Τι επιπτώσεις θα έχει η αύξηση του ΦΠΑ στον Tουρισμό

 

ImageHandler.ashx


Της Στεφανίας Σούκη

Τρέχουν και δε φτάνουν ξενοδόχοι, τουριστικοί αλλά και νησιωτικοί φορείς στην προσπάθειά τους να προλάβουν τις εξελίξεις ως προς τη φορολόγηση του κλάδου, που φέρνουν οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές για την επίτευξη συμφωνίας.

Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι, μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ζητούν την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού επισημαίνοντας ότι μια ενδεχόμενη επιβολή φόρου στις παρεχόμενες ξενοδοχειακές και τουριστικές υπηρεσίες στα νησιά, όσο και η συζητούμενη οριζόντια αύξηση του ΦΠΑ, υπονομεύουν ευθέως, όχι μόνο την τρέχουσα τουριστική χρονιά, αλλά και την εν γένει ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Σε αντίστοιχο μοτίβο κινούνται και οι νησιωτικοί φορείς, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η αντοχή της μικρομεσαίας νησιωτικής εμπορικής επιχείρησης έχει φθάσει στα όρια της και ζητούν από την Πολιτεία περισσότερα εργαλεία για την ανάπτυξη των νησιών και σεβασμό από το Κράτος στην νησιωτικότητα.

Από το μέτωπο των ξενοδόχων, σε επιστολή του προς τον Αλ. Τσίπρα, το ΞΕΕ ζητεί με επιστολή του, την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή των υπό συζήτηση νέων, επαχθών φορολογικών επιβαρύνσεων στις τουριστικές επιχειρήσεις, ενδεχόμενο, που όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο, θα είχε ολέθριες επιπτώσεις για τον τουρισμό και την εθνική οικονομία. Αντίστοιχη επιστολή προς τον Πρωθυπουργό απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

jenodoxoi12

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος υπογραμμίζει ότι, καθώς η τιμή διάθεσης του τουριστικού προϊόντος είναι απόλυτα ανελαστική στο διεθνοποιημένο τουριστικό περιβάλλον, οποιαδήποτε αύξηση στην τελική τιμή του επηρεάζει άμεσα και αρνητικά την τουριστική ζήτηση της χώρας μας. Επιπλέον, οι επαπειλούμενες περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις θα επιφέρουν καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, οδηγώντας ένα σημαντικό ποσοστό αυτών σε πλήρη οικονομική κατάρρευση.

Με την ιδιότητά του, δε, ως θεσμικού συμβούλου της πολιτείας για θέματα τουρισμού, το Επιμελητήριο προτείνει σχετικά τη λήψη άμεσης μέριμνας για την άρση των πάσης φύσεως γραφειοκρατικών και άλλων αγκυλώσεων που εμποδίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της φιλοξενίας, τον εξορθολογισμό των πολυάριθμων τελών (πνευματικά δικαιώματα, τέλη χρήσης αιγιαλού κ.α.) που επιβαρύνουν τα ελληνικά καταλύματα, όπως και την άμεση αποκατάσταση του πλαισίου του υγιούς ανταγωνισμού, το οποίο έχει καίρια πληγεί τα τελευταία χρόνια από την ασύδοτη γιγάντωση μιας παράλληλης, «σκιώδους» οικονομίας παράνομων μισθώσεων, η οποία -μεταξύ άλλων- αποστερεί σε ετήσια βάση έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ από την εθνική οικονομία και πόρους ύψους πλέον των 500 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία.

Οι προτάσεις του ΣΕΤΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Σημειώνεται εδώ ότι οι τουριστικοί φορείς, μέσω του ΣΕΤΕ, έχει εκφράσει συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής/ εισφοροδιαφυγής στον τουρισμό με την προτεινόμενη λίστα των ενεργειών να εστιάζουν στους παρακάτω έξι άξονες:
-Άμεση ενεργοποίηση εντατικών ελέγχων της αγοράς.
-Εφαρμογή σκληρών οικονομικών και λειτουργικών κυρώσεων σε όσους παρανομούν.
-Εφαρμογή ηλεκτρονικού τιμολογίου και διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΠΣ, η οποία θα αναβαθμίσει τη ροή της πληροφόρησης, ενώ ταυτόχρονα θα απαλλάξει τους επιτηδευματίες από χρονοβόρες διαδικασίες και καθυστερήσεις.
-Συλλογή αποδείξεων σε συνδυασμό με δημιουργία κινήτρων στους φορολογούμενους, όπως «χτίσιμο αφορολόγητου».
-Χρήση πιστωτικών / χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 100 Ευρώ. το μέτρο μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά σε τουριστικές περιοχές και κατόπιν να επεκταθεί σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η πρόταση αυτή θα πιέσει προς την σωστή κατεύθυνση τον ανταγωνισμό και θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απόδοση του ΦΠΑ.
-Υποχρεωτική καταβολή μισθών μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Τι λένε οι νησιωτικοί φορείς

