Κόσμος

Το ναυτικό των ΗΠΑ απέκτησε το πρώτο πλοίο-drone! (βίντεο)

Ένα νέο τηλεκατευθυνόμενο πλοίο, το ρομποτικό «Sea Hunter», ανήκει πλέον στο δυναμικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Το πλοίο- drone «για την ώρα δεν είναι εξοπλισμένο με οπλισμό. Το «Sea Hunter»  έχει μήκος 127 πόδια και μπορεί να φτάσει ταχύτητα 27 κόμβων, χρησιμοποιώντας κάμερες και ραντάρ για να εντοπίσει τη θέση του και να εντοπίσει άλλα πλοία.

Το μη επανδρωμένο πλοίο-drone που ανέπτυξε η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων του αμερικανικού Πενταγώνου απέδειξε μετά από δύο χρόνια δοκιμών ότι μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα. Τώρα η εταιρεία DARPA παραδίδει το πρωτότυπο στο Ναυτικό για τις δικές του δοκιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ρομποτικά πλοία είναι ελαφρύτερα και απλούστερα, καθώς δεν χρειάζονται γέφυρα, καμπίνες, πόσιμο νερό και αποχέτευση. Καταργούν επιπλέον το κόστος του πληρώματος, το οποίο σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία «Moore Stephens» αντιστοιχεί στο 44% των λειτουργικών εξόδων ενός μεγάλου πλοίου για εμπορευματοκιβώτια. Επιπλέον, έχουν ακόμα ένα πλεονέκτημα. Τα ρομποτικά πλοία είναι επίσης λιγότερο ευάλωτα στην πειρατεία αφού δεν υπάρχουν μέλη του πληρώματος να κρατηθούν ως όμηροι, και ίσως θα απέτρεπαν κάποια από τα ανθρώπινα λάθη, στα οποία οφείλεται η πλειονότητα των ατυχημάτων στη θάλασσα.

Όταν το πλοίο βγαίνει από το λιμάνι, ο καπετάνιος θα μπορεί να το μανουβράρει από απόσταση, χρησιμοποιώντας μόνο ένα «τζόιστικ». Στην ανοιχτή θάλασσα, το πλοίο μπορεί να κινείται εντελώς αυτόνομα βασιζόμενο σε δορυφορικά δεδομένα και μετρήσεις από αισθητήρες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button