρ και το αστεροσκοπείο του 15ου αιώνα.

Ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει τις εμπειρίες του Μάρκο Πόλο βαθιά μέσα στις στέπες, διαμένοντας στις παραδοσιακές γιούρτες, τις μογγολικές σκηνές των νομάδων.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

Τασκένδη / Ουζμπεκιστάν

Διαφορά ώρας: 2 ώρες μπροστά

Νόμισμα: SOM Ουζμπεκιστάν (1 ευρώ ισοδυναμεί με 9,673 SOM)

Απόσταση: Δεν υπάρχει απευθείας πτήση και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 21 ώρες και 55 λεπτά από την Αθήνα μέσω Ρώμης και 25 ώρες και 15 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη μέσω Κωνσταντινούπολης.

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