Εντονες αντιδράσεις υπάρχουν, όπως είναι αυτονόητο, και από τους νησιωτικούς φορείς, με τους Εμπορικούς Συλλόγους των νησιών, όπως φάνηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο και στο 8ο συνέδριο των Εμπορικών Συλλόγων του νομού Κυκλάδων, που πραγματοποιήθηκε στην Πάρο, με συμμετοχή εκπροσώπων του εμπορίου από το σύνολο των νησιών και με την παρουσία και συμμετοχή του προεδρείου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Όπως επισημάνθηκε στο συνέδριο, «οποιαδήποτε αυξητική μεταβολή του ΦΠΑ στα νησιά θα ακυρώσει το «μεταφορικό ισοδύναμο», θα φέρει σημαντικές αυξήσεις προϊόντων και υπηρεσιών σε τοπικές κοινωνίες που δεν έχουν εύκολη διέξοδο από την κρίσηκαι θα απεμπολήσει ένα διαρκές δικαίωμα που έχει κατακτήσει η χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσηςγια την εδαφική της ιδιομορφία.

Ο συζητούμενος φόρος πολυτελείας σε 22 νησιά δημιουργεί ανισότητες σε μία περιοχή, που η γεωγραφική της διαμόρφωση ποτέ δεν αποκόπτει το ένα νησί από το άλλο, είτε αφορά τα τουριστικά, είτε αφορά τα γενικότερα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ζητούμε την αποφυγή οποιασδήποτε κατ’ αποκοπή φορολόγηση, που δημιουργεί έλληνες επιχειρηματίες δύο ταχυτήτων. Γενικότερα, οι πληττόμενες κοινωνίες των νησιών δεν μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερη φορολογία. Όλες οι αυξήσεις σε οποιοδήποτε φόρο πρέπει άμεσα να αντισταθμιστούν από ισοδύναμα αναπτυξιακά μέτρα.
Οι φορείς ζητούν επιπλέον, καλύτερες υπηρεσίες υγείας στα νησιά, «τόσο για εμάς από τους ασφαλιστικούς μας οργανισμούς όσο και για τους τουρίστες πελάτες μας. Είναι ζήτημα αξιοπιστίας του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας εν γένει.

Τα πλοία είναι οι αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα στα νησιά μας. Ζητάμε αποτελεσματικότερη ακτοπλοΐα και καλύτερες υποδομές στα λιμάνια μας και στις μαρίνες που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση της κρουαζιέρας και του ολοένα αναπτυσσόμενου ιδιωτικού yachting. Η βελτίωση μπορεί να επιτευχθεί χωρίς υψηλό κόστος μέσα από συνδυαστικές συγκοινωνίες και οικονομίες κλίμακας.

Λόγω έλλειψης διαθέσιμου ελεγκτικού δυναμικού, το παρεμπόριο όταν αποκτήσει πρόσβαση στα νησιά μας γίνεται ανεξέλεγκτο. Ζητάμε συνδυασμό και συντονισμό ενεργειών ανάμεσα στην λιμενικές και δημοτικές αρχές και στους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους, προκειμένου να συλλαμβάνεται στα λιμάνια, είτε προτού «επιβιβαστεί» είτε πριν «αποβιβαστεί». Τα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα δεν είναι εργαλεία που επιτρέπεται να χάνουμε. Θέλουμε συντονισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των Εμπορικών Συλλόγων των νησιών και των Δήμων μας ώστε στην νέα προγραμματική περίοδο να σχεδιαστούν, να εγκριθούν και να υλοποιηθούν προγράμματα εντοπισμένα στην μικρομεσαία νησιωτική επιχειρηματικότητα».

newmoney.gr