Το δαντελένιο χωριό στη Σλοβακία

slvknevcim4


Χτισμένο σε ένα καταπράσινο, ειδυλλιακό τοπίο, το χωριό Τσισμάνι κλέβει τις εντυπώσεις με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του.

Το παραμυθένιο χωριό βρίσκεται στη βορειοδυτική Σλοβακία και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Τα ξύλινα σπίτια του είναι ζωγραφισμένα με λευκή μπογιά, σύμφωνα με μια παράδοση που ξεκίνησε πριν διακόσια περίπου χρόνια.

Οι κάτοικοι του Τσισμάνι έψαχναν να βρουν ένα τρόπο να καλύψουν τα κατεστραμμένα σημεία του ξύλου πάνω στα σπίτια τους καλύπτοντάς τα με ασβέστη. Σιγά σιγά άρχισαν να τα διακοσμούν με περίτεχνα σχέδια και η αντίθεση των χρωμάτων δημιούργησε ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Το χωριό που το όνομά του σημαίνει «ο ξυλοκόπος που κάνει θόρυβο κατά τη διάρκεια της δουλειάς του» κατοικείται από μόλις 200 άτομα. Από το 1977 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο για την παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική του.

Ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει τη μαγευτική τοποθεσία κάνοντας σκι ή πεζοπορία στους γύρω λόφους.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες

ΣΛΟΒΑΚΙΑ CICMANY

Τσισμάνι/ Σλοβακία

Διαφορά ώρας: 1 ώρα πίσω

Νόμισμα: Ευρώ

Απόσταση:  Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 7 ώρες και 50 λεπτά από την Αθήνα για τη Μπρατισλάβα μέσω Άμστερνταμ και Πράγας και 8 ώρες και 5 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη για τη Μπρατισλάβα μέσω Αθήνας και Πράγας. Από τη Μπρατισλάβα φτάνετε οδικώς στο χωριό Τσισμάνι σε 2 ώρες.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ CICMANY ΣΛΟΒΑΚΙΑ CICMANY ΣΛΟΒΑΚΙΑ CICMANY ΣΛΟΒΑΚΙΑ CICMANY ΣΛΟΒΑΚΙΑ CICMANY ΣΛΟΒΑΚΙΑ CICMANY

ΣΛΟΒΑΚΙΑ CICMANY