Κοινό παυσίπονο μπορεί να προκαλέσει εμφράγματα

ImageHandler.ashx


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, η χορήγηση οποιασδήποτε δόσης τέτοιων φαρμάκων για μια εβδομάδα, για ένα μήνα ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σχετίζεται με αυξημένο κατά 20% έως 50% κίνδυνο εμφράγματος

Κοινά παυσίπονα ενοχοποιούνται για έμφραγμα, σύμφωνα με έρευνα Καναδών επιστημόνων.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης εμφράγματος μπορεί να εμφανισθεί από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της λήψης και αυξάνεται μέσα στον πρώτο μήνα όταν αυτά λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις. Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει σχέση μεταξύ των παυσίπονων και του εμφράγματος , όμως η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τον κίνδυνο δίνοντας επιπλέον ενδείξεις για το πότε αρχίζει και πώς αυξάνει με τη δόση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Μισέλ Μπαλί του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», μελέτησαν στοιχεία για  447.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 61.500 είχαν υποστεί έμφραγμα.

Η έρευνα προηγούμενων μελετών εστιάστηκε σε κοινά παυσίπονα φάρμακα (ibuprofen, diclofenac, naproxen, celecoxib, rofecoxib). Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, η χορήγηση οποιασδήποτε δόσης τέτοιων φαρμάκων για μια εβδομάδα, για ένα μήνα ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σχετίζεται με αυξημένο κατά 20% έως 50% κίνδυνο εμφράγματος. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η δόση των φαρμάκων αυτών.