Κόσμος

Το «μακρύ χέρι» της Τουρκίας ετοιμάζει απαγωγή των 8 εντός ή εκτός Ελλάδας

Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος απείλησε ανοικτά με «πακετάρισμα» των Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα – Σκληρή απάντηση από την Αθήνα

Με απαγωγή -ή «πακετάρισμα» όπως συνηθίζουν να λένε οι Τούρκοι αξιωματούχοι- απειλεί η Τουρκία για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα και ζήτησαν άσυλο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Χθες και οι υπόλοιποι τέσσερις εκ των 8 Τούρκων αφέθηκαν ελεύθεροι αφού πέρασε το 18μηνο από την κράτησή τους. Και οι 8 αναμένεται να λάβουν άσυλο, ακολουθώντας την απόφαση του ΣτΕ που τον περασμένο μήνα χορήγησε άσυλο στον συγκυβερνήτη του τουρκικού ελικοπτέρου με το οποίο οι 8 ήρθαν στην Ελλάδα.
Με απαγωγή τους εντός ή εκτός Ελλάδας απειλεί η Άγκυρα

Πυρά κατά της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προσωπικά εξαπέλυσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ, μετά την αποφυλάκιση και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, λόγω της παρέλευσης του 18μήνου.

Ο Μποζντάγ έκανε λόγο για «γκιουλενιστές τρομοκράτες» και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «τους υποστηρίζει», και διεμήνυσε πως «δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό ως Τουρκία», σύμφωνα με τη Milliyet.

«Νομίζαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τιμούσε το λόγο του. Όμως δεν επεστράφησαν», ανέφερε ακόμα και πρόσθεσε «Μπορεί η Ελλάδα να τους υποθάλψει, όπως κάνουν και κάποιες άλλες χώρες. Ό,τι και να κάνουν, είναι καθήκον μας να βρούμε εκείνους τους πραξικοπηματίες γκιουλενιστές στρατιώτες, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία. Όπου και να πάνε».

Η ρητορική του τουρκικού καθεστώτος κλιμακώνεται μέρα με την μέρα καθώς απομένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες μέχρι τις πρόωρες τουρκικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.
Οι απαγωγές που έχει ήδη κάνει το «μακρύ χέρι» της Τουρκίας

Οι απειλές που εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον της Ελλάδας πάντως παραπέμπουν σε αντίστοιχες επιχειρήσεις απαγωγής που έχει ήδη κάνει η Τουρκία σε πολλές χώρες της ΕΕ και αλλού, με στόχο να «πακετάρει» (μια ορολογία που ακόμη και ο ίδιος ο Ερντογάν χρησιμοποιεί) όσους θεωρεί γκιουλενιστές και συνεπώς αντίπαλους του ερντογανικού καθεστώτος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν συλλάβει έξι Τούρκους υπηκόους που η Άγκυρα κατηγορεί ότι συνδέονται με σχολεία χρηματοδοτούμενα από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Η επιχείρηση έγινε στο Κόσοβο.

Ενώ ο ίδιος ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ερντογάν, ο Μπ. Μποζντάγ, έχει ανακοινώσει ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν «επαναπατρίσει» τους τελευταίους 18 μήνες πάνω από 80 πρόσωπα, από 18 χώρες του εξωτερικού, που κατηγορούνται ότι ανήκουν στο κίνημα του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.
Σκληρή απάντηση από την Αθήνα

Άτοπες και απαράδεκτες χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικές όσων κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό. Η Τουρκία ξέρει πολύ καλά δεν είμαστε από τα κράτη που μπορεί να κάνει παιχνίδια. Δυστυχώς μερίδα Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει η σχέση πολιτικής και κράτους δικαίου» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει ότι στη δήλωση αυτή υποδηλώνεται πρόθεση των Τούρκων να τους απαγάγουν, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι δεν είμαστε ένα από εκείνα εκεί τα κράτη με τα οποία μπορεί να κάνει παιγνίδια. Η Τουρκία ούτε μπορεί να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε δικαιούται, ούτε θα της το επιτρέψουμε».

Έντονη ήταν η αντίδραση και των άλλων ελληνικών κομμάτων στις τουρκικές απειλές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button